Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
01:16

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Фахівці показали красу декору особняка Андерегга у Дніпрі

|«« «« »» »»|

Ця будівля входить до найкрасивіших старовинних та таємничих особняків міста, але побувати в ньому може далеко не кожен.

Цей шикарний 2-поверховий будинок на перехресті сучасних вулиць Шевченка та Січових стрільців був збудований у 1880-х на замовлення одного з найбагатших власників цегельних заводів Катеринослава Андереггом, а 1904 року будівля була продана Катеринославській управі.

Міський сайт неодноразово розповідав про його історію. А відомий дніпровський історик Максим Кавун вважає, що ця будівля входить до числа найзагадковіших у нашому місті.

- У цієї будівлі не відомі точно ні дата побудови, ні архітектор, - зазначає Максим Кавун. – Особняк – міський «рекордсмен» за кількістю та якістю декору на ньому. Його прикрашають фігури трьох сатирів, єдиного у місті тритона (хлопці з хвостом риби) та інші цікаві елементи.
Зазначимо, що раніше їх було ще більше. Колись вхід до особняка прикрашали єдині у місті парні леви, а на фасаді була постать Музи. Леви зникли в радянську епоху, оголену Музу замінили на постать святої Ольги під час нещодавньої реконструкції.

Незважаючи на красу та достатню популярність, у цій будівлі могли і можуть побувати далеко не всі городяни.

За радянських часів у ньому розміщувався міський шкірвендиспансер. Зрозуміло, що ніхто не хотів би з доброї волі переступити поріг цієї установи.

Потім особняк довгий час пустував, доки його не було у 2017 році передано Дніпропетровській єпархії УПЦ та реконструйовано. Зараз тут розміщується єпархіальне управління, просто так до нього випадковий городянин не потрапить.

Але красу внутрішнього декору нам допоможуть побачити спеціалісти міського управління з питань охорони культурної спадщини Дніпра.

Вони продовжують обстежувати історичні об'єкти міста, здійснивши черговий візит до будівлі на вул. Січових стрільців, 3а.

Начальник управління Надія Ліштва люб'язно поділилася фотографіями багатого декору будівлі, за що їй величезна подяка від усіх городян.

Фото Надії Ліштви.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Василь  (09.02.23 19:16): Интересно, а в других городах Украины есть специалисты по показу красоты? Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті