Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
11:53

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Чем в Днепре помогут больным с нарушением опорно-двигательного аппарата

Чем в Днепре помогут больным с нарушением опорно-двигательного аппарата

30 июня – Международный день борьбы со сколиозом.

Городской сайт выяснял, какую помощь пациентам в Днепре и Днепропетровской области предоставит Программа медицинских гарантий.

… Во время планового осмотра 15-летнему Никите доктор поставил диагноз «сколиоз». За последний год подросток вытянулся почти на 20 см, и родители начали замечать у ребенка асимметрию спины, перекос лопаток. На фоне спазма мышц у парня появились боли в спине.

Ортопед назначил массаж и лечебную гимнастику для коррекции положения позвоночного столба. К счастью, искривление первой степени легко вылечить.

«За курс массажа мы заплатили 3000 гривен, но разве можно считать деньги, когда речь идет о здоровье сына», - говорит мама Никиты.

Чтобы расходы на лечение не стали для пациентов катастрофическими, Нацслужба здоровья Украины разработала пакеты на оказание услуг медицинской реабилитации, как в условиях стационара, так и на амбулаторном уровне.

Об этом подробней Городскому сайту расскажет Наталья Шулика - начальник управления в Запорожской области Восточного межрегионального департамента Нацслужбы здоровья Украины (Днепропетровская, Запорожская, Донецкая, Кировоградская, Луганская области).

- 30 червня – Міжнародний день боротьби зі сколіозом. Чи передбачена Програмою медичних гарантійбезоплатна допомога тим пацієнтам, які мають ураження опорно-рухового апарату?

- Сколіоз - це розповсюджене захворювання кісткової системи, внаслідок якого деформується хребет.  Розповсюджена думка, що це переважно дитяча хвороба. Так, ознаки захворювання зазвичай з’являються в період активного росту у дітей та підлітків. Однак цей недуг також зустрічається у більш ніж 70% дорослого населення. У Програмі медичних гарантій медичну реабілітацію дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового аппарату виділили в окремий напрям. Ця послуга покликана допомогти людині у відновленні порушених чи втрачених фізичних навичок, та пристосуватися до нових умов життя після лікування. Йдеться про реабілітацію пацієнтів при захворюваннях у підгострому та відновному періодах. Тобто поза межами гострого періоду.

- Що доступно за такою програмою реабілітації?

- В рамках Програми медичних гарантій пацієнт отримує безоплатно наступні основні послуги з медичної реабілітації:

огляд та консультації;

формування індивідуальної програми реабілітації;

моніторинг стану пацієнта; консультації лікарів інших спеціальностей;

послуги з медичної реабілітації;

навчання пацієнтів та їхніх доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень.

До вимог за цим пакетом додано психологічний супровід пацієнтів після перенесених травм та/або післяопераційних втручань.

Також деталізовані безоплатні лабораторні обстеження, зокрема:

розгорнутий клінічний аналіз крові;

біохімічний аналіз крові;

глюкоза в цільній крові або сироватці крові;

С-реактивний білок;

загальний аналіз сечі;

інші лабораторні дослідження відповідно до потреб пацієнтів - за умови наявності відповідного обладнання у закладі та стаціонарного лікування пацієнтів.

Послуги за цими пакетами надають як стаціонарно так і амбулаторно.

- Що треба, щоб отримати безоплатно медичну реабілітацію?

- Для цього пацієнт має:

- звернутись до свого лікаря, з яким укладено декларацію, він за необхідності створить в електронній системі охорони здоров’я  направлення йому на отримання послуги з медичної реабілітації;

- отримати направлення лікуючого лікаря, який також може спрямувати пацієнта на медичну реабілітацію за потреби.

- Яке обладнання повинно бути за місцем надання таких медичнихпослуг?

- Медзаклад має подбати про ортези, бандажі, фітболи різного розміру, степ-платформи, велотренажер, шведську стінку, механічні та/або автоматичні ротори для тренування верхніх та нижніх кінцівок. Також – про  комплект гумових джгутів, гантелі, обтяжувачі, терапевтичні резинки, терапевтичний пластилін, обладнання для відновлення сенсорних та рухових функцій верхньої кінцівки. Та про інше обладнання, яке вказане в умовах закупівлі медичних послуг за напрямом «Медичнареабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-руховогоапарату». Відповідне оснащення має бути як у державній, так і в приватній клініці чи лікаря-ФОП. Це один із критеріїв, на основі якого медзаклад підписує договір з Національною службою здоров'я і отримує гроші за обслуговування пацієнтів. 

- Які лікарні надають такі послуги? Яку суму заклади отримують за реабілітацію одного пацієнта?

- З 1 квітня 2021 року на надання послуг з медичної реабілітації дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового аппарату НСЗУ уклала договори з 29 медзакладами нашої області на загальну суму 89,4 млн.грн. За кількістю наданих у 2020 році послуг лідирують обласний спеціалізований реабілітаційний центр «Солоний лиман», Центр сімейного здоров’я та реабілітації «Геліос», Дніпропетровська обласна реабілітаційна лікарня, Нікопольська міська лікарня №4, Павлоградська міська лікарня №1.

Тариф на медичну реабілітацію збільшено у 2021 році,  з 1 квітня він становить 7729 грн. за один епізод медичної допомоги пацієнту. На сьогодні, за квітень-червень поточного року НСЗУ вже виплатила медзакладам Дніпропетровської області майже 8 млн грн.за надання медичної допомоги пацієнтам з ураженням опорно-рухового апарату.

Нацслужба здоров’я України планує і надалі розвивати реабілітацію, оскільки цей вид допомоги дуже потрібен пацієнтам.

Наталья Шулика.
Наталья Шулика.
Gorod.dp.ua на Facebook.


Lashonda  (27.06.22 05:25): Hey very nice blog! aid for ukraine Ответить | С цитатой
Leizure  (30.06.21 17:14): Не понятно, где конкретно в Днепре могут оказать реабилитационную помощь ребенку со сколиозом? Раньше в детских поликлиниках был безплатный массаж, ЛФК, в поликлинике на Шевченко был даже бассейн. А теперь, направление есть, а идти куда? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
лет со дня первой местной телевизионной передачи в Днепре

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте