Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Чт, 2 травня 2024
22:09

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

АНД РВ


19 квітня 2024, 17:29

Орган пробації інформує про Міжнародний день китайської мови

Психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Абашія Едуард Автанділович інформує про наступне. День китайської мови (кит. 聯合國中文日), що відзначається щорічно 20 квітня, було засновано тоді ж, коли і дні інших офіційних мов ООН, - 2010 року. З цією пропозицією виступив департамент організації, що відповідає за зв’язки з громадськістю. Метою мовних днів ООН є заохочення багатомовності та культурного розмаїття, а також забезпечення рівних можливостей для використання всіх шести офіційних мов у рамках системи Організації.

Китайська мова – мова китайців (ханців, або хінців) є гілкою сино-тибетської мовної сім’ї, що складається з безлічі ідіомів, сотен місцевих різновидів, багато з яких не є взаємно зрозумілими. Варіації поширені в більш гірській південно-східній частині материкового Китаю. Різновиди зазвичай класифікують на кілька груп, які не є окремими мовами, що визначаються взаємною зрозумілістю, але відображають загальний фонологічний розвиток середньокитайської мови. Китайські групи найбільше відрізняються за своєю фонологією. Меншою мірою ця відмінність спостерігається у лексиці та синтаксисі. Південні різновиди, як правило, мають менше початкових приголосних, але частіше зберігають середньокитайські кінцеві приголосні. Усі мають фонематичні тони.

Поняття «китайська мова» охоплює декілька основних офіційно вживаних стандартів спілкування. Це путунхуа 普通话 (північний або пекінський, західна назва — Мандарин; також поза межами Китаю його назва відома як Гоюй 国语; у Сінгапурі та Південно-Східній Азії відомий як Хуаюй 华语), є офіційним у континентальному Китаї та на Тайвані (хоча насправді тайваньський путунхуа відрізняється від пекінського на слух і граматичними нормами, адже їх шляхи розійшлися у 1949 р.), також поширеним є гуандунський 粤语 (кантонський) діалект, яким розмовляють південні провінції Китаю та Гонконг, і фуцзяньський діалект 闽语, поширений на Тайвані та провінції Фуцзянь.

День китайської мови встановлено в пам’ять про Цан Цзе - засновника китайської писемності. За легендою, він був придворним історіографом міфічного імператора Хуан Ді і розробив набір піктограм, які згодом стали основою для ієрогліфів. Це дало змогу відмовитися від вузликового письма. А дата 20 квітня обрана у зв’язку з тим, що це час початку сезону "гуюй", що буквально означає «дощ з проса» або «хлібний дощ». За легендою, цього дня небесні сили віддячили Цан Цзе за створення китайської писемності, пославши жителям Піднебесної дощ із хлібних зерен, який врятував багатьох людей від голоду.

Уперше ім’я Цан Цзе згадується у філософському трактаті III століття до нашої ери «Сюнь-Цзи». Там ідеться: “Були численні досліди зі створення писемності, але лише знаки, створені Цан Цзе, були прийняті й існують донині”. Згодом стародавній вчений набув міфологічних рис, його стали зображати з чотирма очима, що символізує його особливу прозорливість.

Письмова китайська мова вважається однією з найскладніших у світі. Щоб висловити все її багатство, використовується близько 80 тисяч ієрогліфів. Утім, для повсякденного вжитку вистачає 3 – 5 тисяч символів. Крім того, це одна з найдавніших мов, що існують на планеті.

Китайська є державною мовою Китайської Народної Республіки, Тайваню і Сінгапуру. У деяких штатах США, зокрема, в Нью-Йорку, всі офіційні документи в обов’язковому порядку перекладаються китайською мовою. Перша мова світу за кількістю мовців, загалом же у світі китайською розмовляють понад 1,3 мільярда осіб. Величезна кількість носіїв мови стала причиною включення китайської до числа шести офіційних і робочих мов ООН.

Щороку в секретаріаті ООН проводяться заходи, присвячені дням мов. У День китайської мови традиційно проходять виставки творів мистецтва, виконаних майстрами Піднебесної, а також концерти китайських колективів і показові виступи шкіл бойових мистецтв.






Останній раз редагувалося: 19.04.2024 17:31
Переглядів: 50
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті