Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 23 апреля 2024
10:37

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Традиційний національний живопис – сучасності

Традиційний національний живопис – сучасності

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшов відкритий захист дипломних робіт студентів спеціальності «Образотворче мистецтво», виконаних у техніці петриківського розпису.

Віднині стіни 4-го навчального корпусу довгі роки прикрашатимуть яскраві мистецькі роботи випускниць кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ Ганни Душиної та Маргарити Петренко. Зокрема, в якості дипломних проектів молоді художниці представили 11 ґрунтованих полотен у стилі петриківського розпису на тему «Моя Україна: монументально-декоративний розпис». Техніку цього оригінального мистецького стилю дівчата студіюють лише другий рік, з моменту, коли на кафедрі була відкрита нова спеціалізація «Робота в матеріалі "Петриківський розпис"». Керівник нового образотворчого напряму – заслужений майстер народної творчості України, член Дніпропетровської організації Національної спілки художників України, віце-президент громадської організації «Асоціація майстрів народного мистецтва України», викладач Дніпропетровського театрально-художнього коледжу, доцент кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ Тетяна Анатоліївна Гарькава.

Сьогоднішніх студентів можна сміливо назвати четвертим поколінням самобутнього народного мистецтва, відзначає Тетяна Анатоліївна, уродженка с. Петриківка. «Я є ученицею Федора Савича Панка, який навчався в родоначальниці петриківського розпису Тетяни Якимівни Пати, – розповідає майстриня. – Зачинателі цього напряму були майстрами від природи: надихаючись образами, які зустрічали навкруги, вони в своїх роботах відтворювали художні стилізації усього, що бачили. А сьогодні ми не лише зберігаємо цю спадковість поколінь, використовуючи традиційні інструменти, техніки та елементи петриківського живопису, але й створюємо сучасні інтерпретації на нових матеріалах (картоні, тканині, склі, кераміці тощо). Це наш своєрідний внесок в загальну українську культуру, в сучасну національну цивілізацію», – говорить вона.

Зазначимо, що викладання техніки петриківського розпису в нашому регіоні ведеться у дитячих гуртках (починаючи з 3-х років), художніх школах, в Дніпропетровському театрально-художньому коледжі на спеціальності «Декоративно-прикладне мистецтво». Проте отримати кваліфікацію спеціаліста найвищого рівня акредитації із цього виду мистецтва можна лише в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара на кафедрі образотворчого мистецтва та дизайну. «На нашій кафедрі студенти оволодівають майстерністю виконання живопису, малюнку, композиції та дизайну, а віднедавна ще й петривківського розпису. Маючи "корінні" знання цього самобутнього народного мистецтва, молоді художники можуть активно застосовувати його інтер’єрах та екстер’єрах, в оформленні промислових виробів чи будь-яких інших дизайнерських проектів. До того ж наші випускники мають право викладати петриківський розпис у спеціалізованих навчальних закладах, бути керівниками дитячих гуртків чи просто створювати свої оригінальні роботи», – підкреслює керівник напряму Тетяна Гарькава.

В університеті говорять, що впровадження нової спеціалізації дає змогу піднести петриківський розпис на значно вищий науковий рівень. Так, невдовзі планується видати навчальний посібник «Петриківський розпис» із грифом МОН України, який вміщуватиме кольорові ілюстраційні додатки. Також є домовленості з Київським державним інститутом декоративно-прикладного мистецтва та Львівською національною академією мистецтв з приводу ознайомлення інших частин України з дніпровською регіональною творчістю та розвитку декоративно-прикладного мистецтва в Україні в цілому.

Зацікавлені в петриківському розписі студенти-художники Дніпропетровського національного університету швидко осягнули таїни цього мистецтва. Лише за два роки вони вивчили історіографію цього стилю, ознайомилися з багатою творчою спадщиною його родоначальників, а також професійно опанували основні елементи ("цибулька", "кучерявка", "калина", "горобина", "мальва", "мак", "сонях") та різноманітні техніки виконання (техніка переходу, техніка мазка, пальцеве малювання, малювання щіточкою з котячої шерсті, малювання лозиною тощо). За цей час молоді художники взяли участь у всеукраїнському промо-турі, де проводили майстер-класи з традиційного розпису. Відзначимо, що спільні зусилля Тетяни Гарькавої і талановитих студентів ДНУ допомогли Україні в 2013 році одержати довгоочікувану перемогу, коли петриківський розпис був внесений до репрезентативного Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Випускним творчим проектам так само передувала кропітка піврічна підготовча робота. Для створення 11 великих панно на стінах навчального корпусу дипломанти ретельно аналізували приклади визнаних майстрів, малювали власні ескізи і навіть збирали гербарій для розробки найбільш точної художньої стилізації рослинного орнаменту. «Петриківський розпис – це унікальний, суто національний прояв нашої щедрої, духовно багатої народної творчості, – розповідає дипломантка Маргарита Петренко. – В його основі лежить образне сприйняття рідної природи: її яскравий колорит і гармонійність форм. Відтак, я в своїх полотнах прагнула втілити давню ностальгію українців за об'єднанням із природою. Найперше, хотіла передати чарівну енергетику нашої природи, її теплу красу, викликати у глядачів відчуття своєрідного “повернення до рідного краю”».

Оформлення навчального корпусу стало хвилюючим досвідом й для іншої випускниці – Ганни Душиної. «Я вперше виконувала роботу такого масштабу, а тому дуже переживала, щоб вдало перенести свої ескізи на великі стіни. Взагалі, впродовж створення свого дипломного проекту я намагалася відпрацювати кожен елемент, так би мовити, якомога ґрунтовніше натренуватися за час навчання, аби потім, в подальших самостійних роботах, вже не робити жодних помилок», – відзначає дівчина.

Створивши ці унікальні проекти, молоді мисткині не лише засвідчили свій високий професійний рівень, але й посприяли популяризації національного декоративного розпису. Адже його, на думку голови дипломної комісії, завідувача кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ Віктора Корсунського, в інтер’єрах та екстер’єрах сучасних українських будівель занадто мало. «Чимало з нинішніх художніх проектів у петриківському стилі, на жаль, так і залишаються віртуальними, не знаходячи жодного практичного втілення. Наші ж студенти створили цілком реальні інтер’єрні об’єкти, – наголошує Віктор Олексійович. – У розписі Альма-матер вони, по суті, увіковічили своє ім’я, залишили частину своєї душі… Ми глибоко переконані, що їхні авторські роботи стануть не лише прикрасою, яка збагачуватиме інтер’єр вишуканими регіональними мотивами, а ще й принесуть університету високі творчі дивіденди. Позаяк кафедра образотворчого мистецтва та дизайну Дніпропетровського національного університету наразі єдина в регіоні, яка надає вищу освіту з петриківського розпису. Через це ми вважаємо своїм безпосереднім обов’язком якомога ширше впроваджувати в життя цей унікальний вид мистецтва».

Gorod.dp.ua на Facebook.
ФОТО:



 

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (10)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (8)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (6)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  Заборгували понад 1,8 млн грн: цього тижня Дніпропроводоканал продовжить відключати боржників (5)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте