Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
00:10

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Куда расходуют «военный сбор» Днепр и другие города Украины?

Куда расходуют «военный сбор» Днепр и другие города Украины?

Местные бюджеты получают около 100 миллиардов гривен в год в качестве «военного сбора».

Но эти средства планируют перенаправить в Киев, в государственный бюджет, для покрытия его дефицита в текущем году, о чем уже писал Городской сайт. В первую очередь, деньги планируют потратить на военные нужды.

Представители местной власти сопротивляются этой идее. Отвечают, что и так тратят «военный сбор» на обороноспособность страны.

Но так ли это на самом деле?

Днепровская общественная организация «Громадський контроль» проанализировала, на что тратят миллиарды гривен Днепр и другие крупные города Украины. Результатами исследования поделился председатель этой организации Денис Селин:

«Про 100 млрд.грн від ПДФО які надходять в міські бюджети з зарплати військових

1) Бюджету України не вистачає коштів (дефіцитний бюджет на 50%). Всі податки, які збирає бюджет йдуть на фінансування ЗСУ(1,68 трлн.грн). Всі інші видатки (освіту, медицину, соцзахист, ремонти ) фінансуються з міжнародної допомоги (42,8 млрд.$ або 1,771 трлн.грн). Міжнародні партнери не готові давати гроші, які підуть напряму на ЗСУ. Тому Україні необхідно самій шукати шляхи збільшення фінансування ЗСУ. 

2) З будь яких зарплат, в тому числі зарплат військових, знімається податок ПДФО в розмірі 18%. І кошти з цього податку розподіляються в співвідношенні 64% бюджети міст/отг, 15% обласні бюджети, 21% державний бюджет. За рахунок податку ПДФО з зарплат військових в усі місцеві бюджети по Україні орієнтовно надійде 102 млрд.грн. за 2023 рік. Для порівняння за 2021 “військового ПДФО” надійшло 13,3 млрд.грн.(бо не було стільки військових і зарплати військових були значно меншими)

3) Наразі уряд вирішив кошти “військового ПДФО” забрати з місцевих бюджетів та направити на ЗСУ, грубо кажучи, це дозволить на 100 млрд.грн збільшити фінансування ЗСУ. В нинішньому варіанті пропозицій уряду : 50% цих коштів “військового ПДФО” будуть йти на дрони, а інші 50% на боєприпаси та інші аспекти. Чи буде такий механізм оптимальним і прозорим покаже час. Але це точно дозволить збільшити фінансування ЗСУ. Також Кабмін частині громад може надавати фінансову допомогу (субвенцію), перераховуючи гроші, компенсуючи втрату військового ПДФО. На це можна залучати міжнародну фінансову допомогу( нагадаю, напряму на ЗСУ не можна залучати міжнародну фінансову допомогу, а на допомогу місцевим бюджетам можна)

4) Більшість міст отримуючи дуже великі кошти від ПДФО військових( фактично від військових), не дуже поспішали допомогати ЗСУ, з місцевих бюджетів в минулому році була незначна допомога ЗСУ. Зате місцеві бюджети почали витрачати під час війни значні кошти на стадіони, бруківку, дороги. Тільки коли наприкінці весни, коли почалися розмови, що ПДФО військових можуть забрати з місцевих бюджетів, ті почали значно активніше допомогати ЗСУ.

Тож наведу трошки орієнтовної статистики за 18 місяців (скільки надійшло ПДФО і на скільки міста допомогали ЗСУ)

  1. I) Дніпро: військового ПДФО- 4.2 млрд.грн допомога ЗСУ 1.2 млрд.грн. (28,5%)
  2. II) Київ: військового ПДФО - 8,7 млрд.грн допомога ЗСУ 1,6 млрд.грн (18,4%)

III) Львів: військового ПДФО -2,4 млрд.грн допомога ЗСУ 1,1 млрд.грн (45,8%)

IV)Мукачево : військового ПДФО -2,3 млрд.грн допомога ЗСУ 740 млн..грн (32,2%)

  1. V) Івано-Франківськ: військового ПДФО - 900 млн.грн допомога ЗСУ 64,5 млн.грн (7,2%)
  2. VI) Ужгород військового ПДФО - 500 млн.грн допомога ЗСУ 87 млн.грн (15,8%)

VII) Новомосковськ: військового ПДФО - 550 млн.грн допомога ЗСУ 69 млн.грн (12,55%)

VIII) Піщанська ОТГ: ПДФО - 110 млн.грн допомога ЗСУ 7,8 млн.грн (7,1%)

5) На жаль, більшість міст, отримавши ці додаткові кошти, почали дуже дивні ремонти та закупівлі, при чому з великою корупційною складовою. Дніпро почав ложити бруківку по вулицях та ремонтувати пл.Успенську, Кривий ріг намагався провести тендер де за 800 млн - відремонтувати 2 км вулиці, Новомосковськ робить вигляд, що грошей нема і навіть водоканал вирішив передати в приватні руки за інвестиції в 42 млн.грн., Піщанка на 150 млн.грн робити дороги.

6) Тож цікаво які будуть пояснення депутатів ВР, зокрема депутатів від Дніпропетровської області, які будуть топити, щоб кошти від ПДФО залишалися в місцевих бюджетах. Кошти ПДФО від військових можна направити на різні цілі в ЗСУ ( та на різні програми підтримки ЗСУ), але точно треба підтримувати ЗСУ. Тож якщо депутати не готові направляти військовий ПДФО на ЗСУ, вони можуть зареєструвати альтернативні законопроекти і там викласти на що направити кошти і як унеможливити не дуже потрібні витрати в місцевих бюджетах та як зменшити корупційну складову. 

Урядову пропозицію по ПДФО не вважаю ідеальною, але він точно спрямує більше коштів на ЗСУ ніж йде зараз». 





Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте