Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
22:16

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Як уряд Гройсмана у 2019 році розвиватиме вітчизняну медичну галузь

Як уряд Гройсмана у 2019 році розвиватиме вітчизняну медичну галузь

Володимир ГРОЙСМАН, голова Кабінету міністрів України:

«Система охорони здоров'я в Україні десятиліттями не змінювалася. Нам ще працювати й працювати, щоб відродити вітчизняну медицину. Тому я не обіцяю дива всім та одразу. Так не буває. Але впевнений, що поступово ми зможемо зробити життя у нашій країні кращим».

Найцінніше, що має сучасна людина – це здоров'я, а функція держави полягає в тому, щоб забезпечити громадянам доступне та якісне медичне обслуговування. Зрушення вже є. І вони настільки суттєві, що їх відчувають не тільки пацієнти, але й люди у білих халатах.

Втім, дивіться самі.

СІМЕЙНІ ЛІКАРІ – З КОРИСТЮ ДЛЯ СПРАВИ

Рік тому у всіх українців з'явилася можливість вільно обрати лікаря, причому без жодних прив'язок до місця проживання чи «прописки». Тобто обрати свого сімейного лікаря, рівню кваліфікації якого довіряєш. Він лікуватиме всю родину, спостерігатиме за дітьми змалечку, знатиме спосіб життя пацієнта, проводитиме профілактичні огляди… А головне - розумітиме, як краще лікувати конкретних людей. Не дивно, що більше 62% громадян вже обрали своїх лікарів, а ті, хто не встиг, зможуть зробити це 2019 року.

Українці підписують зі своїм лікарем декларацію на обслуговування, а держава платить саме за нас гроші медзакладу, де цей лікар працює. Так реалізується принцип «гроші йдуть за пацієнтом». І вони вже реально пішли за пацієнтами до амбулаторій сімейної медицини, та закладів, що приєднались до реформи. Через Національну службу здоров'я збільшене фінансування від держави з амбітних планів перетворилося на повсякденність. .

Чи варто казати, що таким чином змінилася ситуація і для самих лікарів – за свою роботу вони почали отримувати гідну зарплату. Лікар, в якого багато пацієнтів, отримує більший дохід. Тож він зацікавлений в тому, щоб пацієнти в нього залишалися, себто надаватиме по-справжньому якісну медичну допомогу.

Загалом, новий підхід надав можливість суттєво підвищити зарплату лікарям, придбати нове обладнання та інструменти, покращити сервісне обслуговування пацієнтів. Причому це стосується не тільки великих міст, але й так званої «сільської глибинки». Ось що розказує головний лікар комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» з Царичанки Наталія Дениско:

Зміни дійсно відчутні. Ми підрахували середню зарплатню за 2018 рік та порівняли з тим, що отримуємо у січні. Якщо раніше лікарі отримували близько 6 тисяч гривень на рік, а медсестри 4400, то зараз це вже 11800 та 6800 гривень відповідно. Є стимул працювати та розвиватися!

ДОСТУПНІ ЛІКИ – ЛЕГШЕ ДЛЯ КИШЕНІ

Крім того, Уряд дбає, щоб зробити лікування більш доступним. Всі знають, що у 2017 році запроваджено програму «Доступні ліки». Відтепер люди з хронічними захворюваннями можуть отримати необхідні медикаменти в аптеці безкоштовно або із невеликою доплатою.

Це понад 260 препаратів від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету 2 типу, 59 з них – безкоштовні. На Дніпропетровщині програмою за два роки скористалося близько 2 мільйонів осіб, а на рівні держави понад 7 мільйонів людей регулярно отримують доступні ліки. Багато хто вже звик до заповітної «червоної печатки», яка дозволяє заощаджувати.

Сьогодні Кабінет міністрів працює над тим, щоб розширити перелік таких ліків та максимально спростити процес їх отримання. Вже з квітня 2019-го їх виписуватимуть за електронним рецептом, що дозволить отримати необхідні препарати навіть в аптеках будь-якої області України.

ЧЕКАЄМО НА БЕЗКОШТОВНУ ДІАГНОСТИКУ!

Ми вже звикли до того, що діагностика та необхідні аналізи забирають в хворого ледь не половину грошей на лікування. Саме тому з 1-го липня українці отримають можливість безкоштовно проходити діагностику за направленням свого сімейного лікаря. Це стосується понад 80% усіх досліджень.

До програми увійдуть 54 медичні послуги: аналізи, інструментальні та ендоскопічні дослідження (разом з ендоскопічним оперуванням). Також УЗД, рентген, мамографію можна буде зробити безкоштовно.

Зверніть увагу, єдина умова – направлення сімейного лікаря.

«ШВИДКА» ПРИЇДЕ НЕОДМІННО

У медицині відлік часто йде на секунди. Не є таємницею, що «швидка», яка приїхала навіть на хвилину раніше, цілком може врятувати життя.

Для того щоб людина була впевнена, що її виклик буде прийнято без затримок, а машина виїде вчасно, вже цього року уряд розпочинає модернізацію диспетчерських служб.

Реформа екстреної допомоги стартує з Вінницької, Тернопільської, Полтавської, Одеської, Донецької областей та Києва. У цих регіонах будуть придбані нові «швидкі» з сучасним обладнанням, бригади екстреної допомоги пройдуть додаткове навчання та отримуватимуть вищі зарплати.

На це у бюджеті 2019 року виділено мільярд гривень. Але й Дніпропетровщина не пасе задніх – у селах та райцентрах люди відзначають, що останнім часом «карета» приїжджає без затримок.

ЛІКАРНІ ВИРІШУЮТЬ ВСЕ

Але головна мета урядових фахівців – щоб громадяни України отримували висококваліфіковану допомогу у вітчизняних закладах, оснащених сучасним медичним обладнанням.

З 2017 року Уряд веде розбудову мережі центрів кардіо-судинної хірургії – щороку виділяються гроші на закупівлю 13 ангіографів для їх оснащення. За допомогою цього обладнання вже сьогодні рятуються життя тисяч людей, що страждають на серцево-судинні захворювання. Заплановано, що протягом трьох років по всій країні буде відкрито 39 нових кардіоцентрів. Кожен з громадян зможе отримати там цілодобову допомогу, а люди з гострим інфарктом – безкоштовне обстеження та стентування.

Добудовуються й нові перинатальні центри, де сотні малюків, що «поспішили народитись», отримують шанс на життя. Минулого року було відкрито такий центр у Львові, невдовзі запрацює ще один – у Луцьку. А про досягнення Дніпропетровської області ми писали неодноразово – місцевий перинатальний комплекс на Космічній та нова дитяча лікарня імені Руднєва із сучасним спеціалізованим відділенням вже не перший місяць приймають маленьких пацієнтів.

Таким чином, реформа йде, як то кажуть, «у штатному режимі». І перші її досягнення вже видно навіть неозброєним оком…

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте