Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
01:29

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Рятують від ампутацій. На Дніпропетровщині використовують VAC-апарати для лікування військових

Рятують від ампутацій. На Дніпропетровщині використовують VAC-апарати для лікування військових
Фото: Суспільне Дніпро/Юрій Тинний

У медзакладі на Дніпропетровщині лікують поранених бійців за допомогою вакуумного апарату для очищення поверхні ран.

Завдяки йому, розповів Суспільному травматолог Вадим, значно пришвидшують процес загоєння ран та зменшують ризики ампутації кінцівок.

57-річний Сергій отримав поранення на Авдіївському напрямку. Чоловік на фронті з 2014 року. Це вже його третє поранення за час повномасштабної війни.

"Гранатометом обстрілювали і скиди з "квадриків". Гранатомет – в п’ятку, а в іншій нозі – уламки від гранати, що скинули з квадрокоптера", – каже військовослужбовець.


Сергія прооперували, дістали два уламки, ще два лікарі не радять чіпати. Попереду в чоловіка курс лікування та реабілітація. Після чого він планує повернутися на фронт.

"Ну як хлопці кажуть, п’ятка – це дуже довго. Сподіваюсь, що ні, бо треба повертатися. Хто боронити буде?" – говорить Сергій.

Зараз, каже травматолог Вадим, до них у медзаклад усіх бійців привозять з поєднаними травмами. Більшість пацієнтів, які отримали вогнепальні поранення, лікують, використовуючи вакуумний апарат.

"Усі вогнепальні поранення брудні, не буває вогнепальних поранень чистих. Є губка, вона призначена для того, щоб прикладати її до ранової поверхні. Суть апарату в тому, що він працює шляхом тиску, він висмоктує з рани всю негативну флору", – каже лікар.


На цьому апараті пацієнт перебуває цілодобово, впродовж 3-5 днів. Після чого йому закривають рану.

"Коли у нас не було можливості, не було таких апаратів, ми лікували, закривали рани за місяць-два, а то й більше, поки рана стане чистою. А зараз у нас є можливість скоротити цей час до двох тижнів. Чим раніше ми закриємо рану, тим менше ризик втратити кінцівку у поранених", – пояснив травматолог Вадим.


Вакуумними апаратами у лікарні користуються вже рік. За цей час, каже Вадим, у його відділенні майже не проводили ампутацій.

Зараз у медзакладі вісім таких апаратів. Їх придбали волонтери та благодійні фонди. Такої кількості, за словами лікаря, не завжди вистачає, пацієнтів буває більше, також в одного бійця може бути одночасно декілька ран, які потребують вакуумного очищення.

Зараз благодійний фонд збирає кошти для придбання додаткових таких апаратів. Охочі допомогти можуть звернутися до них через сторінку в соцмережі.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті