Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 05 мая 2024
15:00

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

На карте Днепра предлагают увековечить имя Юрия Липы

На карте Днепра предлагают увековечить имя Юрия Липы

В нашем городе не снижается темп топонимической активности как среди власти, так и среди обычных горожан.

Напомним, что в последние полтора года топонимическая реформа в Днепре и Украине идет особенно активно. Это связано с тем, что страна и город избавляются от наследия империалистического режима и названий, связанных с государством-агрессором.

Многие новые имена появляются на карте города после соответствующих обращений горожан.

Не исключено, что вскоре на карте Днепра появится и улица имени известного писателя, публициста, общественного деятеля Юрия Липы.

О такой инициативе рассказал активный общественник Сергей Волынец:

«Від імені Ukrainian Centre of Historical and Cultural Strategies звернувся до Дніпровська міська рада з пропозицією перейменувати одну з вулиць Дніпра на честь Юрія Липи.

Минулого року я вже піднімав дане питання. Цього разу звернення було підкріплене підписами мешканців міста.

Відповідну пропозицію міській владі направив також Інститут суспільних ініціатив “Консенсус”.

Юрій Липа – одна з найбільш недооцінених постатей української історії ХХ століття, публіцист, письменник, поет та громадський діяч.

Він брав активну участь в Українській революції 1917–1921 років та українському визвольному русі, боровся за незалежну Україну у лавах Гайдамацької дивізії та куреня Морської піхоти Збройних сил УНР. Як активний учасник українського руху Опору в роки Другої Світової війни організував підпільні курси з підготовки медичних кадрів, працював курінним лікарем.

Юрій Липа був також одним із провідних українських філософів першої половини ХХ століття і автором української геополітичної концепції, зокрема, щодо необхідності створення Антиросійського блоку причорноморських країн. Його геополітичні міркування зберегли актуальність та здобули нове звучання сьогодні в умовах російсько-української війни.

Саме Юрію Липі належить думка про те, що “Вільна Україна буде не після звільнення Києва, а після знищення Москви як столиці російської наддержави”».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте