Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
13:21

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі на Сонячній Набережній збираються звести 25-поверхівку: чим незадоволені люди

|«« «« »» »»|

На Сонячній Набережній (раніше – Маршала Малиновського) у Дніпрі, біля будинку №60, планують звести 25-поверхівку. З’явитися вона має поруч із 16-поверхівкою, на якій є мурал з китом, та кільцевою розв’язкою.

У жовтні на ділянці забудови встановили паркан, згодом – почали завозити техніку та будівельні вагончики. Втім, проти забудови виступили місцеві мешканці.

Хто і що хоче збудувати

Вперше про проєкт будівництва нової «висотної домінанти» на Сонячному публічно заговорили наприкінці жовтня 2018 року. Тоді містобудівний розрахунок новобудови на архітектурно-містобудівну раду виніс архітектор Андрій Шковира, за замовленням ТОВ «ЕЛІН ПЛЮС». Мова йшла про 25-поверхівку висотою у 73,2 метра з оглядовим майданчиком на даху, який планували зробити відкритим для усіх охочих.

На тому етапі у будинку планували зробити 192 квартири, площею від 45 до 90 квадратних метрів, усі вони мали «виходити на Дніпро». Загалом у ЖК могли б проживати 414 жильців. Що стосується автовласників – то передбачали критий та відкритий паркінги на 190 місць, а також гостьову парковку на 30 авто. Архітектори тоді в цілому схвалили проєкт, відмітивши вдале рішення.

Вже 2 листопада 2018 року на платформі електронної демократії створили петицію, в якій пропонували перенести будівництво в інше місце і заборонити зведення висотки майже впритул до вже існуючої 16-поверхівки. Проте, звернення тоді не набрало необхідної для розгляду кількості голосів.

23 грудня 2020 року замовник, «ЕЛІН ПЛЮС», отримав позитивний експертний звіт щодо розгляду проєктної документації на будівництво. А 6 травня 2021 року Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ДАБІ) видала дозвіл на виконання будівельних робіт. Замовник – ТОВ «ЕЛІН ПЛЮС», генеральний проєктувальник – ТОВ «СТРОЙГРАД СТАР», а генпідрядник – ТОВ «АЛЬТАБУД КОМПАНІ». Код об’єкта – 1122.2: індивідуальні багатоквартирні будинки підвищеної комфортності. Варто зазначити, що цю земельну ділянку з кадастровим номером 1210100000:01:007:0094 віддали в оренду ТОВ «ЕЛІН ПЛЮС» ще 29 вересня 2009 року. Проте після цього її цільове призначення декілька разів змінювали.

За інформацією аналітичної платформи YouControl, фірму «ЕЛІН ПЛЮС» створили у Дніпрі ще у серпні 2006 року. Її статутний капітал – 40 тисяч гривень. Наразі компанія зареєстрована у центрі міста, на вулиці Костомарівській. Засновники цього ТОВ – Сергій Левченко та Ігор Колпін із Мелітополя Запорізької області, а також Тетяна Самаріна з Дніпра. Керівник – Сергій Кряж, а першим засновником була дружина депутата міськради Дніпра від «Громадської сили» Абдули Ельдарова.

Що стосується генпідрядника, будівельної компанії «АЛЬТАБУД КОМПАНІ», то її зареєстрували у жовтні 2019 року, також на вулиці Костомарівський у Дніпрі. Керівником зазначений Андрій Лось, а статутний капітал – 1 тисяча гривень. Раніше засновником і директором був відомий бізнесмен та будівельник з Мелітополя Олексій Фокарді, - повідомляє gorod.dp.ua. Проте зараз у «АЛЬТАБУД КОМПАНІ» той же засновник, що і у «ЕЛІН ПЛЮС» - мелітополець Сергій Левченко. 

Варто також додати, що за даними YouControl, Сергій Левченко є також у переліку засновників і проєктувальника житлового комплекса - ТОВ «СТРОЙГРАД СТАР», і ТОВ «ГРАНД ФЕМЕЛІ ІСТЕІТ», про який піде трохи нижче. Загалом Сергій Леонідович Левченко є засновником 67 юридичних осіб та керівником - 38. А ще - він фінансовий директор та партнер у Isatex Invest Group усе того ж Олексія Фокарді з Мелітополя.

Квартири у ЖК Grand продає девелоперський холдинг Grand Family Estate. На російськомовному сайті grand.gfegroup.dp.ua (варіанту перемикнутися на українську там просто немає) у розділі про комплекс вказано, що висотка має стати 25-поверховою, також запланований окремо розташований багаторівневий паркінг. Роботи мали стартувати ще у 3-му кварталі 2021 року, до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Що стосується площі осель, то пропонують на продаж квартири від 43 до 140 квадратних метрів. Це відрізняється від анонсованих спочатку на містобудівній раді квартир до 90 метрів квадратних. Висота стелі у квартирах має складати 2,95 метра, а вікна будуть панорамними.

Проте, якщо переглянути запропоновані на сайті варіанти планування, то на верхніх двох поверхах 25-поверхівки пропонують купити 7-кімнатні квартири у 249 квадратних метрів та 8-кімнатні – по майже 245 квадратних метрів. Таким чином, 24-й і 25-й поверхи займатимуть повністю по 2 оселі.

Що відбувається на майданчику зараз

У жовтні 2023 року навколо зони майбутнього будівництва встановили паркан. Через шквальний вітер він вже декілька разів частково завалювався. У середині листопада стало відомо, що на місце почали завозити будівельну техніку та вагончики для будівельників. На одній з таких тимчасових споруд помітна вивіска «Ломбард». Станом на 21 листопада на місці є екскаватор і техніка для забивання паль. Також на території розмістилися і з десяток будівельників.

На паркані розмістили й інформаційний щит про нове будівництво багатоквартирного житлового комплексу Grand. Адреса зазначена ще до перейменування – вулиця Маршала Малиновського (нині – Сонячна Набережна), в районі будинку №60. Зазначено також, що площа ділянки – 0,1848 гектара, а площа забудови – понад 680 квадратних метрів.

ЖК планується 25-поверховим, він розрахований на 188 квартир, а загальна площа – 14 768 квадратних метрів. QR-код же веде на дозвіл на будівництво на Порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Дозвіл на виконання будівельних робіт №ІУ013210428976 датований 6 травня 2021 року, його видала ДАБІ.

Що ще можна помітити поруч з місцем будівництва – так це плакати на балконах 16-поверхівки на Сонячній Набережній, 60. Судячи з тексту, люди виступають проти забудови та вимагають провести громадські слухання.

Чим незадоволені люди

Ще з кінця жовтня проти будівництва почали публічно виступати місцеві мешканці. Люди збиралися з пікетами під огорожею, декілька разів навіть перекривали Сонячну Набережну, коли безупинно ходили по пішохідному переходу. Серед причин невдоволення громадян можна виділити декілька:

  • забудова на місці зеленої зони;
  • ймовірна загроза зсуву намивних ґрунтів та руйнування сусіднього будинку;
  • можливі аварії на каналізаційній системі, яку розраховували ще при будівництві ж/м Сонячний;
  • недотримання норм щодо площі земельної ділянки, щільності забудови;
  • відсутність у проєкті новобудови сховища чи вбудованого паркінгу, який би міг слугувати укриттям.

У середу, 22 листопада, декілька десятків людей зібралися вже не на Сонячному, а під стінами міськради. Вони вимагали зупинити будівництво. Як зазначив 11 канал, наприкінці листопада ініціативна група має зустрітися з секретарем міськради Олександром Санжарою.

Одразу після пікету декілька місцевих Telegram-каналів та сайтів опублікували відео, як мітингарі отримують гроші поблизу Музею історії Дніпра, який знаходиться поруч із міськрадою. Тож зібрання назвали проплаченим. У коментарях журналістам відповіли, що ті перекрутили факти. Начебто пенсіонерам, які з Сонячної Набережної їхали до міськради, давали гроші на проїзд та їжу з фонду, який зібрали самі мешканці прилеглої до будівництва будівлі. Що ж було насправді – висновки робіть самі.

Gorod.dp.ua на Facebook.


***  (25.11.23 10:48): Люди не только вид на Днепр не увидят, люди больше солнечного света не увидят, а это жесть. Даже на визуализации показано, что старый дом попадет в тень нового. Ну и вообще, рядом огромная промзона и пустая набережная, строили б там. Зачем портить сложившийся ансамбль зданий. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
727  (25.11.23 10:05): А кто в здравом уме там купит квартиру?)выхлопные газы от авто ,а там трафик-капец и днём и ночью,куда денутся?окно не откроешь-шум.ага...руфтоаы поставят китайские,и типа будет климат-контроль всего здания.ха ха ха.пусть строят. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Куда смотрит криминальная поли  (25.11.23 08:08): Я понимаю что схема по вымоганию денег с застройщика за непрепятствование его законной деятельности отработана определённым контингентом ещё на старом центре города но хочется обратить внимание что Солнечный не центр, сейчас не пик строительства как тогда, идёт война и отношение к вымогателям которые и в мирное время поднадоели отравлять жизнь и мешать работе ещё хуже и мне как жителю города хотелось бы поскорее увидеть группу лиц по предварительному сговору чинящих препятствия застройщику с целью обогащения да ещё и втравивших в это несведущих людей к тому же за деньги сначала в наручниках а потом в тюремной камере где им самое место. Відповісти | З цитатою
есть идея  (25.11.23 07:45): На градостроительном совете Днепра признать дома в которых живут титушки несоответствующими генплану развития города, признать то что дома построенные на ленточном фундаменте, на песке, опасны для их жителей и изначально построены с нарушением СНиП, расселить мешающих развитию города и решивших на нём нажиться по общежитиям города до решения по сносу их домов и предоставлению компенсации за жильё или нового жилья (пожизненно). Відповісти | З цитатою
Стоило сразу  (25.11.23 07:24): Стоило сразу опубликовать план и визуализацию планируемого к постройке дома чтобы изобличить и враньё относительно застройки зелёной зоны и враньё относительно якобы имеющегося нарушения строительных норм в следствие которого новый будто бы будет мешать жителям старых.
Теперь сразу стало понятно что новый дом там как раз уместен и место для постройки чего-то подобного там было оставлено изначально, ещё при ссср, и смотреться там будет вполне уместно, гораздо уместнее чем ободранные старые панельки которые титушня к тому же обвешала красными, коммунистическими, плакатами рассеивающими последние сомнения относительно проплаченности всех их жильцов протестующих против постройки в жилой общественной застройке жилого дома.
Відповісти | З цитатою
Артем  (25.11.23 06:21): Если требования 4 пункта выполняются, а именно дотримання норм использования земельного участка и плотности застройки, то велком новому дому, а все остальное то от жлобства, лично мне хорошо, лично мне нравится вид на Днепр с окна и не закрывайте мне его, но то таке))) канализация вот главное))) Відповісти | З цитатою
житель Солнечного  (24.11.23 14:53): Никакого строительства 25-этажки там быть не должно! Это противоречит нормам по нагрузке на намывной грунт, канализация у нас и без того вечно стоит, места для двора нет, как и места под паркинг.
Максимум какой-нибудь мини-ТРЦ или небольшой крытый рыночек сожет разместиться на том месте.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 4
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
70
аварійних дитячих та тренажерних майданчиків планують відремонтувати у 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті