Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
17:08

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Екс-глава «Спецтехноекспорту» Павло Олексійович Барбул: чому «Антонов» не випускає «Руслани» та про своє життя після «Укроборонпрому»

Екс-глава «Спецтехноекспорту» Павло Олексійович Барбул: чому «Антонов» не випускає «Руслани» та про своє життя після «Укроборонпрому»

Продовження четвертої частини інтерв’ю УНН з Павлом Барбулом.

Інтерв’юер: Чому "Антонов" не випускає більше «Руслани» (Ан-124), відомі в усьому світі?

Знову-таки - це сукупність факторів. Деякі кидаються в сторону керівництва самого «Антонова», хтось ще в когось, але авіабудівна промисловість як галузь, у всіх країнах світу дотується державою. Тобто без істотних вливань держави у вигляді прямих дотацій або державного оборонного замовлення - великий самостійний розвиток, я вважаю, практично неможливий.

Також Павло Барбул додав: «Можуть бути якісь невеликі контракти, але Україна не має ресурсів, механізмів лізингу, експортного кредитування... Список можна продовжувати, але чи є сенс?»

Павло Барбул про "Антонов"

Інтерв’юер: Чому не можна брати кредит? У нас багато підприємств беруть гроші у ЄБРР під певну програму.

ЄБРР не фінансує військові проекти. Як і більшість інших міжнародних кредиторів та донорів.

Інтерв’юер: Але є цивільні проекти?

Насамперед у цьому повинна бути зацікавлена Україна. Тобто це проблематика внутрішня - відсутність політичної волі, заглиблення в питання і поверхнева ситуація, що немає грошей, не будуються літаки, поганий менеджер, або «а давайте поміняємо директора», - говорить Павло Барбул. - Всі директори підприємств, які приходять і намагаються щось зробити на підприємстві, не маючи підтримки держави і експортних контрактів, починають шукати можливості заробітку всередині самого підприємства. Часто це канібалізація.

Інтерв’юер: Після того, як Ви пішли з «Укроборонпрому», у вас багато ворогів з’явилося або залишилося?

Я з тих людей та керівників, які завжди налаштовані на результат роботи і підписання контрактів, а не на пошук друзів, і, звичайно, багато моїх менеджерських рішень були врозріз з особистими інтересами дуже впливових у цій країні людей. Зрозуміло, багато хто вважає мене особистим ворогом, намагаються мстити, створюють моменти тиску, в тому числі в інфополі.

Інтерв’юер: Як ви сприймаєте це?

Я нервував з цього приводу лише в 2015 році, коли почав працювати, - посміхнувся Павло Барбул. - Прилітаю в Україну і всі говорять: якась машина у мене дорога або костюм занадто шикарний.

Інтерв’юер: На шикарний костюм Ви заробили в «Укроборонпромі»?

Всі мої доходи від «Укроборонпрому» і всі мої витрати відображені в декларації. У мене немає жодної претензії НАЗК, хоча було кілька перевірок, як і у інших колег. Багато разів ретельно намагалися знайти помилку або зачіпку. Але перевірки пройдені успішно.

Інтерв’юер: Що було після «Укроборонпрому»?

Я повернувся в юридичну і консалтингову діяльність: це як юридичний консалтинг різних українських бізнесових підприємств. Це і девелопери, і будівельні компанії, і різні операційні компанії, супровід іноземних компаній з питання інвестування в Україну або надання якихось робіт, послуг, участі в тендерах державних на виконання якихось робіт, - перерахував Павло Барбул. - У мене є контракти як з українськими, так і з іноземними підприємствами з надання послуг.

Інтерв’юер: Ви зараз отримуєте більше, ніж в «Укроборонпромі»?

Технічно - не менше. Є низка робіт, де я отримаю більше грошей, але потім. Операційно я зміг вийти приблизно на такий же рівень.

Інтерв’юер: Ви сказали, що не коментуєте розслідування НАБУ і САП проти Вас. Ви не хочете тиснути на суд. Але давайте поговоримо про інше. Ваше переслідування з боку силовиків почалося з того, що до них прийшов якийсь ображений агент, який заявив, що заплатили комісію не йому, а іншій компанії. При цьому правоохоронці розслідують збиток держави, який за логікою їх головного свідка відсутній. Адже суперечка не з того приводу, чи мала платити держава, бо вона очевидно мала. А з того, кому саме вона мала заплатити.

Я відповім питанням на питання, абстрагуючись від конкретної справи, тому що у мене є певні обмеження на розголошення інформації, принаймні, як мої адвокати кажуть. Чисто гіпотетично поставте себе в позицію прокурора, не мене - а саме себе: приносять вам матеріали, де якийсь агент каже, що заплатили іншому агенту. Напевно, я, як прокурор або слідчий, викликав би всіх на допит, посадив би всіх за стіл, допитав би всіх окремо, потім всіх разом, і, зібравши думки, ухвалив би якесь рішення, - додав Павло Барбул.

Нюанс в тому, що інкримінується те, що агентські послуги не були надані в принципі. Тобто, напевно, варто було б ставити питання тому агенту, який прийшов: хто він, і чи надав він якісь послуги. І далі від цього починати. Стандартна практика: вони спочатку перевіряють заяви, потім за його заявою відпрацьовують, і далі вже, якщо дійсно вбачаються якісь факти, по ньому розбираються.

У разі, коли правоохоронний орган працює в інтересах однієї конкретної іноземної фізособи, за якою є певна інформація спецслужб України з прийнятими певними рішеннями в рамках повноважень даних спецслужб, обивателю з боку це повинно видаватися, як мінімум, дивним.

Павло Барбул

Інтерв’юер: А Ви бачили цю людину?

Звичайно, ми зустрічалися неодноразово. Він стверджував, що надавав «якісь там» послуги. Але при спільних зустрічах з іншим агентом, з яким і був підписаний договір, він цю інформацію не підтвердив. При цьому вирішив зайнятися здирництвом, погрожуючи зв'язками в українських правоохоронних органах.

Інтерв’юер: Але сам завод, який виконував замовлення, прибуток отримав?

Він отримав за свою продукцію більше, ніж позначив у своїй же комерційній пропозиції. У результаті всі залишилися задоволені, крім деяких правоохоронців. Хоча уявіть, що перед вами, як прокурором, на столі лежать кілька експертиз, матеріали поліграфічних досліджень, допити десятка людей, акти перевірок податкової, державного контрольно-ревізійного управління, - з зацікавленістю розповідає Павло Барбул. - Рахункової палати і низки аудитів про те, що це прибуткова операція і немає тут шкоди, розтрат і потерпілих. Є позиція заводу, що вони не є потерпілими в цій справі. Але ви, як прокурор, продовжуєте гнути свою лінію і намагаєтесь зіпсувати людям життя. Напевно, на якомусь етапі історичної справедливості ці питання будуть поставлені.

Інтерв’юер: Може правоохоронці не в курсі тонкощів світобудови агентів? Не пробували їм провести лікнеп?

Все спілкування з правоохоронними органами проходить або формально, або неформально. Неформально я з ними не спілкуюся, а формально мною були надані всі відповіді на їхні запитання під час допиту. Так що, можна вважати, лікнеп був проведений.

Інтерв’юер: Якщо Ви не нашкодили своїми діями державі, залишається питання: чи не нашкодили вони?

Наскільки мені відомо, є провадження, в рамках яких є низка судово-економічних експертиз, які були підтверджені відповідними контролюючими наглядовими органами, з приводу того, що дії певних співробітників певних правоохоронних органів завдали багатомільйонних в доларах збитків нашій державі. Думаю, що колись цим фактам, якщо Україні це знадобиться, буде надана правова оцінка.

Інтерв’юер: Якщо розглядати супровід контракту агентами через призму кримінального провадження, то по суті кожен з них повинен стати предметом вивчення в рамках кримінального провадження? Тобто або потрібно всіх, або нікого?

Звичайно, якщо кожному іноземному замовнику відправити лист із запитанням: "Чи наймали ви цю компанію?", то відповіді будуть типові. Вони будуть, швидше за все, політично ввічливі. Але суть буде така: лікуйтеся, хлопці, що ви робите, - з наступними неприємними розмовами і викликами послів, і, цілком можливо, не дипломатичною лексикою щодо України і прийняттям подальших рішень про співпрацю. Вибірковість такої діяльності показує виключно вибірковість нашої правоохоронної системи, - говорить Павло Барбул.

Інтерв’юер: Цей контракт виконаний чи ми трохи затримуємося?

Трохи задумавшись, Павло Барбул відповів: «Україна сильно затримується, бо є низка об'єктивних складнощів: недофінансування оборотки, де щоб щось відвантажити, потрібно зробити, а перед цим вкласти гроші, десь замінити застарілі комплектуючі; десь є низка інших проблем якісь рекламації, невиконані зобов'язання заводом. Але процес іде.»

Інтерв’юер: А якщо ми, абстрагуючись, не називатимемо прізвища правоохоронців, то все ж: їх втручання вплинуло на виконання контракту?

Вплинуло і на сотні інших контрактів України з цією країною. Та іншими країнами в тому числі. Звичайно й на репутацію України на міжнародному ринку як абсолютно неадекватної структури, з якою неможливо ні про що домовлятися, вести справи, та ще й яка зраджує своїх партнерів. Це не мої вигадки, це було виписано в низці документів посольств України та інших країн на офіційному рівні.

Ми дякуємо Павлу Барбулу за те, що приділив нам увагу та щиро і відверто відповідав на наші запитання.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте