Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
00:33

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре будут снимать фильм об Александре Поле

В Днепре будут снимать фильм об Александре Поле

Документальный фильм «Олександр Поль – Степовий Прометей» сняла режиссер-кинодокументалист из Днепра Екатерина Стрельченко.

В последние годы Екатерина со своей режиссерской командой создала целый цикл фильмов о событиях в зоне АТО: «Іловайськ. Лицарі неба», «Пескі. Лицарі неба», «Все буде Дніпро», «Паралелі», «Вірю. Чекаю. Молюся».

О том, что ее вдохновило на создание кино о легендарной личности первооткрывателя криворожских залежей железных руд (что дало мощнейший толчок развитию всего нашего края!), Екатерина рассказала Dnipro Film Commission.

– Пані Катерино, скажіть, будь ласка, як взагалі у вас з’явилася ідея зняти фільм про Олександра Поля?

– Цією ідеєю я живу вже більше півроку. Ще навесні я побачила інформацію, що Український культурний фонд готовий підтримувати патріотичні проекти, які розповідають про українських героїв. Вирішила скористатися цією нагодою, бо мені вже давно хотілося привернути увагу до постаті Олександра Поля, який дуже багато зробив для того, щоб свого часу наш регіон розквітнув і став потужнім промисловим регіоном. Багато хто не знає про його внесок, якою був людиною, чим захоплювався. Наприклад, більшість мешканців Дніпра, коли їдуть Амурським мостом, навіть не здогадуються, що він був збудований завдяки зусиллям Поля.

Але є ще більш вражаючі факти, що стосуються Олександра Поля, які взагалі невідомі широкому колу українців. Так, тільки по скромним підрахункам, його діяльність принесла країни понад 400 мільярдів доларів в перерахунку на сучасну вартість валюти! Він знайшов поклади залізної руди на Криворіжжі, при тому, що не був фаховим спеціалістом.

В його житті взагалі було багато таємниць і загадок. Як йому вдалося, не дивлячись на всі перешкоди, зібрати і зберегти унікальну колекцію старожитностей, створити потужний історичний музей, який зараз носить ім’я Дмитра Яворницького? Відомо, що Поль був нащадком гетьмана Полуботка. І любов до історії України та козацтва йому привила його бабуся, коли ще в дитинстві розповідала про героїчних предків з їхнього роду.

Загадкою залишається і те, як він зміг, не маючи високого чину та могутніх покровителів, «пробити» будівництво залізної дороги через наш регіон. Мені в цьому фільмі хотілося б не тільки розповісти про маловідомі факти з життя Олександра Поля, але й донести до глядачів думку, що навіть не маючи зв’язків серед владоможців, тільки завдяки своєму ентузіазму можна добитися вражаючих результатів. Мне особисто «зачепив» Олександр Поль ще й тому, що радянська влада дуже послідовно його викреслювала з історії країни – вони відмінили іменні Полівські стипендії, шахту імені Поля перейменували на шахту імені Сталіна і навіть зрівняли з землею його могилу на Севастопольському кладовищі. І сьогодні невідомо, де саме похований Поль.

– А де ви брали матеріал для фільму, відшукували всі ці факти?

– Інформації про Поля досить мало. Тому ми шукали літературу по бібліотеках, консультувались з істориками, збирали інформацію з усіх можливих джерел, об’єднували та порівнювали факти. І спираючись на цю інформацію, працювали над сценарієм.

– На якому етапі знаходиться зараз проект?

– Ми створили повноцінний сценарій. Збираємось відтворювати події за допомогою історичних реконструкцій, в які будуть залучені професійні актори, костюми, декорації. Вже готове розкадрування. Зйомки планується провести в Дніпрі і Кривому Розі. Тобто певний етап предпродакшена ми пройшли. Навіть почали підбирати акторів. Але на конкурсі Українського культурного фонду ми набрали 138 балів, а «прохідний» становив 140.

Після цього ми подали наш проект на 12-й пітчинг Держкіно і знову ж таки, по балах ми не пройшли. Чому так сталося, я сказати не можу. Можливо тому що є певний стереотип, по якому Олександр Поль сприймається як наш місцевий герой. Але Поль свого часу був добре відомий не тільки в Україні, патріотом якої залишався до самої смерті, не тільки в Російській імперії, а й за її кордонами. Тому ми безумовно розраховуємо на підтримку місцевої влади та підприємств регіону, але вважаємо, що Поль – це не «місцевий герой». Це знакова постать для всієї України. Тому про нього повинні знати не тільки у нас в Дніпрі та області, а й по всій країні.

До речі ми плануємо провести в цьому фільмі паралелі між минулим і сьогоденням. Ми хочемо показати, як змінився світ, який створив Олександр Поль за цей час. Наприклад, він багато років «оббивав» пороги влади – і ми плануємо поспілкуватися на цю тему з сучасними чиновниками. Він розводив коней – ми хочемо отримати коментарі від власників сучасних конезаводів. І таких паралелей буде декілька. Вони придадуть нашому проекту більшого об’єму, зроблять його не тільки історичним, а й актуальним для сучасності...

Добавим, что автор сценарий фильма – Антон Базелинский, продюсер – Алексей Кашин, научный консультант – Игорь Кочергин.


Gorod.dp.ua на Facebook.


Mooler  (28.10.19 20:36): Є дуже гарна книга про Олександра Поля, "Александр Поль. Человек - Легенда". Кому цікава історія рідного краю, читати обов'язково!!! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте