Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
20:37

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Смертельна хвороба може бути без симптомів: на Дніпропетровщині сказ виявили лише після розтину собаки

Смертельна хвороба може бути без симптомів: на Дніпропетровщині сказ виявили лише після розтину собаки

Вакцину господині вдалося отримати не відразу, оскільки собака не кусала жінку. Але хвороба передається не тільки через рану, а й просто від контакту зі слиною хворої тварини.

За офіційною статистикою, цьогоріч на Дніпропетровщині від сказу щепили 185 людей. Першу профілактичну дозу отримала й волонтерка Тетяна Зайва. Її собака померла від сказу. Жінка розказала, що про хворобу дізналася лише після розтину тварини. Звичних симптомів в улюбленця не було. За словами Тетяни, коли дізналась про причину смерті собаки, то одразу почала шукати профілактичну вакцину для себе. Розказала, що необхідні ліки знайшла не одразу.

"Суспільне" розпитало медиків, чи є в області достатня кількість щеплень проти сказу та де шукати препарат.

Тетяна Зайва розказала, її собака був спокійний, пив воду та не боявся світла. Жодних типових симптомів сказу жінка не помічала. Розповіла, що до клініки поїхала, бо тварину трусило.

"Травматолог сказав, що у собаки відвисає щелепа. Ще у тварини були приступи. Його трусило. Згодом він помер. Діагноз поставили вже після смерті. Зробили розтин і лабораторія підтвердила сказ", — каже жінка.

Тетяна розказала, що пес її не кусав. Проте жінка все ж вирішила зробити профілактичне щеплення. Розповіла, знає, що сказ передається не лише через рану, а й просто від контакту зі слиною хворої тварини.

"Виявилося, що в лікарні імені Мечникова вакцини немає. Така ж ситуація і в шостій клініці. Знайшли в 16 лікарні, але лише для першого уколу", — розповідає Тетяна.

Жінка розказала, що щеплення вдалося зробити у лікарні швидкої допомоги. За її словами, вакцину отримала не одразу.

"Травматолог почав питати, чи кусала мене собака. Я сказала, що ні. Він запитав, а нащо тоді вас вакцинувати. Я сказала, що контактувала з собакою, брала його на руки, міняла пелюшки. Я ще вмовляла їх, аби вони мені зробили вакцину. Чому так — я не розумію", — розповідає волонтерка.

Чи достатньо вакцини у Дніпрі

За словами головного спеціаліста департаменту охорони здоров’я міськради, Олександра Новікова, на вакцину від сказу департамент щороку виділяє необхідну суму.

"Я працюю в департаменті майже 20 років і ще жодного разу не було, аби в закладах охорони здоров’я відмовляли у проведенні профілактичної вакцинації від сказу. Департамент кожного року виділяє кошти на закупівлю імунобіологічних препаратів від сказу — це 70% від необхідного. Ще 30% в заклади поставляє держава", — розповідає Олександр Новіков.

Фахівець розповів, що нині вакцини достатньо.

"Якщо в одному центрі немає запасів вакцини, інший пункт, де є вакцина, бере на себе пацієнтів", — каже Олександр Новіков.

Медик розказав, що у 2022 по допомогу через сказ до медиків звернулося 737 мешканців Дніпра. З них вакцинували лише 371 людину. У 2023 році з 1347 мешканців щеплення зробили у 757 випадках. Цьогоріч з 339, отримали ліки — 185 людей.

"З усіх пацієнтів щеплення потребує лише 50-60% людей. Робити вакцинацію чи ні вирішує фахівець. Він несе за це юридичну відповідальність: виконання закону профілактики особливо небезпечних інфекційних хвороб і також кримінальний кодекс. За останні 10 років у Дніпрі не зафіксовано випадків смерті людей від сказу", — каже Олександр Новіков.

Завідувачка відділення особливо небезпечних інфекцій Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України – Галина Шамичкова розказала, що нині в області щеплення проти сказу проводять у 52 медичних закладах.

"Вакцина проти сказу в закладах охорони здоров'я Дніпропетровської області є і знаходиться у вільному доступі для пацієнтів. Щеплення проти сказу проводяться безкоштовно, але в аптеках придбати препарати — немає можливості", — каже Галина Шамичкова.

Фахівчиня розповіла, що нині в області вакцини вистачить для 1300 пацієнтів. Галина Шамичкова нагадала, що без своєчасного щеплення сказ для людини смертельний.

Gorod.dp.ua на Facebook.


гость  (10.05.24 22:25): За год обратилось 1347 укушенных человек. А сколько не обратилось? - кто по нежеланию, кто по причине легких повреждений или порчи только одежды? - очевидно, цифру можно смело умножать на 10, а то и более.
Вот вам и реальные цифры нападений бродячих собак на людей в городе. Но горсовету и прикормленным ветеринарам-волонтерам выгодно, чтобы собаки были не в приютах, а бегали на улицах.
1300 вакцин на область при 1347 укушенных только в нашем городе - это вообще как? Конечно врач будет решать кому колоть, а кому - нет, поскольку вакцин не хватает. В крайнем случае кто-то умрет, а врача отругают
Відповісти | З цитатою
прохожий  (10.05.24 16:59): Прививки как бы есть, но их как бы и нет... Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
років з дня першої місцевої телевізійної передачі в Дніпрі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті