Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 07 июня 2024
04:23

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепропетровском историческом музее – две новые выставки

В Днепропетровском историческом музее – две новые выставки

В фойе музея открыли мини-выставку в честь Дня Независимости Украины, а сегодня вечером в 19.00 состоится открытие необычной экспозиции сестер Карины и Алины Гаевых.

В честь 32-летия провозглашения независимости нашей страны в фойе исторического музея открыта выставка редких фотографий, рассказывающих об этом историческом событии. О ней в историческом музее сообщили:

«24 серпня виповнюється 32-га річниця проголошення Незалежності України, шлях до якої був дуже непростим. В новітній час підвалини до проголошення Незалежності були закладені політикою Совітського Союзу 1980-х рр.

На початку 1980-х років верхівка комуністичної партії СРСР, шукаючи вихід із глибокого застою, розпочала «косметичний ремонт» системи, відомий як «перебудова». Проте паростки свободи зробили процес неконтрольованим і совєтська імперія стала розпадатися.

Декларація про державний суверенітет України була прийнята 16 липня 1990 року конституційною більшістю народних депутатів – 355 голосів «за» при чотирьох проти та одному, який утримався.

Декларацією Верховна Рада УРСР проголосила суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах. Документ став важливим кроком українського народу на шляху до самостійного політичного й економічного розвитку.

Документ створив правові передумови для ухвалення 24 серпня 1991 року Акту проголошення незалежності України.

1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності України. На референдум було винесено одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Текст Акту, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені. Громадяни України висловились на підтримку незалежності. Одночасно з референдумом 1 грудня відбулися перші в історії незалежної Української держави вибори президента України, на яких головою держави був обраний Леонід Кравчук.

5 грудня 1991 року Верховна рада України прийняла звернення «До парламентаріїв і народів світу», в якому оголошувалось, що договір 1922 року про утворення СРСР Україна вважає стосовно себе недійсним і недіючим. 8 грудня, після підписання у Біловезькій Пущі президентами Білорусії, Росії та України спільної заяви, Радянський Союз перестав існувати як суб’єкт міжнародного права. 22 серпня 1992 року до 1-ї річниці проголошення Незалежності України останній Президент УНР в еміграції Микола Плав’юк у присутності Президента Леоніда Кравчука, Голови Верховної Ради Івана Плюща і Прем’єр-міністра України Вітольда Фокіна урочисто проголосив Україну правонаступницею Української Народної Республіки і передав атрибути державності УНР.

В фойє Дніпропетровського національного історичного музея представлено міні-виставку, присвячену Дню Незалежності України».

А сегодня в 19.00 запланировано открытие необычной выставки сестер Карины и Алины Гаевых "...І на попелі квіти проростуть". 

Об этом проекте в музее сообщили:

«З нагоди Дня Незалежності України запрошуємо на виставковий проєкт Аліни та Каріни Гаєвих "...І на попелі квіти проростуть".

Аліна та Карина народилися на Миколаївщині та вивчали архітектуру в Дніпрі. Карина зайнялася дизайном одягу, а Аліна – образотворчим мистецтвом.

У 2017 році разом вони заснували бренд Ga.eva, який вже здобував популярність в Україні.

Аліна малює фігури та орнаменти, шаблони для татуювань та тканин. Також вона формує з нього штампи, які Карина друкує на текстилі. Мотиви мають історичне підґрунтя та нагадують вишиванки воїнів-козаків.

Власне виставку супроводжують ряд просвітницьких заходів: лекцій, дискусій та майстер-класів.

Виставка триватиме з 24 серпня по 24 листопада 2023 р. за адресою пр. Д.Яворницького 16 (Дніпропетровський національний історичний музей імені Д. Яворницького)».

Фото – Днепропетровский исторический музей имени Яворницкого.








Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Необхідний крок»: в Міненерго прокоментували підвищення тарифів на електроенергію (19)

•  «Не мали права»: у Дніпрі контролери електротранспорту оштрафували неповнолітню (13)

•  У Дніпрі триває суд над жертвою домашнього насильства (10)

•  Відео моменту: у Дніпрі на Набережній Перемоги зіткнулись Renault та Kawasaki, водійка двоколісного в лікарні (10)

•  Засмагають, займаються спортом та бавляться у воді: у Дніпрі на Монастирському острові панує літній настрій (9)

•  Нічна перлина: як виглядає Успенська площа у Дніпрі у вечірній час доби (8)

•  У Дніпрі викинули на смітник купу придатних до вживання сухпайків (7)

•  Лікарі розповіли, як мешканцям Дніпра убезпечити себе від сезонної алергії (6)

•  На Дніпропетровщині розпочали будівництво нового храму (6)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на Новому мосту водій BMW зніс скутериста (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
домов ОСМД и ЖСК обновлены в Днепре в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте