Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 28 апреля 2024
01:57

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В историческом музее откроют выставку памяти жертв Голодомора

В историческом музее откроют выставку памяти жертв Голодомора

25 ноября в Украине отметят День памяти жертв Голодоморов.

К этой скорбной и памятной дате новую выставку откроют в Днепропетровском историческом музее имени Яворницкого. Открытие выставки состоится 24 ноября в 15 часов.

Подробней о выставке рассказали в историческом музее:

«Запрошуємо на відкриття виставки до Дня пам’яті жертв Голодомору «Дзвони пам’яті», що відбудеться 24 листопада, о 15:00.

На виставці ви побачите залучені співробітниками музею копії документів, у т.ч. із грифом «Таємно», із Галузевого державного архіву Служби безпеки України, архіву Управління Служби безпеки України у Дніпропетровській області, Державного архіву Дніпропетровської області, а також фото, речі та документи з родинних архівів мешканців Дніпра.

Представлені на виставці документи й матеріали розповідають про окупацію України більшовиками та національно-визвольні змагання на території Дніпропетровщини в 1917-1922 рр., підготовку та здійснення Голодомору-геноциду 1932-1933 рр., що передбачало знищення основ традиційного українського суспільства шляхом проведення суцільної колективізації, тотального вилучення продуктів харчування та підміни ключових понять.
Свідчення документів та створені музейниками інсталяції занурюють відвідувача у відчуття української людини, для якої світ перевертається до гори дригом. Владу на місцях отримують вчорашні сільські ледарі та злодії, що стають «активістами». «Кто был ничем, тот станет всем…», - слова пролетарського гімну набувають страшного практичного змісту. Міцні господарі, що вчора користувалися повагою завдяки вмінню добре хазяйнувати, стають ворогами для комуністичної системи, яка узаконює варварське пограбування заможних селян.

Фото прабабусь та прадідусів дніпрян дозволяють поринути в індивідуальні історії людей, що були піддані насильницьким діям з вилучення майна та продуктів, опинились на межі виживання… а іноді й поза межами свідомого існування. Документи з родинних архівів розповідають про ситуації морального вибору: стати інструментом системи, злодієм, який забирає в людей останнє, але зберігає роботу, перспективу кар’єрного зростання… або залишитися вірним моральним принципам і – бути розстріляним, ув’язненим, знедоленим…

Найтрагічнішим моментом кінця 1920 - поч.1930-х були ситуації без вибору: батьки розкуркулені та вислані або померли від штучного голоду, а дитина потрапляє в дитячий будинок, де її виховують у вірі, що комуністична партія врятувала її від жорстокого голоду, що батьки її - погані люди, а портрет вождя на стіні – то сонце, що її зігріває.

Ми чекаємо на відвідувачів, які хочуть порозмірковувати про смисли, цінності та рішення людини в складних життєвих обставинах, бажають розповісти власні родинні історії та показати фото 1920-1930-х рр. А також запрошуємо школярів, які хочуть дізнатися якими засобами та чиїми руками здійснювався геноцид українського народу. 

Екскурсію експозицією виставки проводитиме Ірина Рева, наукова співробітниця музею та одна із кураторів виставки "Дзвони пам'яті"». 

Выставка будет действовать до весны 2024 года. 

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Днепра на 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте