Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
09:38

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Державний архів Дніпропетровської області незвичайно відзначив своє 100-річчя

Державний архів Дніпропетровської області незвичайно відзначив своє 100-річчя

До ювілею у Держархіві області підготували та випустили нове видання.

Тільки вузьке коло фахівців знає, як багато цікавої інформації зберігається у Держархіві області.

Частину цієї цікавої інформації включено до нового видання «Спадщина», яке побачило світ до 100-річчя цієї установи.

Ось що про це розповів відомий дніпровський історик, заступник директора Музею історії Дніпра Святослав Чирук, який брав участь у підготовці цього видання:

«Незважаючи ні на що Державний архів Дніпропетровської області все-таки відзначив своє 100-річчя ювілейною науковою збіркою. Щиро вітаю архів та особисто Нону Юзбашеву як з ювілеєм установи, так із виходом збірки. Тим паче, у такий час.

Через усім зрозумілі складнощі, цьогоріч збірка вийшла лише в електронному форматі, у чому особисто я великої проблеми не бачу, а навпаки - навіть позитив.

Для мене це був також незвичний досвід, бо це перша стаття у співавторстві. Дякую, Jorgen Hedman! Було надзвичайно цікаво працювати разом.

Кому цікаво - наша стаття присвячена шляху, який шведські переселенці з Естонії подолали у 1781-1782 роках, коли переїздили на постійне поселення до Херсонщини (суч. Зміївка, Бериславський р-н, Херсонської обл.). Справа в тому, що в деяких історичних працях шлях, який вони подолали часто був міфологізований (вважалося, наприклад, що шведи з Естонії їхали до Херсонщини через Москву. Такий маршрут був би ще зрозумілим, якби вони летіли літаком, але в 1782 році літаки ще не літали) або неточний. Ми хотіли спробувати реконструювати його якомога більш детально. Здається, вийшло непогано. Окрім того вдалось встановити чимало деталей про те, як облаштовувалось поселення (хто будував будинки, хто робив шибки)».

Кому цікаво, збірку можна почитати на сайті архіву за посиланням.



Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
будинків ОСББ та ЖБК оновлені у Дніпрі у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті