Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
05:38

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпропетровську пройшов регіональний дебатний турнір для школярів

У Дніпропетровську пройшов регіональний дебатний турнір для школярів
В умовах необхідності зміцнення національної державності, побудованої на засадах демократії і верховенства права в Україні роль освіти стає визначальною, бо саме вона формує шлях до оновлення суспільства, орієнтує молодь на виконання потреб часу.

Освіта працює для майбутнього, а отже передбачає розвиток нового типу особистості - людини, відповідальної і здатної до прийняття самостійних рішень. Для цього випускникам навчальних закладів замало володіти лише фундаментальними знаннями, треба вміти застосовувати отримані знання на практиці, володіти необхідними для сучасного життя і праці компетенціями, бути конкурентноздатними та навчитися жити в умовах постійних змін.

8 листопада 2014 року у м. Дніпропетровську громадською організацією «Нове бачення» був організований регіональний дебатний турнір для школярів. Дебати відбулися у рамках проекту «Навчання демократії через дебати». Тема турніру: «Диктатура може бути виправдана». Турнір проходив згідно стандартів міжнародної асоціації дебатів IDEA ( idebate.org ) за форматом Карла Поппера та Всесвітнім форматом шкільних дебатів. В турнірі узяли участь 17 команд з міст: Дніпропетровськ, Павлоград, Зеленодольськ, Кривий Ріг та Бердянськ. Деякі команди, щоб дістатися місця проведення турніру, прокинулися о третій годині ранку, о п'ятій –були в дорозі, а потім брали участь у всіх чотирьох раундах! Дебати проходили у двох вікових категоріях: для учнів 6-9 класів – за ціннісним форматом Карла Поппера, а для школярів 9-11 класів – за Всесвітним форматом шкільних дебатів. Переможцями серед молодшої ліги стала команда гімназії № 12 м. Дніпропетровська, а у старшій лізі перемогли гості з м. Бердянськ.

Під час підготовки до дебатів школярі познайомилися з основними поняттями теми: що таке демократія, її основні характеристики та переваги, чим демократичний режим відрізняється від тоталітарного, що таке диктатура і чи може вона бути виправдана. Школярі вчилися будувати аргументи на захист власної позиції, підкріплювати їх фактами та наводити приклади. В умовах складної політичної ситуації, тема є актуальною, бо важливо для учителів пояснити учням, що сьогодні їхня власна громадянська позиція залежить від уміння аргументувати та пояснювати складні, неоднозначні події. Вміння брати участь у публічних дискусіях та дебатах так необхідно сьогодні для утвердження ідей громадянського суспільства. Навчитися чути потреби один одного, щоб розуміти контекст і розмовляти однією мовою, спиратися на факти і відрізняти їх від інтерпретацій, вчасно реагувати на запити, домовлятися і взаємодіяти – це те, чому можуть навчити освітні дебати.  

Для того, щоб дискусія стала невід'ємною складовою суспільного обговорення, потрібно розвивати практику публічних дискусій та навчати дебатам ще в школі. Тому проект «Навчання демократії через дебати» передбачає проведення тренінгів для тренерів та суддів, дебатні турніри для школярів та студентів за міжнародними стандартами . Тому в жовтні місяці вже відбулися перші тренінги для тренерів дебатних клубів та суддів у м. Дніпропетровську та м. Одесі, де учасники обговорювали освітні можливості дебатів для громадянського виховання, розглядали дебати як спосіб для розвитку індивідуальних компетентностей молоді, а також як платформу для обговорення суспільно важливих тем.

Учасники проекту (викладачі та студенти) розглядали особливості функціонування дебатних клубів та створення нових дебатних осередків у школах та університетах, детальніше знайомилися з правилами дебатних форматів та суддівства.

Проект здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу можуть не збіг атися я з офіційною позицією уряду США .

ГО "Нове бачення" розробляє та здійснює освітні проекти, пов'язані з навчанням демократії, формуванням громадянських компетенцій та утвердженням принципів освіти для сталого розвитку через відкриту дискусію, дебати та технології критичного мислення. ГО "Нове бачення" - член міжнародної дебатної освітньої асоціації IDEA, керується у діяльності міжнародними стандартами. Найбільш им заходом організації є відкритий дебатний турнір Dnipro Open, що присвячений питанням розвитку демократії, прав людини та багато культурності. У лютому 2015 року ця подія буде відбуватися вже сьомий рік поспіль. Тому організатори запрошують шкільні дебатні клуби з усієї України до участі у Dnipro Open 2015 ( http://www.newvision.org.ua/ ) та сподіваються на конструктивні дебати .

Олена Зима,

керівник ГО «Нове бачення»

[email protected]

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Дніпра на 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті