Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 28 апреля 2024
12:49

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Исторический музей Днепра начинает марафон праздничных сюрпризов

Исторический музей Днепра начинает марафон праздничных сюрпризов

С 21 по 24 декабря Днепропетровский исторический музей имени Яворницкого каждый день предлагает новое яркое и необычное мероприятие в честь Рождества и Нового года.

Сегодня, 21 декабря в 15 часов в Доме-музее Яворницкого (площадь Шевченко, 5) откроется выставка старинных новогодних и рождественских открыток, о чем в музее рассказали следующее:

«21 грудня 2023 року о 15.00 у Меморіальному-будинку музеї Д. І. Яворницького відкривається виставка «Новорічна листівка ХХ століття». Ця виставка репрезентує невелику за об’ємом, але змістовну за наповненням колекцію новорічних вітальних поштових листівок ХХ століття, які протягом багатьох років збирала дніпровська журналістка Наталія Рекуненко.

Зимові свята – Різдво та зустріч Нового року посідають особливе місце у духовному житті кожної людини, яскраві, емоційні спогади про святкування яких залишаються з дитинства назавжди. Кожному історичному періоду, навіть кожній країні світу притаманні свої неповторні атрибути Різдвяно - новорічних свят. Експонати цієї виставки розповідатимуть про традиції українських та європейських новорічних привітань.

В колекції Наталії Рекуненко представлені поштові листівки, датовані початком ХХ століття, створені у Польщі, Німеччині,

Австрії. Виготовлення і друкування різдвяних та новорічних листівок було прибутковим бізнесом для багатьох європейських видавництв і фірм. Дизайн поштових карток постійно розвивався із зміною смаків і видавничих технологій. Українські листівки з оригінальними сюжетами, виконані з високим художнім професіоналізмом – кінця 1980-х – початку 1990-х років. Саме у цей період в України з’являються Різдвяні листівки. Їх видання, як і загалом ілюстрованих поштових листівок, сприяло поширенню та розвитку української художньої культури. В основі композицій листівок різноманітні святкові сюжети: особливі композиції з ялинковими гілками, квітами, новорічними іграшками, свічками та бокалами шампанського.

Найкращі зразки поштових листівок протягом ХХ століття сприймали як вишуканий подарунок, знак прихильності та особливої уваги. У ХХІ ст., з розвитком Інтернету, соціальних мереж, нанотехнологій та штучного інтелекту, перевага людства надається віртуальним цифровим привітанням та GIF-листівкам. В декілька кликів, за допомогою ґаджетів, ми можемо надіслати цифрову листівку своїм рідним чи друзям у будь-який куточок світу, де є Інтернет. Поштова вітальна листівка за своїм призначенням залишилася лише в спогадах старшого покоління, проте її можна побачити в приватних та музейних колекціях. Тож, запорошуємо на виставку «Новорічна листівка ХХ століття» до Будинку-музею Д. І. Яворницького.

Виставка працюватиме з 22 грудня 2023 р. по 28 січня 2024 р.

Адреса: пл. Шевченка, 5

Вхід вільний у день відкриття».

22 декабря в 17 часов в историческом музее ждут на Рождественский вертеп:

«22 грудня о 17:00 чекаємо у стінах історичного музею. До Вашої уваги "Різдвяний вертеп в музеї" від співробітників.

Після вертепу екскурсія музейною виставкою про різдвяно-новорічні традиції нашого краю.

А також для кожного відвідувача невеличкий "новорічний" презент від музею.

Запис за телефоном: 067-447-7014».

В субботу, 23 декабря в историческом музее раскроют секреты приготовления Рождественской кути:

«23 грудня о 12:00 запрошуємо на майстер-клас із приготування традиційної куті, який проведуть носій традиції історик Зоряна Бондар та науковий співробітник ДНІМ Ірина Рева.

Відвідувачі зможуть не лише дізнатися рецепт і скуштувати різдвяну кутю, але й долучитися до процесу приготування. Крім того, пані Зоряна розповість драматичну історію своєї бабусі Т.З. Максименко, 1922 р.н., речі якої зараз експонуються в музеї на виставці "Дзвони пам'яті".

Захід відбудеться в залі №11.

Вхід вільний.

Попередній запис за тел. обов'язковий: 0 67 447 7014. Кількість місць обмежена».

А в воскресенье, 24 декабря всех желающих ждут на очередное занятие в популярном цикле «История через предметы»:

«24 грудня о 14:00 в приміщенні музейного хабу відбудеться інтерактивне музейне заняття "Історія через предмети:традиційна українська жіноча прикраса - дукач"

Дукач – це традиційна жіноча українська прикраса, яку чіпляли на стрічку або на намисто. Центральним елементом дукачів була золота чи срібна монета. Деякі дослідники вважають, що ця прикраса походить від округлих візантійських релігійних амулетів у вигляді монети – змієвиків, які були поширенні на території Київської Русі. Так чи інакше, дукач є одним із символів українського жіноцтва, їх зв’язком з минулими поколіннями, а ще й просто гарною прикрасою.

Виготовлення прикраси буде із української монети в 1 або 10 грн. Також якщо у вас є власна улюблена монета її можна буде переробити на прикрасу.

Окремі елементи прикраси можна буде змінити на свій смак, щоб отримати унікальну прикрасу.

Умовою участі у заході є власна монета і гарний настрій!!!

УВАГА обов’язкова реєстрація дзвінком або повідомленням в телеграм на номер: 0996554249!».




Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


да уж  (21.12.23 13:03): Похоже, у ад_м_ина сегодня выходной... Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (14)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (13)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворов мноковартирных домов запланировали отремонтировать в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте