Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
09:33

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

За соціальною програмою Марини Порошенко у Дніпрі будують перший в Україні інклюзивний парк для особливих дітей

|«« «« »» »»|

У Дніпрі зводять перший в Україні інклюзивний парк для особливих дітей. Тут все продумано до дрібниць: від покриття до гойдалок. Проект реалізують спільними зусиллями ДніпроОДА та Благодійний Фонд Порошенка за соціальною програмою дружини Президента України Марини Порошенко.

Одна з прикмет – тут зможуть грати звичайні хлопці й дівчата. Унікальне місце відпочинку планують відкрити вже цьогоріч, повідомив очільник області Валентин Резніченко.
«Інклюзивна система освіти дає дитині можливість розвиватися й адаптуватися в суспільстві. Завдяки децентралізації, яку ініціював Президент України Петро Порошенко, відповідно до вимог особливих дітей реконструюємо школи Дніпропетровщини. Торік облаштували в них більше півсотні медіатек та 18 ресурсних кімнат. Таким чином діти з інвалідністю можуть навчатися разом з однолітками. Ще одним прикладом сучасного простору для маломобільної малечі стане інклюзивний парк у Дніпрі. Він буде найпершим в Україні», – зазначив Валентин Резніченко.
Парк для дітей з особливими потребами будують поблизу ДніпроОДА у сквері Героїв. Кожну ігрову зону обладнають та позначать певним кольором.

На майданчику встановлять спеціальні гойдалки, на які малеча зможе заїжджати прямісінько на інвалідних візках. Також з’являться незвичні будиночки, каруселі, гірки й лабіринти.

Також у парку облаштують ігрові зони для дітей з порушеннями зору. Акцент не тільки на шрифті Брайля, а й на слухових опціях.

Окремі елементи сприятимуть розвитку координації та мислення малечі. Наприклад, за допомогою електронного фортепіано й барабану можна буде писати власні ритми й мелодії, а сенсорні панелі допоможуть вивчити кольори, предмети, у тому числі – і англійською.

У парку укладуть сучасне покриття з кольорової EPDM-крихти, «тактильну плитку» та встановлять антивандальні конструкції.

Такий дизайн – справа рук дніпровського архітектора Сергія Дербіна.

«Проектування таких парків – новина для України. Тож довелося перелопатити купу додаткової літератури, – розказав архітектор проекту. – У зоні відпочинку все продумано відповідно до потреб особливої малечі. Ігрові елементи з пандусами і без сходинок, уся поверхня рівна, під ногами – спеціальне покриття, деякі іграшки реагують на дотики. Дітям тут буде зручно й цікаво».
Аби діти не розгубилися, попервах на майданчику працюватиме гід. Він допомагатиме хлопчикам та дівчаткам освоїтися на ігрових локаціях. Усі елементи й конструкції можна буде торкати, вертіти та випробовувати.
«Ніколи раніше держава не приділяла такої уваги інклюзії. Раніше вона закінчувалася на пандусах, – розповів радник голови ДніпроОДА Юрій Голик. – Дитячого інклюзивного парку в країні не існує. Натомість є в Данії, Америці, Польщі. Тому народився проект такого парку у Дніпрі. Плануємо відкрити його якнайшвидше. Наша мета проста – кожне місце повинно бути доступним і для людей з обмеженими можливостями. Цим досвідом готові ділитися з іншими регіонами».
Наразі на будівельному майданчику гаряча пора. Підрядники виконують бетонні роботи. Здати об’єкт планують влітку.
«У нас багатий досвід виготовлення дитячих ігрових майданчиків для звичайних дітей – тепер матимемо практику і у сфері інклюзії, – зазначила представник підрядної фірми Ольга Кільова. – Парк складатиметься з двох великих комплексів. Зокрема, у «Ранчо» розмістяться англомовні модулі, «Гусениця» матиме вид тіньового накриття з україномовними ігровими елементами, які розвиватимуть увагу й моторику малечі».
Проект у 19 млн грн фінансується з обласного бюджету.

Дніпропетровщина входить до п’ятірки регіонів, де системно впроваджується інклюзивна освіта. Область працює над створенням у школах освітнього середовища для особливих дітей.

Наразі в області 12,6 тис. дітей з інвалідністю, майже 3 тис. з них мешкають у Дніпрі.

У 2018-му на Дніпропетровщині відкриються майже 30 ресурсних кімнат.

Цьогоріч у 20-ти школах Дніпропетровщини облаштують медіатеки.

Інклюзивно-ресурсний центр, який не має аналогів в Україні, створили на базі Солонянської опорної школи №1.

Gorod.dp.ua на Facebook.


dnipro citizen  (24.04.18 14:58): Здорово, пусть таких мест будет в городе побольше, для всех горожан, а то ведь состояние наших парков оставляет желать лучшего. Відповісти | З цитатою
деньгизабыладома  (24.04.18 09:16): Благотворительный Фонд Порошенко научился делать добрые дела без денег, это уже 80 левел, жена нашего выдающего президента придумала отличную схему как попиарится на детях с инвалидностью да и еще и так, чтоб кошелек мужа не похудел, молодец настоящая хозяйка! побольше б таких меценатов, которые приезжают на обьекты которые строят за деньги громад, рассказать какие они хорошие, браво! Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
дитячих та спортивних майданчиків відремонтують у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті