Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
17:42

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Как восстанавливают святыни Днепропетровщины

|«« «« »» »»|

В Новомосковске продолжается реконструкция легендарного шедевра деревянного зодчества, Свято-Троицкого собора, и восстановление Свято-Николаевского пустынного монастыря.

О ходе работ на этих святынях на своей странице в Фейсбук рассказал доцент Приднепровской академии строительства и архитектуры Александр Харлан, который побывал на этих объектах в ходе экскурсии «Подорож до Самарської святині».

О своих впечатлениях от преображенного монастыря он пишет следующее:

«Щиро дякую працівникам Новомосковського краєзнавчого музею за проведену екскурсію до Самарського монастиря!

Потрапили в усі діючі храми монастиря! Побачили всі святині! Доторкнулися до історії багатьох поколінь, кількох століть. З будь-якого місця обителі добре видно дзвіницю. Завдяки цьому відтвореному об'єкту виникає дуже приємне враження старовини!... Настоятель Досіфей - дуже цікава людина, що знає що робить! Приємно радує його пам'ять! Він з любовью зберігає пам'ять про перший свій храм (в якому правив службу і починав як людина релігійного культу) - Свято-Миколаївський новокодацький! На території монастиря і досі можна побачити маківки головного купола і дзвіниці з цього храму, виготовлені з дерева! Стоять вони посеред монастирського подвір'я і нагадують історичні події запорозької сивини.

Кидається в очі благоустрій обителі, озеленення з хвойними рослинами, з різнобарвними деревами. Біле фарбування дзвіниці і братських келій - як матеріальний образ Храму Божого в райському сад!... Новостворений образ колишнього Свято-Георгіївського храму (зараз Преображенський) дадає колориту в загальний композиційний образ комплексу...

Екскурсанти наче доторкнулися до вічності. І це враження не може зіпсувати ані запах від худоби, що вирощується поруч з монастирем, ані городи, що розорюють археологічно цінні терени, ані новий з силікатної білої цегли забор... Відвідуючи підземний храм, звернувши увагу на залишки колишнього архієрейського будинку (де зараз зберігають овочі), покуштувавши джерельної артезіанської води, екскурсанти зацікавились історією монастирських реліквій, історією головної святині чубатих лицарів і, повертаючись додому, вирішили пройти лісовою стежкою, що нагадувала більше давній шлях від старої обителі до славнозвісного Самарчука, з усіма пригодами і легендами!».

В ходе экскурсии ее участники также посетили реконструируемый шедевр украинского барокко, возведенный без единого гвоздя – Новомосковский Свято-Троицкий собор, реконструкция которого продолжается уже пятый год.
«І як же не провідати головну споруду Новомосковська.... Собор і дзвіниця на місці! Дзвіницю майже вивели наново. Вона зараз має сірий колір. Собор потроху покривається патиною», - с радостью отмечает Александр Харлан.
Фото – Александр Харлан

Gorod.dp.ua на Facebook.


Верующий  (29.05.19 07:50): Стесняюсь спросить, а этот собор и монастырь уже перешли в ПЦУ ? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
домов ОСМД и ЖСК обновлены в Днепре в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте