Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
08:49

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В галерее «АртСвит» откроют секреты заводских музеев

В галерее «АртСвит» откроют секреты заводских музеев

При многих крупных предприятиях Днепра до сих пор действуют музеи их истории.

К сожалению, об этих музеях не знает большинство горожан. Да и работают они в «полузакрытом» режиме – попасть туда можно только по предварительной записи, в рамках организованных экскурсий. А на карантине даже такой формат исключен…

Секреты заводских музеев Днепра и постараются раскрыть в рамках новой выставки галереи «АртСвит» «Це не музей – це завод». Отметим, что о многих из таких музеев Городской сайт уже рассказывал.

Выставка откроется 7 июля и будет проходить до 8 августа. На ней будут представлены посвященные теме заводских музеев работы художников Екатерины Лисовенко, Лариона Лозового, Павла Хайло, Анны Щербины.

К сожалению, из-за действующих карантинных ограничений организаторы ее предлагают посетить в онлай-формате.

О выставке в галерее сообщают следующее:

«Виставка «Це не музей — це завод» досліджує феномен народного музею, способи репрезентації історії у його просторі, злами та точки неспівпадіння, що в ньому проявляються, і як би могли виглядати певні епізоди з представленої історії поза встановленої рамки.

Говорячи про музей, художники пререносять свої роздуми та спостереження в простір галереї — місце з іншим режимом «споглядання» та взаємодії. У цьому контексті музей — не просто об‘єкт дослідження, а співрозмовник, що має свої переконання і позиції, які варто прийняти та брати до уваги.

«Що стоїть за поняттям «музей при заводі»? Фактично — розповідь про здобутки, подолання, іновації, що розгортаються на тлі історичних подій, розташованих в певній хронологічній послідовності. Ми звикли до того, що музейна експозиція та колекція — це продукт відбору фахівців, що збирають твори, об’єкти, оприявнюють їх як свідчення минулого. А тепер уявімо, що музей може бути створений робітниками, і предмети в ньому - їх особиста вибірка. Така фантазія мала втілитися в радянській концепції «народного музею», за якою музей ставав «спільною справою» всіх причетних до діяльності підприємства, ініціативою «з низу». Однак, кожний предмет підкорювався генеральній логіці, що вписувала його в потрібну ідеологічну рамку. Експозиція музею мала виховувати у робітника почуття причетності до великої справи у побудові світлого майбутнього, яке не підлягало сумніву. Але, попри свою сталість, ґрунтовність та наочність, ця дидактичність побудови містила в собі багато зламів та розривів, що народжують сумнів в цьому просторі абсолютної достовірності», — розповідає кураторка виставки Наташа Чичасова.

Дніпровський металургійний завод (колишній завод ім. Петровського) - одне з визначальних підприємств в Дніпрі, яке зіграло важливу роль в його розвитку та розбудові. На цьому заводі був створений один з перших народних музеїв при заводі в місті, в якому поступово назбирався великий корпус матеріалів, що сягає 37.000 експонатів. Експозиція музею, його приміщення, неодноразово зазнавали трансформацій, але одне залишалось незмінним— унаочнення величі історії заводу.

Згідно з діючими карантинними обмеженнями, вернісаж виставки буде проходити в режимі онлайн з можливістю задати питання авторкам та авторам проєкту».

Напомним, что галерея «АртСвит» расположена в Днепре на ул. Сечевых стрельцов, 4-а.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (8)

•  У Дніпрі зник екскурсійний ретро-трамвай – у чому причина? (7)

•  У Дніпрі відзначають День космонавтики (7)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте