Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 26 апреля 2024
02:29

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Когда в Днепре введут «е-больничные»?

Когда в Днепре введут «е-больничные»?

В июне в Украине стартовал процесс перехода на электронные больничные.

… Елена Николаевна – учитель математики в одной из школ Днепра. Ей несложно просчитать вероятность перекрестного заражения в общей очереди для тех, кто открывает, продлевает и закрывает больничные листы. Но приходится сидеть рядом с температурящими горожанами, другой процедуры получить на руки листок временной нетрудоспособности пока что нет.

Но стартовавший процесс введения электронных больничных листов упростит работу медиков и избавит пациентов от повторных визитов в медучреждения.

На связанные с введением «е-больничных» вопросы Городскому сайту ответит начальник управления в Запорожской области Восточного межрегионального департамента Нацслужбы здоровья Украины Наталья Шулика.

- Які терміни дії запровадження е-лікарняних?

- Із 04 червня по 31 серпня 2021 року в Україні триватиме перехідний період. Це означатиме, що протягом цього часу заклади охорони здоров’я та фізичні особи-підприємці, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності, будуть формувати як медичні висновки про тимчасову непрацездатність, так і видавати паперові листки непрацездатності. Рішення про вид документу, який видається пацієнту для підтвердження його факту тимчасової непрацездатності прийматиме лікар, відповідно до технічної можливості закладу, у якому він працює, а також вимог МОЗ.

Повний перехід усіх закладів охорони здоров’я в Україні на формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність має відбутися з 01 вересня 2021 року.

- Які переваги такої новації?

- Мета введення е-лікарняним – спростити життя пацієнтам та лікарям Лікар більше не буде заповнювати жодних бланків, щоб засвідчити непрацездатність людини. Процес отримання страхових виплат по непрацездатності стає простішим для пацієнта: не потрібно приходити до лікаря за листком непрацездатності, він автоматично закривається, якщо пацієнт одужав у визначений лікарем термін. Роботодавці уникнуть паперової тяганини з Пенсійним фондом та Фондом соціального страхування у процесі оформлення своєму працівнику виплат за лікарняний

- Як правильно діяти лікарю у нових умовах?

- Усе працює наступним чином. Пацієнт приходить у лікарню на обстеження. Лікар проводить огляд, за необхідності вивчає результати аналізів та формує медичний висновок про тимчасову непрацездатність. У ньому буде прописана категорія захворювання та скільки днів людина не зможе працювати. Після того, як лікуючим лікарем був накладений КЕП на такий медичний висновок, він зберігається в системі, а пацієнт одразу отримує смс-сповіщення на свій номер телефону про сформований медичний висновок. Далі відомості про такий медичний висновок потрапляють до Електронного реєстру листків непрацездатності, у якому на підставі них формується електронний листок непрацездатності.

- Чи забезпечені лікарі спеціальною електронною системою?

- Щоб медустанова мала змогу виписувати пацієнтам е-лікарняний, вона повинна бути підключена до електронної системи охорони здоров’я , була верифікована Нацслужбою здоров’я України (незалежно від форми власності закладу та договору с НСЗУ) та мала медичну інформаційну систему (МІС). МІС забезпечує для лікарів інтерфейс з внесення даних, які стікаються в центральну базу даних.

- Хто має забезпечити лікарні відповідною електронною системою?

- На ринку існує близько 40 інформаційних систем. Це вільний ринок. Кожен медзаклад може використовувати свою систему. Сім-вісім найбільших систем покривають всю Україну і вони вже налаштовані на формування медичних висновків. Тому сподіваємося, що вже у вересні все буде покрито.

- Хто має створювати тимчасовий лист непрацездатності, які для цього умови?

- Як тільки лікар зформував медичний висновок, інформація з електронної системи охорони здоров’я направляється до електронного реєстру листків непрацездатності Пенсійного Фонду. Там автоматично формується електронний листок непрацездатності, за якими вам нараховують виплати. Пацієнт також отримає повідомлення від ПФУ про це.

- Якій категорії громадян оформлюється електронний лікарняний?

- Листок непрацездатності створюється тільки застрахованій непрацездатній особі, тобто тій, яка підлягає обов’язковому загальнодержавному страхуванню. Непрацездатна особа може не бути пацієнтом. Е-лікарняний можна отримати, якщо захворів хтось із членів сім'ї і за ним потрібно доглядати , наприклад, коли мама або тато доглядають за дитиною, або потрібен догляд за особою похилого віку, яка хворіє.

- Яким чином данні про тимчасову непрацездатність громадянина потраплять працедавцю, як про це дізнається пацієнт — що лікар, наприклад, не забув “відкрити” лікарняний?

- Пацієнт отримує смс одразу, коли лікар створює медичний висновок . Ви також зможете переглянути е-лікарняний у власному кабінеті на сайті Пенсійного фонду. Людина, яка йде на лікарняний, має повідомити про це роботодавця будь-яким зручним обом способом. Наприклад, телефоном. Роботодавець зможе знайти ваш е-лікарняний в кабінеті страхувальника на порталі ПФУ. З часом таку інформацію можна буде побачити у власному кабінеті у додатку ДІЯ.

- Як такий лікарняний закривається?

- Е-лікарняний закривається автоматично в останній день захворювання. Якщо людина не одужала, вона звертається до лікаря, та він вирішує , скільки ще днів людина може бути непрацездатною. Якщо пацієнт одужує раніше, ніж спливає визначений лікарем термін захворювання, в такому разі треба звернутися до лікаря для закриття лікарняного іншою датою.

- Чи всі лікарі зможуть користуватися електронною системою чи потрібно спеціальне навчання?

- Лікар має бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я та мати доступ до медично-інформаційної системи (приватних лікарів це теж стосується). Ми рекомендуємо лікарям пройти навчальний курс на сайті НСЗУ в розділі Академія НСЗУ. Остаточно країна має перейти на користування електроних лікарняних з 01 вересня 2021 року.
Наталья Шулика.
Наталья Шулика.
Gorod.dp.ua на Facebook.


лили  (08.07.21 10:45): Все у них так гладко на бумаге. а на практике то сервера заглючат то еще что то. С каждым нововведением жизнь простых граждан только усложняется. Врач сформирует вывод. а он дальше не пройдет по тех. причинам и человек будет без больничного. Проходили уже... Всю эту диджитализацию. Сама столкнулась с тем что прописку человека службы увидели, а то что его выписали через два месяца - справку им подавай. Вопрос - а ка же Вы увидели что его прописали? Короче все для людей))) Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте