Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 21 травня 2024
01:07

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Як не захворіти на ботулізм: лікарі з Дніпра розповіли про ризики вживання річкової риби

Як не захворіти на ботулізм: лікарі з Дніпра розповіли про ризики вживання річкової риби

У червні цього року на Дніпропетровщині зафіксували летальний випадок ботулізму через вживання риби. Призвести до цього захворювання, за словами лікарки обласного центру контролю та профілактики хвороб Мінохорони здоров'я Наталії Курбатової, може вживання річкової риби.

Після руйнування Каховської ГЕС, розповіла вона Суспільному, ризик збільшився.

Яку рибу не можна вживати та які симптоми з’являються у людини, хворої на ботулізм, – у матеріалі Суспільного:

Які симптоми ботулізму

Через руйнування Каховської ГЕС в Дніпропетровській, а також Херсонській, Запорізькій, Одеській та Миколаївській областях тимчасово заборонили вилов риби та її продаж на ринках, розповідає лікарка обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Курбатова. Однак, каже, ризик з’їсти інфікований продукт все одно є.

"Симптоми ботулізму. Це слабкість, запаморочення, головний біль, зниження чіткості зору, це пелена перед очима, іноді кажуть, що сітка перед очима, сухість у роті та у горлі, утруднення під час ковтання та мовлення, блювання, запор та здуття живота і параліч дихальних м’язів", — розказала фахівчиня.

Що робити, щоб не захворіти на ботулізм

Аби не захворіти на ботулізм Наталія Курбатова радить:

- не купувати рибу зі стихійних ринків,
- не їсти її після домашнього консервування, якщо вона зберігалася понад рік,
- уникати споживання в’яленої, копченої та соленої риби.

В обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ ведуть статистику хворих на ботулізм на Дніпропетровщині. Лікарка каже, всі попередні випадки — через вживання продуктів домашнього приготування.

Підозру на ботулізм можуть виявити в першу добу після звернення пацієнта, каже завідувачка лабораторії Ірина Краус, а остаточний результат отримують на 5-й день. Своєчасне виявлення дозволяє підібрати належне лікування.

"Відомі 8 типів ботулотоксину, з них захворювання викликають лише три типи: А, Б та Є, іноді Ф. Досліджується матеріал від людей — це кров, промивні води шлунку та кишківника, а також продукти. В'ялена риба, консерви та інше. Те, що може викликати захворювання", — говорить вона.

Лікарка Наталія Курбатова зазначає, що ботулізм може призвести до паралічу або смерті. Виявити інфекцію в продукті неможливо, тож при появі перерахованих симптомів, потрібно негайно звернутися до медиків.

Що кажуть жителі Дніпра про споживання риби

Дніпрянка Тетяна каже: про ботулізм знає, тому не купує рибу на стихійних ринках.

"Я купую лише в супермаркеті. Попереджали, а також моя дитина річкову рибу не їсть", — говорить вона.

"Зараз ось десь з місяць я рибу не купую. Взагалі жодну. І дітям кажу, щоб не купували", - зазначає жителька Дніпра Анна.

"Якщо беру, то свіжу в магазинах, у вакуумному пакуванні. І якщо її відкрив, то за 2-3 дні її з’їдаєш", — додає Артем.

Gorod.dp.ua на Facebook.


имя  (10.07.23 01:29): "Если беру, то свежую в магазинах, в вакуумной упаковке." - какие же у нас наивные люди... до сих пор думают, что в магазинах товары кто-то контролирует... да по фиг барыгам на здоровье людей, у них цель найти товар на мусорке и впарить его людям подороже, санэпидемнадзор декомунизировали, ГОСТ-ы декомунизировали, в общем, покупая товар, где угодно, покупаем его на свой страх и риск, никто, ни за что сейчас не отвечает, ЭУропа, одним словом... Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворів запланували відремонтувати у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті