Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
00:11

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Наступного тижня – Масниця: традиції святкування

Наступного тижня – Масниця: традиції святкування

Млинці, розваги та масштабні проводи зими. Наступного тижня в Україні розпочинають святкувати Масницю.

Про традиції цього свята розповіли в управлінні культури, національностей і релігій ДніпроОДА.

«Масниця – давнє свято, що йде ще з дохристиянських часів і символізує проводи зими. Весь тиждень її святкування ділиться на два періоди: «Вузьку Масляну» та «Широку Масляну». Вважається, що у перші три дні ще можна займатися домашнім господарством. З четверга всі справи припиняють», - зазначили в управлінні.
Найбільш активно Масницю святкували в 9-12 сторіччях на теренах Київської Русі. Слов’янський обряд передбачав на свято дівчатам і неодруженим хлопцям прив'язувати до ноги дерев'яну колоду на знак покарання за те, що вони не одружилися в належний час. Тому свято отримало назву Колодій. Після жартівливого «відкупного» - частування чи подарунків – колодку знімали.

Кожен день Масниці має своє значення. Понеділок – зустріч свята, вівторок – «загравання» з частуванням. У середу – «ласунка», коли готують різні смаколики, а в четвер – «розгуляй». Саме в цей день гуляють з ранку до вечора.

«Далі розпочинаються «тематичні заходи», пов’язані зі шлюбними традиціями. П’ятниця – «тещині вечори», коли за традицією зять запрошує свою тещу на млинці. У суботу – молоді невістки запрошують рідню до себе, а наприкінці тижня – «Прощена неділя», коли прийнято просити вибачення одне в одного», - додали в управлінні.
Кінець Масниці – день перед початком Великого посту, який триває до Великодня.
Gorod.dp.ua на Facebook.


пенсионер  (09.02.18 18:26): да кто её будет праздновать Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років палацу культури «Шинник»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті