Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 26 травня 2024
22:25

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У ДніпроОДА презентували нове законодавство з протидії домашньому насильству

|«« «« »» »»|

Створення державної «гарячої лінії», мобільних бригад та притулків – у допомогу жертвам домашнього насильства. Більше повноважень у поліцейських та нові права у дітей – свідків знущань у сім’ях. Це далеко не всі новинки законодавства щодо боротьби з гендерним насильством.

Дніпропетровщина – перший регіон України, в якому презентували новий закон. Про це стало відомо під час круглого столу у Дніпропетровській ОДА.

«Дніпропетровщина стала першою серед інших областей, в якій презентують нові положення законодавства з протидії домашньому насильству. Серйозні зміни торкнулися всіх органів влади, а також служб, задіяних у боротьбі з цим соціальним явищем. Головне – об’єднати зусилля органів освіти, охорони здоров’я, служб соціального захисту, правоохоронців для своєчасного виявлення фактів насильства у сім’ї», – зазначив заступник голови ДніпроОДА Володимир Юрченко.

На допомогу жертвам насильства у сім’ї створять цілодобову державну «гарячу лінію», у громадах – притулки, а по всій Україні – мобільні бригади.

«Мобільні бригади – це український винахід. Нашим досвідом зацікавилась і Європа. Нині створено 45 таких осередків соціальної допомоги жертвам насильства. Одні з перших – на Дніпропетровщині. Психологи та соцпрацівники виїжджають на місце події і надають допомогу потерпілим. Тепер мобільні бригади діятимуть у всіх областях», – розповіла заступник міністра соцполітики Наталія Федорович.

Реагувати на домашнє насильство зобов’язали різні соціальні інститути. Наприклад, шкільний психолог при спілкуванні з дитиною з’ясував, що в сім’ї відбувається насильство. У такому випадку він зобов’язаний попрацювати з усією родиною, а ще – звернутися до служби соцзахисту та нацполіції.

«Відтепер дитина, яка стала свідком прояву насильства у родині, також визнається жертвою і має право на допомогу. Таких потерпілих в Україні – понад трьох мільйонів», – зазначила народний депутат України Ірина Луценко.

Побільшало повноважень і у поліцейських. Вони самі на місці події вирішуватимуть, чи необхідно затримувати кривдника. Заява жертви тепер не потрібна. А ще – можуть заборонити насильнику спілкуватися з потерпілою.

«В Європі поліцейські давно застосовують такий припис, щоб припинити насильство в сім’ї. Добре, що тепер це є і в українському законі», – сказав старший викладач кафедри адмінправа Дніпропетровського університету внутрішніх справ Микола Репан.

У круглому столі взяли участь керівники міст, районів, громад області, працівники нацполіції, служб соцзахисту, освітяни. Загалом близько півтори сотні учасників.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (16)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (8)

•  У Дніпрі за тиждень накладено понад 2300 штрафів за порушення правил паркування (7)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (7)

•  Головний тренер «Дніпра-1» Юрій Максимов: 70% хлопців домовились з іншими командами (6)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)

•  Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині (5)

•  У Дніпропетровській області в овочевому цеху сталося масове отруєння: одну з потерпілих доставили в лікарню (4)

•  Суд зобов’язав мерію Дніпра зберегти історичну будівлю Палацу профілактики (4)

•  У ставку в центральному парку Дніпра масово гине риба (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
років готелю «Асторія»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті