Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 09 червня 2024
17:20

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Під Дніпром варварськи знищують стародавній курган

|«« «« »» »»|

У Підгородному розпочалися варварські розкопки кургану Білюхова могила з охоронним номером 6068.

У Дніпропетровській області на обліку, за офіційними даними, перебуває 7500 давніх курганів. Скільки їх збереглося в наш час насправді, ніхто точно не зможе сказати. Тому що за останні роки та десятиліття багато курганів було варварськи знищено, - особливо ті, що знаходилися на землях сільськогосподарського призначення або в зоні потенційної забудови.

Багатьом пам'ятна історія з давнім курганом у Новоолександрівці. На щастя, після втручання громадськості його не знищили (як планували) під будівництво елітного котеджного містечка, а провели розкопки та створили Дніпровський Стоунхендж.

Нині громадські діячі, історики, краєзнавці б'ють на сполох з приводу варварського розкопування стародавнього, 2-го тисячоліття до нашої ери, кургану Білюхова могила в Підгородному, на березі річки, біля насосної станції та бази відпочинку «Самарська Затока».

Ось що з цього приводу пише відомий історик та краєзнавець, засновник єдиного в Україні Музею Хреста Віктор Векленко:

«Хто мародерить Белюхову Могилу?

На околицях м. Підгороднього неподалік від Дніпра, понад Самарою, доки що височіє курган Белюхова Могила.

Чому доки що? Тому що його тупо і нахабно зносять під егідою так званої "Охоронної археологічної слуцжби" ІА НАН України. Чому так званої? Тому що за законом кургани досліджують там, де для них виникає загроза або здійснюються роботи державного значеня.

Ми вже мали ситуацію із розкопками в Ново-Олександрівці, де величезний курган розкопали задля розширення котеджного містечка. Тож біля Підгороднього така ж ситуація?

І я дуже прошу наших журналістів не дати знищити цей курган, бо ніяких нагальних потреб для його "розкопок" немає. Із власного досвіду скажу - не може бульдозер тупо зносити курганний насип без присутності археологів. Але тут щось не так. Археологів не видно. Світлини сьогоднішні.

Ті, хто безпосередньо нищить національну культурну спадщину такі ж самі мародери, як і ті хто це замовляє, як і ті, хто це дозволяє.

Коли ж ви, сучі діти, нажеретеся?..».

Розділяє його обурення багаторічна захисниця природи Дніпропетровщини, співзасновниця ГО Дивна Україна - клуб шанувальників історії та подорожей Ольга Філь:

«В Дніпропетровській області на обліку стоїть 7500 курганів, а охорона їх відбувається згідно закону України.

З такою чисельністю курганів Дніпропетровщина мала б собі здобути статус археолгічного заповідника, тим паче, що величезна кількість артефактів вже з розорених наших курганів прикрашають музейні й приватні колекції світу. І це наша з вами історія, яка є не тільки об'єктом гордості за свою землю, а й одним з напрямків економічного розвитку через туризм.

А що ми бачимо в дійсності - ті, хто повинен за законом зберігати та охороняти нашу матеріальну культурну спадщину, щиро й без зазріння на свою совість роздають дозволи на їх знищення.

Гучна справа розорення Сурського кургану в Ново-Александровці перед війною облетіла не тільки Україну, а й зачепила весь цивілізований світ. Можливо й ці жахіття війни, які наразі переживає наша земля є наслідками нашого невігластва та байдужості, хто знає?

Наразі війна, проливається наша кров, ми вимолюємо перед Богом і нашими пращурами своє майбутнє, майбутнє наших дітей, а в цей час владні бариги продовжують знищувати наше коріння. Черга дійшла ще до одного кургану - "Курган Могила Моністо"(Белюхова Могила), що знаходиться в місті Підгороднє(ID 12-214-0185, ІІ тис. до н. е.,знаходиться 2,25 км на схід від південно-східної околиці міста; біля насосної станції та бази відпочинку «Самарський залив», на березі Самарської Затоки. Координати 48°33′31″ пн. ш. 35°10′36″ сх. д. (G), охоронний номер 6068, тип Х-місц)

Нам замість пам'ятки пропонують побудувати елітний комплекс відпочинку для обраних!

І як ми відреагуємо?».

Також про цю ситуацію можна прочитати на сайті «Фермер Придніпров’я».

Зрозуміло, що давній курган розкопують не просто так. І оскільки до громадськості не донесли інформації про археологічні завдання таких розкопок, можна погодитись з Ольгою Філь у тій версії, що курган знищується заради будівництва відпочинкового комплексу.

Якщо це так, то хотілося б дізнатися про позицію Інституту археології України, Обласного управління з охорони культурних та історичних пам'яток, прокуратури: а чи були видані необхідні дозволи на проведення таких робіт? Хто контролює їхнє проведення?

І якщо повного комплекту дозволів, як можна припустити, все-таки не видавали - хто зобов'язаний зупинити ці роботи?..

Ілюстрації зі сторінки Віктора Векленка, «Дивної України» та «Фермера Придніпров’я».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Не мали права»: у Дніпрі контролери електротранспорту оштрафували неповнолітню (18)

•  Нічна перлина: як виглядає Успенська площа у Дніпрі у вечірній час доби (12)

•  Відео моменту: у Дніпрі на Набережній Перемоги зіткнулись Renault та Kawasaki, водійка двоколісного в лікарні (10)

•  Засмагають, займаються спортом та бавляться у воді: у Дніпрі на Монастирському острові панує літній настрій (9)

•  Селфі на залізниці призводять до загибелі підлітків (6)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на Новому мосту водій BMW зніс скутериста (5)

•  У Дніпрі на Воздвиженському узвозі зіткнулись Hyundai та 14-річний мотоцикліст на Geon: дитина в лікарні (4)

•  На Дніпропетровщині очікується аномальне літо: прогноз синоптика (4)

•  На косі Перемоги над водою знову видно останки місцевого «Титаніка» (4)

•  На Дніпропетровщині п’яний автомийник вкрав BMW клієнта та потрапив на ньому в ДТП: вирок суду (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті