Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 30 травня 2024
23:36

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Новомосковську відкрилася виставка дивовижних археологічних знахідок

У Новомосковську відкрилася виставка дивовижних археологічних знахідок

Ці знахідки були зроблені на території Самарського Пустельно-Миколаївського монастиря, який існує понад 400 років.

Разом із розташованим неподалік відомим дерев'яним Свято-Троїцьким собором цей монастир вважають «духовним заповітом» запорізького козацтва.

Рік заснування монастиря досі достеменно не відомий.

Але це сталося невдовзі після 1576 року, коли ця місцевість, включаючи старе місто Самар і монастир, була вперше згадана в хроніках.

Детальну та цікаву статтю відомого дніпровського історика, архітектора, письменника, краєзнавця Олександра Харлана про історію Самарського Пустинно-Миколаївського монастиря можна прочитати за наступним посиланням.

А напередодні Великої війни у 2021 році на території монастиря проводилося велике археологічне дослідження. Його результати в корені можуть змінити уявлення про заснування монастиря та його розвиток.

Як зазначають фахівці, попереду ще багато роботи.

Але поки що у Новомосковському міському історико-краєзнавчому музеї імені Калнишевського відкрилася виставка знахідок, зроблених у монастирі.

Про це учасник археологічних досліджень та співавтор виставки Артем Іванців розповів:

«Шановні друзі, у Христі Господі брати і сестри, вітаю!

У Новомосковському міському історико-краєзнавчому музеї ім. Петра Калнишевського відкрилася виставка знахідок, отриманих за результатами розвідок Свято-Миколаївського Самарського монастиря у 2021 році, які проводили Артем Іванців та Володимир Шалобудов.

Війна, розпочата Росією проти України, нашої Батьківщини, завадила нам продовжити дослідження, але справа на місці не стоїть і нова виставка – цьому підтвердження. Сподіваюся, невдовзі ми відновимо ці розкопки.

Враховуючи обставини військового стану, відкриття пройшло у «закритому режимі», тобто без преси і з вкрай обмеженою кількістю гостей. На жаль, я не можу опублікувати всі фотографії, які було зроблено сьогодні. Хоча, я планував набагато ширший захід.

Результати нашої роботи майже докорінно змінюють уявлення щодо дати заснування Самарського монастиря, повсякденного життя та побуту його насельників, історії Присамар’я взагалі.

У той же час, вважаю, головні знахідки попереду!

Висловлюю глибоку вдячність директору музею Костянтину Мешко та всьому його колективу!

Друзі, запрошую всіх Вас відвідати музей та нашу виставку!

Слава Україні!».

Желающие могут ознакомиться с экспозицией в Новомосковском городском историко-краеведческом музее имени Калнышевского по ул. Украинской, 4.

Фото Артема Іванцова


Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
нових регіональних полігонів побутових відходів будуть збудовані до 2027 р. у регіоні

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті