Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 28 октября 2024
11:48

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Володимир Мельник: «Варто пам’ятати, яким важливим і непростим був для України процес впровадження власної конституції»

Володимир Мельник: «Варто пам’ятати, яким важливим і непростим був для України процес впровадження власної конституції»

28 червня 1996 року був прийнятий Основний закон держави, тож щорічно в цей день ми відзначаємо державне свято - День Конституції України. З цієї нагоди ми поспілкувалися з безпосереднім учасником цих подій – депутатом Верховної Ради ІІ скликання, а нині - головою Дніпропетровської обласної організації Агарної партії України Володимиром Мельником.

Володимире Сергійовичу, що найбільше запам'яталося з тих подій, що передували прийняттю Конституції?

Надзвичайна напруженість, що панувала і в стінах Верховної Ради і загалом в політичних колах. Адже всі розуміли – країна вже п'ять років, будучи незалежною, не має Конституції, назрівала серйозна політична криза. В червні 1995 року був підписаний Конституційний договір, створена комісія з розробки проекту Конституції, а вже в травні почався розгляд законопроекту. Процес був складний, адже відчувалося «перетягування канату» з розподілом повноважень між президентською та парламентською сторонами.

Які пункти Конституції були прийняті одразу й не викликали заперечень?

Всі були одностайними, підтримуючи основні державотворницькі позиції, що Україна – суверенна незалежна демократична правова держава.

Які з основних положень були найбільш спірними?

Спірних питань було безліч: і щодо приватної власності і щодо призначень Уряду. Але найбільш відчайдушно сперечалися щодо державної мови – було немало прихильників двомовності, або поетапного надання українській мові статусу державної. Також дискусійним було питання щодо автономії Криму. І якщо державну мову нам вдалося відстояти, то із Кримом не вистачило наполегливості… Про це я жалкую найбільше. І хоча історія не терпить умовних способів , можливо б за інших обставин, ми б не втратили Крим.

Яким був той день – день прийняття Конституції?

27 червня 1996 року, розпочавши засідання Верховної Ради, Олександр Мороз запропонував працювати без перерв аж до прийняття Основного закону. Всі розуміли, що іншого виходу не має. Це була дуже відповідальна доба, відчувалася втома, але працювали на 100% - обговорювали, голосували, запекло сперечалися… й пили багато кави.

Як особисто сприйняли прийняття Конституції?

Якщо чесно – це була така радість, яку можна порівняти лише з народженням в сім'ї дитини. І навіть зараз я відчуваю не з чим незрівняну гордість від співпричетності до цієї визначної події.

В чому сьогодні ви вбачаєте основні проблеми Конституції?

В цьому питанні я повністю погоджуюся із думкою лідера Агарної партії України Віталія Скоцика: «Головною проблемою Конституції України є її невиконання. В нас найчисленніші порушення Основного закону – саме з боку вищих органів державної влади». Адже і медична і освітня реформи в тому вигляді, який нам пропонують – це пряме порушення Конституції.

Вірю, що ми обов'язково станемо свідомою та відповідальною нацією, навчимося обирати і контролювати нашу політичну еліту, привчимо кожного до політичної відповідальності за свої дії, а Конституція в цьому буде основою для ухвалення справедливих рішень.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте