Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 15 мая 2024
10:36

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Що зміниться з 1 травня 2024 року: ПДР, умови мобілізації, заяви на субсидії та початок НМТ

Що зміниться з 1 травня 2024 року: ПДР, умови мобілізації, заяви на субсидії та початок НМТ

Про які зміни до Правил дорожнього руху треба пам'ятати водіям? Коли вступники дізнаються про дату проходження НМТ? Хто має подавати заяву на субсидію на неопалювальний сезон? Як зміняться умови мобілізації та військового обліку?

Деталі про ці та інші важливі зміни у травні-2024 розповідає "Ми – Україна".

Субсидії на неопалювальний сезон

З травня на новий неопалювальний період перепризначатимуть субсидії. Більшості отримувачів їх пролонгують автоматично, без додаткового звернення. Але є кілька категорій, які знову мають звернутися до Пенсійного фонду із заявою та декларацією. Переоформити субсидію доведеться, якщо:

  • у складі сім'ї є ВПО;
  • отримувачі орендують житло, сплачуючи при цьому комуналку;
  • у квартирі чи будинку проживає менше людей, ніж зареєстровано;
  • субсидія передбачена на зріджений газ, тверде або рідке пічне паливо.

Правила дорожнього руху

У жовтні 2023 року Кабмін затвердив зміни до Правил дорожнього руху двома постановами. Одна з них вже набула чинності, але стає актуальною зараз, друга набере чинності у перші дні травня.

Ближнє світло фар. Ще у минулому році діяла вимого про те, що ближнє світло фар водії повинні вмикати за межами населених пунктів з 1 жовтня по 1 травня. Проте у жовтні минулого року набула чинності постанова №1105 , якою внесли зміни до пункту 9.8 ПДР.

Тепер ближнє світло водії мають вмикати поза населеними пунктами протягом усього року. У поліції постійно нагадують, що за вимкнене світло фар передбачений штраф.

Юристи часто сперечаються щодо його законності та наполягають, що це порушення, яке підпадає під статтю 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення та передбачає попередження. Проте існує практика притягувати водіїв за це порушення до відповідальності за другою частиною статті 122 – штраф 510 грн.

Навчальний транспортний засіб. 4 травня набере постанова про зміни до ПДР, яка стосується розпізнавального знаку, який встановлюють на транспортні засоби, які використовують для навчання. Замість "У" – "Учбовий транспортний засіб", має бути "Н" – "Навчальний транспортний засіб".

Митні перевірки

У березні Верховна Рада ухвалила законопроєкт 9456, який скасовує з 1 травня мораторій на такі митні перевірки:

  • планові документальні;
  • виїзні та невиїзні позапланові документальні;
  • зустрічні звірки;
  • завершення перевірок, розпочатих до 24.02.2022.

З 1 травня діятиме мораторій на митні документальні перевірки щодо:

  • ввезення товарів, які визнані гуманітарною допомогою;
  • компаній, місцезнаходження яких – ТОТ, території, де ведуться активні бойові дії, території, де можливі бойові дії.

Проєкт пройшов голосування, але станом на 29 квітня його ще не підписав президент. Однак він набере чинності наступного дня після публікації, тож з високою вірогідністю вже у травні.

Соцзахист військових та обмежена придатність

4 травня набере чинності закон щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист.

Соцзахист військових. У закон про соціальний і правовий захист військових (ст.10-1) дописали, що лікування у зв'язку із хворобою або пораненням із збереженням матеріального та грошового забезпечення можливе на таких умовах:

  • якщо є потреба у тривалому лікуванні, це має визначити ВЛК максимум через чотири місяці після початку лікування;
  • після завершення лікування ВЛК має вирішити, чи придатний військовий для подальшої служби;
  • час безперервного перебування у лікарнях та шпиталях із збереженням матеріального та грошового забезпечення не може перевищувати 12 місяців поспіль;
  • якщо військовий лікується за кордоном, до безперервного перебування на лікуванні включають: час переміщення між медзакладами, час очікування між етапами лікування, реабілітації, протезування.

Нові умови щодо відпустки та виконання обов'язків:

  • строковики, які звільнюються, отримують грошову компенсацію за невикористані дні відпустки у той рік, коли звільняються;
  • військовослужбовці-жінки, військовослужбовці-чоловіки, які виховують дітей без матері, можуть максимум на 14 днів звільнитися від виконання обов'язків для догляду за хворою дитиною у віці до 14 років. Якщо такій дитині потрібне стаціонарне лікування, то на період догляду зберігається грошове забезпечення;
  • право на одноразову відпустку під час народження дитини із збереженням грошового забезпечення.

Також є нововведення щодо двох видів винагород:

  • одноразова грошова винагорода в разі загибелі або смерті військового становить 15 млн грн. Тепер розмір встановлений не тільки на рівні урядової нормативки (постанова №168), але й на рівні закону;
  • додаткова винагорода 20100 грн щомісячно, разом із окладом та надбавкою за вислугу років, передбачена військовим, які після поранення визнані обмежено придатними або непридатними з переоглядом кожні 6-12 місяців та понад два місяці перебувають у розпорядженні військових частин. До змін період виплати такої додаткової допомоги визначали, як "до закінчення перебування у розпорядженні". Після змін – до закінчення перебування у розпорядженні, до дня виключення з особового складу під час звільнення зі служби. Тобто була невизначеність, яку прибрали.

Скасування статусу "обмежено придатний". Із закону про військовий обов'язок та військову службу прибирають поняття "обмежено придатний". Тож основних статусів буде два: придатний або непридатний. Поки у наказі Міноборони №402 про військово-лікарську експертизу у ЗСУ статус "обмежено придатний" наявний, але текст змінять.

Як пояснила директорка департаменту охорони здоров'я Міноборони Оксана Сухорукова , придатних, в залежності від ступеню функціональності, розподілять за чотирма категоріями.

"Придатні (повністю); придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ), в ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо; придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ); придатні для виконання специфічних завдань", - розповіла Сухорукова.

Вона додала, що умови наказу №402 будуть більш детальними, оновлять критерії придатності та непридатності, пропишуть механізм ВЛК для поранених бійців на тривалому лікуванні.

За законом той, хто визнаний до 4 травня 2024 року обмежено придатним протягом дев'яти місяців підлягає повторному медогляду. Протягом трьох місяців після набрання чинності уряд має змінити під новий закон свої нормативно-правові акти, де можуть затвердити деталі повторного огляду обмежено придатних.

НМТ та єдине фахове випробування

НМТ. У квітні завершилася реєстрація на основну сесію НМТ-2024. У своїх електронних кабінетах учасники побачать запрошення до 8 травня. У ньому вкажуть місце, дату та час тестування. Її, разом із паспортом та сертифікатом, треба роздрукувати і мати при собі, щоб пред'явити на екзаменаційному пункті.

14 травня розпочнеться основна сесія НМТ-2024. Як казали в Українському центрі оцінювання якості освіти, там намагаються розподілити учасників так, щоб у першу чергу, у травні, іспит пройшли випускники минулих років, а цьогорічні випускники шкіл пізніше, після завершення навчального року. Триватиме основна сесія до 25 червня, а результати випробування учасники отримають до 2 липня.

Ті, кому треба скласти НМТ, але з якихось причин вони не можуть взяти участь в основній сесії, реєструються на додаткову сесію. Період реєстрації на неї на сайті УЦОЯО – з 10 по 15 травня. Змінити реєстраційні дані можна до 19 травня. Ті, хто братиме участь у додатковій сесії отримають запрошення на неї до 8 липня, тестування проходитимуть з 11 по 19 липня, а результати отримають до 26 липня.

Також на додаткову сесію зможуть зареєструватися учасники основної, якщо під час неї або з поважних причин не зможуть прибути на тестування, або тестування перерветься з незалежних від них причин (тривала повітряна тривога, технічні проблеми).

Раніше "Ми - Україна" розповідав, які зміни принесе вже ухвалений Верховною Радою закон про індивідуальні освітні траєкторії та як до другого читання змінили умови законопроєкту про освітні гранти .

ЄФВВ/ЄВІ. Єдине фахове вступне випробування або єдиний вступний іспит необхідні для вступу до магістратури та аспірантури. Основна сесія цих випробувань відбудеться з 26 червня по 15 липня. Зареєструватися на основну сесії учасники можуть з 7 по 29 травня.

Щоб зареєструватися треба подати сканкопії або фотокопії

  • заяви-анкети та підписати її кваліфікованим електронним підписом;
  • документу про посвідчення особи;
  • довідки про присвоєння податкового номера;
  • документу про здобуту вищу освіту (випускники минулих років) або довідки про строк завершення навчання у 2024 році (випускники цього року);
  • фотографії вступника для документів;
  • медвисновку, якщо для проходження випробувань потрібні особливі (спеціальні) умови.

Запрошення-перепуск для участі в іспиті під час основної сесії учасники мають отримати до 17 червня.

Воєнний стан та мобілізація

До 14 травня президент має видати укази, а Верховна Рада затвердити їх законами про продовження строків дії воєнного стану та мобілізації. Останнього разу терміни продовжували на 90 днів.

Нагадаємо, що за Конституцією (ст. 64), є 18 статей Основного закону, що є непорушними навіть під час воєнного стану. Серед них рівність прав перед законом, неможливість позбавити громадянства, право на життя та повагу до гідності. Непорушним і в особливих умовах є права на особисту недоторканність на житло, на оскарження рішень в суді, на відшкодування від держави за матеріальну та моральну шкоду, на відмову від свідчень в суді про себе, сім'ю та близьких родичів. Презумпція невинності воєнним станом не скасовується, як і право не виконувати злочинні розпорядження і накази.

Але із запровадженням ВС великої кількості конституційних прав і свобод громадян можуть позбавляти. Перелік статей Конституції, дію яких зараз можна обмежувати, є у чинному в указі президента. А саме це норми про:

  • гарантії недоторканності житла, приватної власності і таємниці листування (телефонних розмов, кореспонденції);
  • невтручання в особисте та сімейне життя, права на свободу пересування, вільне вираження поглядів та думок, мирні зібрання;
  • право на працю та страйк, на підприємництво та обов'язкову і безоплатну освіту.

Закон про мобілізацію

18 травня набере чинності закон про мобілізацію. З цієї дати розпочнеться відлік час для громадян, які стоять на військовому обліку (стать і вік в законі не визначені) – вони зобов'язані уточнити свої персональні дані протягом 60 днів:

  • той, хто знаходиться в Україні в один із таких способів: особисто у ТЦК та СП, через ЦНАПи або через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста;
  • той, хто перебуває за межами України – через електронний кабінет або зв'язавшись із своїм ТЦК та СП електронкою або телефоном.

У Міноборони зорієнтували, що у червні мають запрацювати електронні кабінети.

Уточнити треба:

  • адресу проживання;
  • номери засобів зв'язку;
  • адреси електронної пошти;
  • інші персональні дані.

Протягом 60 днів мають стати на облік чоловіки у віці від 18 до 60 рокі, які мають спеціальні звання (класні чини) та звільнилися або досі проходять службу у Нацполіції, ДБР, Службі судової охорони, БЕБ, ДСНС, Державній кримінально-виконавчій службі, НАБУ, органах прокуратури, Податковій службі, Митній службі.

"Ми – Україна" розповідав про основні норми закону про мобілізацію, його положення у запитаннях-відповідях, нові умови, які стосуються чоловіків за кордоном та осіб з інвалідністю .

Свята та вихідні

За Кодексом законів про працю (ст. 73) святковими днями є 1 травня – День праці, 8 травня – День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, Великдень, який за Юліанським та Новоюліанським календарями припадає на 5 травня.

За звичайних обставин і 1 травня, і 8 травня, які в обох випадках припадають на середу, були б вихідними. Понеділок після Великодня також мав би бути вихідним в результаті перенесення. Проте за законом про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану норми статті 73 КЗпП, де йдеться про святкові дні, зараз не застосовують.

Отже, держава не встановлює вихідні у святкові дні. За статтею 6 закону, час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) під час воєнного стану визначає роботодавець. Тобто саме роботодавці можуть вирішити, чи працюватимуть їхні співробітники під час свят.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте