Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 01 червня 2024
08:44

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Юрій Вілкул: Ми не маємо права ризикувати життям і здоров’ям наших громадян

Юрій Вілкул: Ми не маємо права ризикувати життям і здоров’ям наших громадян
gorod.dp.ua/photo Щербина Александр
Голова обласної ради Юрій Вілкул провів засідання координаційної ради з питань екології та використання природних ресурсів

У рамках контролю за виконанням регіональних програм екологічного спрямування голова обласної ради Юрій Вілкул провів засідання координаційної ради з питань екології та використання природних ресурсів. У роботі ради взяли участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Сергєєв, міські голови та голови районних рад, керівники промислових підприємств Дніпропетровщини.

Відкриваючи засідання, Юрій Вілкул наголосив, що за час дії регіональної програми поліпшення екологічного стану області за рахунок зменшення забруднення довкілля основними підприємствами-забруднювачами, в області є певні позитивні зміни. Ряд учасників програми активно включилися у виконання її заходів, впроваджуючи на своїх виробництвах новітні природоохоронні технології. Але є такі підприємства, де за минулий рік не впроваджено жодних захисних заходів. Їх керівники пояснюють своє небажання виконувати взяті на себе зобов’язання економічними негараздами.

Ситуація, - зазначив голова облради, - дійсно непроста. Але навіть за таких умов, ми не маємо права ризикувати життям і здоров’ям наших громадян. У нас і так один з найвищих в країні рівень захворюваності та смертності населення.

Юрій Вілкул висловив переконання, що криза рано чи пізно завершиться, а час для захисту нашого довкілля буде безповоротно втрачено. Слова голови обласної ради підтвердив і начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області Олександр Оксамитний. За його інформацією, обсяги валових викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря складають 18% від загальнодержавних, а обсяги скиду зворотних вод дорівнюють відповідно 14,6%. За підсумками 2008 року, обсяги викидів від стаціонарних джерел забруднення становили 952 тис. тонн, що на 15% менше, ніж у 2007 році. Найгірша екологічна ситуація залишається у Кривому Розі, Дніпропетровську та Дніпродзержинську.

Юрій Вілкул заслухав представників кожного з підприємств, які не справляються із завданнями, визначеними екологічними програмами. Багато зауважень у керівника області виникло до підприємства „Дніпроенерго”. Підпорядковані йому Криворізька та Придніпровська ТЕС є найбільш екологічно небезпечними об’єктами. Зокрема, викиди Придніпровської ТЕС у минулому році склали 60% від загальних викидів по місту Дніпропетровську, при цьому, порівняно з попереднім 2007 роком, обсяги викидів зросли на 15,6%. Не набагато краща ситуація і на Криворіжжі. Голова обласної ради жорстко поставив питання невідкладності виконання природоохоронних заходів. Якщо найближчим часом ситуація не буде виправлена, Юрій Вілкул пообіцяв порушити питання про відповідність займаним посадам керівників ТЕС.

Багато зауважень очільник Дніпропетровщини також висловив на адресу заводу ім. Петровського, „Дніпрококсу”, „Дніпрошина” та ін. Незначне зниження викидів цими підприємствами у повітря пояснюється виключно зниженням обсягів виробництва.

Реальним шляхом врівноваження екологічного навантаження на регіон, на переконання Юрія Вілкула, є розвиток природно-заповідного фонду та виконання обласної програми формування і розвитку національної екологічної мережі. Сьогодні наш індустріальний край має найнижчий в Україні показник заповідних територій – менше одного проценту від площі області. Тоді як екологічно обґрунтований мінімум повинен складати не менше 8%.

Рішенням сесії обласної ради минулого року створено п’ять об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 10,7 тис.га. На стадії підготовки знаходяться документи по утворенню заказників як місцевого, так і національного значення у семи районах Дніпропетровщини. Натомість, місцеві органи влади гальмують затвердження документації. За словами депутата обласної ради, першого заступника начальника держуправління охорони навколишнього середовища Юрія Потапова, не виконано доручення Президента України і рішення координаційних рад Апостолівською райдержадміністрацією щодо створення Кам’янського прибережно-річкового комплексу та Солонянською райдержадміністрацією щодо регіонального ландшафтного парку „Придніпровський”. Затягується погодження районною владою п’яти ландшафтних заказників на території Покровщини, дев’яти заказників на Межівщині, чотирьох – на Юр’ївщині. Є питання до обласного управління лісгоспу, яке також не поспішає з винесенням рішень щодо розширення мережі природних парків. На думку виступаючого, якщо ми так неохоче будемо захищати ліси Дніпропетровщини, природо-заповідний фонд області буде безповоротно втрачено.

Підсумовуючи результати засідання, голова обласної ради підкреслив, що за екологічне навантаження регіону, за стан здоров’я його жителів в однаковій мірі несуть відповідальність і ті, хто забруднює наше довкілля, і ті, хто, маючи повноваження, не протистоїть цьому.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Пересічний Громадянин!!!  (19.04.09 17:20): Да, особенно возрадуются в ближайшем будушем жители Индустриального района, в пятиста метрах от улицы Осенней, и Косиора, строят сталеплавильный комплекс -ДНЕПРОСТАЛЬ.

Ура товарищи!!! Спасибо вам продажниые чиновники нашего города и страны, за создание промышленной свалки в Днепропетровске!
Відповісти | З цитатою
Zoddy  (18.04.09 14:59): согласен скаментами - вилкул отбалаболил "для галочки". да и вааще, - чо это за губернатор, который назначается, а не выбирается. дерьмо, не иначе - не работника ж ставить этим вороватым политиканам Відповісти | З цитатою
:((  (18.04.09 10:43): по-моему Вилкул ни хрена не соображает уже давно... его привезли, сказали, что нужно сказать, он попытался связать два слова, и его увезли обратно. Вот и вся деятельность! Відповісти | З цитатою
Лёха  (18.04.09 08:54): Вилка -хозяин метал.комбината в Кр. роге,вешает лапшу нам на уши,типа ночами не спит-о нас только и думает((( Відповісти | З цитатою
1515  (17.04.09 16:45): Последний абзац ржачный
Прямо по Гоголю : Вилкул как унтер-офицерская вдова, которая сама себя высекла)))
Відповісти | З цитатою
Dimasya  (17.04.09 16:35): Бла-бла-бла... Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
дитячих та спортивних майданчиків відремонтують у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті