Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
19:51

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Днепровский Дом искусств приглашает на две яркие выставки

Днепровский Дом искусств приглашает на две яркие выставки

11 и 13 января в Доме искусств (ул Философская, 23) откроют две экспозиции, в которых можно прикоснуться к миру прекрасного и к нерву Большой войны.

Сегодня, 11 января, в 15-30 в Доме искусств ждут гостей на персональной выставке мастера вытынанки Елены Половной-Васильевой «Мережані дива».

Арт-директор Дома искусств Валентина Слобода рассказала об авторе и ее экспозиции:

«Свята для українців - це особлива пора, коли помешкання не тільки прибирають, а й святково прикрашають. Тож і наш Будинок мистецтв починає новий 2024 рік з виставки, яка здивує кожного відвідувача унікальністю ажурно вирізаних прикрас - витинанок. 

Запрошуємо 11 січня на 15.30 на відкриття персональної виставки ОЛЕНИ ПОЛОВНОЇ-ВАСИЛЬЄВОЇ «Мережані дива». Авторка виставки дніпровська художниця, кандидатка мистецтвознавства, доцентка кафедри «Основ Архітектури» архітектурного факультету Придніпровської академії будівництва та архітектури, членкиня Національної спілки художників України. Це вже п»ята персональна виставка мисткині у Дніпрі та друга у нашому Будинку мистецтв.

Мистецтво витинання – одна з найдавніших українських технік народного мистецтва. У давніх витинанках втілено здебільшого вічні символи природи, ажурно вирізані (витяті) з паперу. Останнім часом мистецтво вирізування з паперу в Україні та і в усьому світі набуло великої популярності. На сьогодні, на жаль, рідко проводяться у Дніпрі такі виставки, тому варто прийти щоб побачити рукотворну красу і творчі можливості витинанки.

У експозиції ви зможете помилуватися різними видами витинанок: рапортно-фризові композиції, сюжетні зображення в дзеркальній симетрії, композиції вільного характеру. Розмаїття представлених робіт переконує, що авторка досконало володіє технікою витинання. Зацікавлений погляд відвідувача зразу ж вирізнить великі фіранки з мотивом «дерева життя». Саме такими витинанками жінки прикрашали вікна селянської хати, затуляючи їх від «цікавих очей». Круглі композиції образу сонця нагадують про поклоніння наших пращурів життєдайному світилу. Представлені і сюжетні витинанки, що відображають певні події, в яких поєднуються зображення фігур людей, птахів, квітів. Можна буде побачити цілий великий цикл образів українських жуків, які занесено у червону книгу.

Як мисткиня Олена Половна-Васильєва з 2002 року є постійним учасником різноманітних виставок: регіонального, всеукраїнського, міжнародного значення, міжнародних пленерів і Всеукраїнських історико-культурологічних фестивалів. Вона пише розвідки про українське вбрання та статті про художників і виставки.

Пані Олена - досвідчений педагог, що викладає різноманітні спецдисципліни, серед яких академічний рисунок, живопис, декоративно-прикладне мистецтво, композиція. Вона керувала студентською студією з традиційної витинанки та куратор колективних студентських виставок. 

ЗНАЙДІТЬ ЧАС, ЩОБ ПОМИЛУВАТИСЬ МИСТЕЦТВОМ ВИТИНАНКИ! Виставка працюватиме у Будинку мистецтв з 11 січня без вихідних».

А 13 января в Доме искусств планируется открытие актуальной фотовыставки «Будни войны», о чем организаторы сообщили следующее:

«13 січня 2024 року о 14.00 запрошуємо до Будинку мистецтв на відкриття фотовиставки «Будні війни».

Автор виставки - військовий медик Національної гвардії України Артем Семенюк. «В душі я фотохудожник», — каже Артем, який фотографує з 11 років. До повномасштабного вторгнення рф в Україну в 2022 році його життя було присвячене творчості. Він був дизайнером, багато фотографував та робив меблі. Усі подорожі, походи, важливі події, дороги - фотографія та відео з Артемом завжди поруч. Говорить, що так очі пізнають світ.

Хотів стати снайпером, але доля склалась по іншому. З 2016 до 2019 року йому довелось воювати в зоні АТО. А з перших днів військової агресії рф він долучився до лав ЗСУ та боронить нашу Батьківщину заради її свободи. Він рятує життя бійців. Фотограф і дизайнер у мирному житті, зараз Артем ще й фотографує реалії війни. Фотохудожник розповідає: «Робив фото і відео у вільні хвилини, коли дозволяла ситуація і телефон мав заряд та не шкодив надавати допомогу. Інколи я вмикав відеозйомку та засував телефон у підсумок на броніку, таким чином можна працювати обома руками і мати після ще відео щоб згодом проаналізувати подію».

На питання що найбільше вражає зараз, під час війни, автор фотосвітлин у інтерв'ю відповів: «Вражають люди, що місяцями стоять там, де інші і дня не витримують. Вражає міць та крихкість людського життя. Вражають чоловіки, яким по 50-65 років, що ледь стоять на ногах і тримають бронік та зброю, але при цьому воюють і відмовляються від евакуації, ще й маючи поранення. Вражає оманливість форм, коли зовнішньо сильні люди опиняються нінащо нездатними, а інші навпаки — дрібні і неглядні проявляють приклади стійкості та мужності, та своїми діями пишуть історію. Вражає, що в антилюдських умовах людина може вижити, і залишитись людиною. І, звісно, квіти. Вони проростали серед смертей, серед згарищ, серед руїн, серед попелу, робили чорно-білий мертвий зруйнований світ довкола кольоровим та живим. Для мене це диво».

Всі фото, що представлені в експозиції виставки, зроблені в місцях боїв поблизу Бахмута, Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська та Гостомеля, починаючи з 24 лютого 2022 року просто на телефон. 

Фотороботи Артема Семенюка увійшли до збірки, присвяченої подіям Помаранчевої революції. А на початку грудня минулого року у Польші вийшла книга про перший рік повномасштабного вторгнення росії в Україну, ілюстрована фотографіями Артема з місць бойових дій.

Після перемоги Артем Семенюк мріє зробити загальну виставку військових фото з 2014 року і по сьогодні. Також сподівається «змонтувати цілий фільм про війну, її локальний період, шматок, уривок, який бачили мої очі».

Фото – Дом искусств. 








Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
70
аварийных детских и тренажерных площадок планируется отремонтировать в 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте