Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 24 апреля 2024
23:54

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Чем поможет Программа медицинских гарантий днепрянам старше 50 лет?

Чем поможет Программа медицинских гарантий днепрянам старше 50 лет?
Наталия Будяк.

Для горожан зрелого возраста предусмотрены специальные пакеты приоритетных услуг.

…Людмила Ивановна уже полтора года на пенсии. Весну и лето проводит на даче, а в осенне-зимний период каждое утро начинает со скандинавской ходьбы. Женщина уверена, что такой фитнес на свежем воздухе улучшает дыхание, поднимает настроение.

Но далеко не все днепряне в возрасте старше 50 лет безболезненно справляются с физиологическими процессами старения организма. Биологические часы остановить невозможно, но осознанная забота о своем здоровье позволит жить ярко и насыщенно в любом возрасте.

Поможет в этом Программа медицинских гарантий, в которой для людей старшего возраста предусмотрены специальные пакеты услуг.

Об этом Городскому сайту подробней рассказала Наталия БУДЯК – директор Восточного межрегионального департамента Национальной Службы здоровья Украины.

- Що передбачає Програма медичних гарантій для пацієнтів у віці 50+?

- За рекомендаціями фахівців Всесвітньої організації охорони здоров’я, людям, старше п’ятдесяти років, необхідно контролювати основні показники свого здоров’я. Не забувати дотримуватися основних профілактичних заходів допоможе сімейний лікар або терапевт, з яким укладено декларацію. Зміни в системі охорони здоров’я дали пацієнтам, насамперед, можливість вибору – свого сімейного лікаря, кращого медзакладу та рівний доступ до лікування.

- Скільки людей цього віку вже скористались таким правом вибору?

- На сьогодні у Дніпрі понад 324 тис. людей віком 50+ обрали свого лікаря та уклали з ним декларацію. Серед загальної кількості – 205,3 тис. жінки та 118,7 тис. чоловіки.

- Які безоплатні послуги їм гарантує програма? - Програма медичних гарантій чітко визначає перелік послуг, які надаються пацієнтам безоплатно на спеціалізованому рівні. Єдиною умовою для їх безоплатного отримання є направлення лікаря.

Окрім того, за рецептом свого лікаря пацієнти мають можливість отримувати ліки від хронічних хвороб, зокрема – від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми (безоплатно або з незначною доплатою). Мова йде про Державну программу реімбурсації «Доступні ліки». З початку року лікарями Дніпропетровської області було сформовано понад 513 тис. рецептів на «Доступні ліки» для пацієнтів віком 65+, з них більше 420 тисяч - для лікування серцево-судинних захворювань.

- Є у цій програмі пріоритетні послуги?

- НСЗУ акцентує свою увагу на пріоритетних послугах Програми медгарантій, зокрема, на лікуванні інсульту та інфаркту, а також обстеженнях для ранньої діагностики онкозахворювань. Так, в поточному році за е-направленнями до лікаря-кардіолога звернулися і отримали безоплатну допомогу за Програмою медичних гарантій більше 53 тис. пацієнтів Дніпропетровської області.

У 2021 році лікарі нашої області створили понад 59 тисяч електронних направлень на послуги ранньої онкодіагностики. За даними електронної системи охорони здоров’я, за І півріччя 2021 року за проведення одного з шести видів обстежень для ранньої діагностики раку Національна служба здоров’я України заплатила медичним закладам Дніпропетровськоїобластімайже 15,7 млн грн.

- Чи усі люди з груп ризику отримують процедуру за електронними направленнями?

- На жаль, слід зазначити, що пацієнти не завжди поспішають отримати процедуру за електронним направленням. Так, наприклад, за даними ЕСОЗ в цьому році тільки 1031 житель області пройшов процедуру колоноскопії (обстеження кишечника), хоча на цю послугу було створено 3233 е-направлень.

- І що ви можете порадити?

- Своє здоров'я необхідно берегти, воно безцінне. Займайтеся профілактикою, ведіть здоровий спосіб життя. Ау разі необхідності обов’язково звертайтеся до лікарів - Програмою медичних гарантій передбачено весь спектр медичних послуг, які потрібні людям віком 50+, аби підтримувати своє здоров’я у належному стані.
Gorod.dp.ua на Facebook.


старый  (09.08.21 16:32): Недавно, придя по электронному направлению в поликлинику подошел в регистратуру. Двумя злыми бабушками был послан на причинный орган, и получил совет:"Попытайся к доктору зайти напрямую". Зашел. И первый вопрос:"а 100 грн. есть?". Ответить | С цитатой
И  (05.08.21 15:52): где это колоноскопия бесплатно? Платно даже там, где бесплатно по эл.направлению Ответить | С цитатой
Горожанка  (05.08.21 13:41): Она рекомендует здоровый образ жизни??? А свой центнер как, не мешает? Ответить | С цитатой
Гиви  (05.08.21 11:55): Зачем писать эту чипуху. Ни где эта система не работает. Я дважды сталкивался с тем что взяв талончик по электронному направлению нужно звонить в регистратуру и узнавать а будет ли врач на приеме - иначе приходишь и видишь закрытую дверь. Где врач - на курсах, в отгуле, заболел ребенок, на собрании и т.д. Вопрос если это не работает из-за менталитета и отношения людей а скорее не грамотности в этом вопросе - оставляйте альтернативу тем для кого привычна обычная система заказа талонов и выдача направлений - или ищите людей которые могут работать с системами а не теток с базара которым нужно доработать до пенсии на официальной работе. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте