Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Блог
Чт, 28 березня 2024
11:54

БЛОГИ

igornetrepko


17 серпня 2018, 12:20

Польський політик назвав українців посібниками окупантів

Історичні претензії Польщі до України - це явище, на жаль, вже традиційне. Вони все більш схожі на гострий психічний розлад і з кожною новою заявою ще одного історика-популіста, який входить до політичних кіл наших європейських сусідів, стає зрозумілим - захворювання прогресує.


Закон про Інститут національної пам'яті, прийнятий Сеймом, а також ухвалені зміни в законі, які вводять кримінальну відповідальність за заперечення точки зору офіційної Варшави, здавалося б, є апогеєм польських вишукувань у сфері історичних образ та претензій до України. Крім того, виставлений Німеччині рахунок за окупацію в розмірі 500 мільярдів доларів не додає діючій польській владі в очах цивілізованого світу ні авторитету, ні поваги. Але ж бажання по всіх усюдах нагадувати про важку історичну долю та отримувати від цього якщо не фінансову вигоду, то хоча б політичні бали на внутрішньому ринку електоральних вподобань , змушує політиків від правлячої партії "Свобода і справедливість" кидатися у вир хибних уявлень про події, які відбувалися під час Другої світової війни.


Відомо, що в польському Сеймі навіть є спеціальна група, яка займається питаннями підрахунку втрат Польщі через військові дії. Саме її лідер Аркадіуш Мулярчик підраховував збиток від вторгнення німецьких військ на територію республіки. Нещодавно він висунув претензії до Москви. Здавалося б, українці, які вже зіткнулися з Голодомором, забороною власної ідеології та гонінням за національною ознакою, постраждали від дій комуністичного режиму не менше, ніж поляки, але, на думку представника правлячої польської партії, за злочини комуністів повинні відповідати всі країни, які колись були окуповані та включені до складу СРСР.




Сьогодні обговорювали питання щодо репарацій. 200 мільярдів $ збитку повинні бути виплачені країнами, представники яких у складі Червоної армії брали участь в агресії проти Польщі в 1939 році. - Пише парламентарій на власній сторінці в Twitter та наводить інфографіку, згідно з якою українці займають друге місце (майже 12%) за чисельністю серед усього особистого складу радянських військ за станом на 1 вересня 1939 року.


За його логікою, кожна колишня радянська республіка зобов'язана виплатити свій відсоток від збитку, який був нанесений Польще Радянським Союзом за роки окупації на основі того, що етнічні українці, казахи, грузини та вірмени служили в частинах Червоної армії і нібито завдали Польщі крупної фінансової шкоди. Так Україні може бути виставлений рахунок на суму 14 мільярдів доларів. Те, що РФ стала правонаступницею "в'язниці народів" і продовжує її "славні" традиції, Мулярчика не хвилює. Проте, як і у випадку з Німеччиною, так подібні вимоги носять скоріше популістський характер, ніж фінансовий. В польському суспільстві росте запит на конфронтацію зі всіма цивілізованими сусідами через "відновлення історичної справедливості", і політики рішуче заробляють собі бали тим, що роблять курйозні, а інколи навіть просто неадекватні заяви.




Останній раз редагувалося: 17.08.2018 12:20


Усі записи автора | Предыдущая | Следующая


Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті