Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
05:22

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дніпропетровщина – приклад для регіонів, як мінімізувати газову залежність та економити бюджетні кошти – голова НАК «Нафтогаз України»

|«« «« »» »»|

Україна має чимало можливостей для економії енергоресурсів, зокрема, використання альтернативного палива. Приклад для наслідування – Дніпропетровщина, де цілі міста відмовляються від дорогого імпортного газу й переходять на твердопаливні котельні.

Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв під час робочої поїздки у Дніпропетровську область.

«Приємно вражений успіхами Дніпропетровщини у сфері енергонезалежності. Модульні котельні на альтернативному паливі, які ефективно працюють в окремому місті, – це більш ощадне споживання газу в масштабах всієї України. Сподіваюся, інші регіони братимуть приклад з Дніпропетровщини, щоб вирішити задачу виробництва тепла, та поліпшуватимуть якість обслуговування своїх мешканців», – зазначив Андрій Коболєв.

Голова НАК «Нафтогаз України» відвідав 40-тисячне місто Покров, яке торік повністю відмовилося від центрального теплопостачання. Тамтешнє населення перейшло на «автономку», а соцсферу обігрівають модульні котельні на пелетах.

«У Покрові комунальне теплопідприємство демонструвало неефективність кілька десятиліть. Борг за спожитий газ у понад 100 млн грн. змусив місцеву владу почати децентралізацію опалювальної системи. Уже другу зиму поспіль у садках, школах та лікарнях міста по-справжньому тепло. Такі проекти з альтернативної енергетики мають тиражуватися на всю країну», – підкреслив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.

Загальна потужність шести твердопаливних котельних – майже 5 МВт. Найбільша – на території центральної міської лікарні. Окрім медзакладу, вона обігріває три соціальні гуртожитки, спортшколу, декілька держустанов, дитсадок і школу.

«Центральне теплопостачання було неякісним. Останнім часом температура в палатах ледь сягала 14 градусів – рятувалися електрообігрівачами, – розказав головний лікар Анатолій Шкіль, у яких умовах доводилося працювати. – Тепер у лікарні тепло й комфортно, батареї гарячі, ще й 10-відсоткову економію бюджетних коштів маємо».

Здешевшують тариф пелети з лушпиння соняшника та торфу. Зокрема, торфорбрикети кидають в топку невеликих котельних потужністю 150-200 кВт.

«Такі котельні вигідно будувати для будівель, що знаходяться поодаль одна від одної. На гігакалорію тепла витрачається до 200 кілограмів торфобрикетів. Собівартість такого опалення, у порівнянні з газовим, удвічі-утричі дешевше. В якості палива можна використовувати навіть опале листя», – наголосив інвестор Станіслав Мацигорко.

Ще одну твердопаливну котельню зводять в Покрові по вул. Лізи Чайкіної, 29а. Вона буде потужністю 4,5 МВт, працюватиме на пелетах з відходів олійного виробництва. П ерше тепло на соцсферу подасть уже у грудні.

Такі котельні – стовідсотково приватні інвестиції, тут жодної копійки бюджетних коштів.

«Кожен мер самостійно вирішує – чи з бюджету розвитку гасити газові борги, чи переходити на сучасні котельні за рахунок інвестора. Заохочення розвитку альтернативної енергетики з боку «Нафтогазу» має для нас неабияке значення. Це економно й екологічно. Це реальне тепло в школах, дитсадках і лікарнях. Це нова якість життя мешканців», – наголосив радник голови ДніпроОДА Юрій Голик.

За останні два роки на Дніпропетровщині переведені на твердопаливні котли понад 30 котельних бюджетних закладів. На сьогодні їх в регіоні – більше сотні.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Андрей  (25.11.17 21:58): "...использование альтернативного топлива..."!? - с каких это пор дрова (твёрдое топливо) - это альтернативное топливо?
Возвращаемся в пещеры(
Відповісти | З цитатою
Костик  (23.11.17 20:04): Лукавит господин Коболев. Если многие откажутся от газа - что же его НЕ маленькая фирма и куча чинуш ЖРАТЬ будут??? Відповісти | З цитатою
кочегар  (23.11.17 16:26): А откуда радости полные штаны???
Альтернатива в городе это дрова??? Или уголь, с гАмэрики???
Противогазы в комплекте идут?
Скатываемся в 1900-1930гг.
Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років палацу культури «Шинник»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті