Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 20 апреля 2024
00:09

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Децентралізація: розвиток громад і покращення життя людей

Децентралізація: розвиток громад і покращення життя людей

У 2019 р. Україна підбиває підсумки п'яти років децентралізації. Реформа, яка впроваджується з квітня 2014 р., стала найуспішнішою за останні роки. Її сутність - передати ресурси та повноваження з центру на місця. Адже саме люди у кожному місті чи селі краще знають, які завдання треба вирішити для спільного добра, для розвитку та покращення життя.

“Децентралізація передбачає створення фінансово незалежних громад, які зможуть самостійно, на належному рівні утримувати дитячі садки і школи, амбулаторії, будинки культури і клуби, дороги, інфраструктуру”, - пояснює Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

“ Ми запропонували те, що з'єднає державу, – реформу децентралізації”

Власне, керівник Уряду і був тим політичним лідером, який розпочав втілення реформи. Саме заради децентралізації, яку Володимир Гройсман вважає вкрай необхідною для України, він прийшов у центральну владу.

На посаді Прем'єр-міністра Володимир Гройсман зробив втілення децентралізації своїм пріоритетом. Уже через місяць після призначення керівник Уряду вніс концепцію впровадження реформи, і далі відстоював прийняття ключових рішень щодо її втілення Кабміном і Верховною Радою. Володимир Гройсман переконував усіх в тому, що вкрай необхідно підтримати децентралізацію - і колег по Уряду, і народних депутатів, і навіть іноді Президента.

“ В 2014 році нам пропонували федералізацію, яка б розшматувала Україну. А ми запропонували те, що з'єднає державу, – реформу децентралізації, - згадує Володимир Гройсман. - За 4 роки ми провели реформу, яка дозволила втричі збільшити бюджети громад”.

Децентралізація в цифрах

876 об'єднаних територіальних громад створено Україні за час втілення децентралізації.

ОТГ отримали повноваження, ресурси, землю у комунальну власність від держави.

9 млн українців проживають в об'єднаних громадах,

646 ОТГ отримали у власність від держави 1,5 млн га земель за межами населених пунктів

234 млрд грн сягнули Власні доходи місцевих бюджетів у 2018 році (для порівняння, у 2014 році ця цифра склала з 68,6 млрд грн)

Децентралізація передбачає створення фінансово незалежних громад, які зможуть самостійно і на належному рівні утримувати дитячі садки і школи, амбулаторії, будинки культури і клуби, дороги, інфраструктуру.

“Децентралізація – це реальний шлях до підвищення якості повсякденного життя мешканців кожного села, селища чи міста”, - наголошує керівник Уряду

Оновлені дороги і відремонтована школа: користь реформи для конкретної ОТГ

А ось і конкретні приклади того, як реформа допомагає покращувати життя.

У с. Могилів, що в Царичанському районі на Дніпропетровщині, об'єднану територіальну громаду створили у 2016 році. З тих пір ОТГ змогла багато зробити для розвитку території.

Зокрема, в с.Могилів зробили поточний ремонт на вулицях Центральна і Берегова. За підтримки обласного бюджету капітально відремонтували вул.Харківську: тут укладений асфальт, нанесена розмітка. Відновлюється вуличне освітлення: нові світильники на вул.Центральна, яка йде через весь Могилів.

Відремонтовано школу у центрі села: тут оновили покрівлю, встановили сучасну систему опалення, нові котли, МП-вікна і двері. Все, аби діти навчалися в комфортних умовах.

Крім того - планують встановити сонячні батареї та отримувати електроенергію, яка покриє потреби школи і садочка, а ще Будинка культури.

Ресурси для цих проектів вдається отримати завдяки тому, що значна частина податків та зборів залишається саме в громаді. Зараз у Могилівській ОТГ діє низка аграрних підприємств, у т. ч. - французька компанія Майсадур Семанс (виробництво насіння), 20 фермерських господарств. Громада пишається тим, що тут створено перший в регіоні агро-кооператив "Перший ягідній".

"Люди бачать, що громада створює багато нових можливостей, і активно включаються в в роботу для загального добра", - говорить голова Могилівської ОТГ Валерій Дружко.

“Децентралізація - це нова дорога, якісна інфраструктура, новий шкільний автобус, нова школа або дитячий садочок, нове підприємство. Це правильно побудована система управління і розподіл фінансових ресурсів для кожного українця, – ось що є децентралізація" - Володимир Гройсман, голова Кабінету міністрів

Децентралізація має стати незворотньою

Децентралізації стала надзвичайно успішною реформою, і зараз вона триває. Об‘єднання громад має завершитись до 2020 року.

Прем'єр Володимир Гройсман закликає закріпити незворотність децентралізації в законодавстві. Треба захищати реформу, підкреслює керівник Уряду.

Володимир Гройсман боровся за прогресивну децентралізацію, ще коли був міським головою Вінниці: тоді влада в Києві не хотіла навіть чути про реформу. І зараз, на посаді прем'єр-міністра, він пропонує закріпити децентралізацію в Конституції України

Підводячи підсумки першої п'ятирічки децентралізації, Володимир Гройсман підкреслює:

«Ми пройшли 5 років реформи успішно. Наступні роки мають стати ривком розвитку регіональної економіки і покращення життя людей»

Децентралізація в цифрах

37,8 млрд грн - інвестиції держави у розвиток регіонів у 2018 р. Це - нові і відремонтовані школи і садочки, лікарні, місцеві дороги, водогони, енергоефективні котельні, зони відпочинку.

Більше 5000 - кількість об'єктів, збудованих за кошти держбюджету в регіонах за 4 роки

123 Центри надання адміністративних послуг створено в ОТГ. Загалом в Україні - 775 ЦНАПів. Адміністративні послуги стають доступнішими для громадян.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте