Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 23 травня 2024
15:26

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

«Побудова конструкції — можлива»: доктор технічних наук про тунель росіян під Каховським водосховищем

«Побудова конструкції — можлива»: доктор технічних наук про тунель росіян під Каховським водосховищем

Два тижні тому соцмережами розповсюджували інформацію, що нібито російські ДРГ можуть проникати на Дніпропетровщину. А переправою для цього слугує підкоп через колишнє Каховське водосховище. Начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко спростував цю інформацію. За його словами, водосховище не висохло і будівництво тунелю в понад 4,5 кілометри між берегами було б помітним.

Чи можливе будівництво росіянами такої споруди, чи можна збудувати її таємно та скільки часу на це піде — у коментарі Суспільному розповів доктор технічних наук, професор, завідуючий кафедрою будівництва геотехніки, геомеханіки "Дніпровської політехніки" Сергій Гапєєв.

За словами науковця, є технології, які дозволяють побудувати ймовірний тунель в нестійких чи слабостійких породах. Це можливо зробити як з поверхні, так і підземним способом.

"Це чисто теоретично, технологічно, не беручи до уваги питання коштів, ресурсів та іншого. Якщо ми говоримо про перекидання якихось диверсійно-розвідувальних груп ворога по такій споруді, ми маємо розуміти, що це людина в спорядженні, в індивідуальних засобах захисту. А ще зброя, додаткова зброя, боєкомплекти тощо. Для того, щоб вона дісталася якогось кінцевого пункта, могла виконувати бойову задачу, вона має хоч з мінімальним комфортом переміщуватися. Не повзком, а на своїх ногах", — говорить Сергій Гапєєв.


Професор зазначив, що розмір об’єкту має бути шириною принаймні 70 см, висотою — хоча б півтора метри. За таких розмірів будівництво важко буде не помітити. Таємно проводити роботи не вдасться.

"Потрібно спеціальне обладнання, побудувати такий підкоп в короткі терміни неможливо. Споруда має бути надійною, щоб вона не завалилася. Не завалила тих людей, які по ній переміщуються. Також ми розуміємо, що можливий вогневий вплив на трасі цього тунелю. Він має витримувати влучання артилерійських снарядів, вибухи", — каже доктор технічних наук.

До того ж, за його словами, потрібно зробити кріплення, а для нього — багато каміння або дерева. Можна використати трубу великого діаметру, металеву чи з полімеру, але їх потрібно якось транспортувати й складати.

"Побудова такої конструкції теоретично можлива. Навіть в тих ґрунтах, які там є. Але таємного будівництва, на мій погляд, очікувати складно. Його буде дуже видно. Досвід побудови метрополітену показує: щоб пройти 200 метрів подібного тунелю великого діаметру, потрібно спеціальний отвір технологічний, де встановлюють спеціальне обладнання. Багато людей потрібно, потрібні комунікації, підвести воду", — каже Сергій Гапєєв.
Він додав: аби прокласти тунель, знадобиться десь пів року і багато ресурсів.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Гость  (28.02.24 11:54): А вот скажите , зачем техническим наукам доктор ? Они болеют ? Відповісти | З цитатою
Судья Дред  (22.02.24 11:46): А он точно дохтор наук? Відповісти | З цитатою
горожанин  (22.02.24 10:43): Рашка кинула ИПСО, в которое даже ребенок не поверит, а эти клоуны на полном серьезе у целого доктора технических наук спрашивает: А возможно ли это?
Хоть бы не позорились.
Відповісти | З цитатою
рассмешили  (22.02.24 07:51): Вон АТБ чтобы левый алкоголь из Молдовы в Украину ввозить по несколько километров тоннели из Украинской сельской хаты в Молдавскую прокладывает. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (14)

•  Хто цей чоловік, який бʼє жінок у центрі міста? (8)

•  Таємниці Дніпра: «Будинок спеціалістів» або «Сачок» (8)

•  У Дніпрі за тиждень накладено понад 2300 штрафів за порушення правил паркування (7)

•  Головний тренер «Дніпра-1» Юрій Максимов: 70% хлопців домовились з іншими командами (6)

•  На цьому тижні було видано 10-тисячний іпотечний кредит єОселя: чи актуально це для Дніпра (6)

•  Смертельна ДТП у Дніпрі: на Набережній Перемоги Geely врізалася в бетонний стовп (з'явилося відео моменту) (6)

•  З 1 липня у Дніпрі суттєво зростуть ціни на заправках (5)

•  Українці стали вдвічі більше купувати вживані авто з США: топ моделей (5)

•  Стихійна торгівля у невстановлених місцях заборонена. У Дніпрі проводять рейди (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
довгожителя проживає на Дніпропетровщині. 47 жінок та 7 чоловіків, які відзначили своє 100-річчя.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті