Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 02 червня 2024
10:05

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

«В успіх мало вірилося»: дніпровський хірург врятував життя військовому в Маріупольському бункері

«В успіх мало вірилося»: дніпровський хірург врятував життя військовому в Маріупольському бункері
Дмитро (ліворуч) разом із врятованим пацієнтом Павлом. Фото: З власного архіву Дмитра Кубряка

Дніпровський нейрохірург Дмитро Кубряк на початку травня 2022 року добровольцем полетів у Маріуполь. Як розповів чоловік Суспільному, там він без спеціальних інструментів провів операцію на мозку і врятував пацієнта.

Під час висадки у Маріуполі російські військові почали обстрілювати з мінометів гелікоптери з лікарями, каже Дмитро.

"Завантажили поранених. На жаль, на зворотному шляху один з гелікоптерів був збитий, декілька кілометрів не долетів до території, яку контролювали українські війська, і всі загинули", – говорить військовий хірург.

За його словами, потік поранених був нескінченний. Лікарі працювали на межі людських можливостей, жертвуючи своїм сном та комфортом.

"Медсестри — їх було декілька, буквально три на триста поранених. Вони встигали і погодувати важких хворих, і доглядати", – розповів він.

Одного дня, згадує Дмитро, занесли одразу декількох травмованих, серед яких був морпіх Павло Самбур з наскрізним пораненням голови.

"Павла, морпіха, ми вирішили поки не оперувати, бо наскрізне поранення голови, і дуже швидко погіршується свідомість. Але так вийшло, що інші поранені були легкі, ми за пару хвилин надали допомогу. Ми порадилися пару секунд і взяли його на операційний стіл", – розповів лікар.

Чоловік швидко втратив свідомість, тож, каже медик, шансів на життя майже не мав. Утім, після операції Павло прийшов до тями.

"Звісно, це була авантюра, людина була у комі, штучна вентиляція легень, тиск він майже не тримав. Звісно, що не було під руками жодних нейрохірургічних інструментів, і в успіх мало вірилося. Пройшов день, другий, третій... Павло, на диво нам усім, з глибокої коми почав реагувати на больові подразники, почав рухати руками-ногами", – сказав медик.

Українські військові не змогли довго тримати оборону, каже Дмитро. Через два тижні він та його колеги потрапили у російський полон, а звідти — у фільтраційний табір.

"Сказали, що чотирьох найважчих поранених вони готові забрати в Донецьк, і забрали цього Павла. Коли я звільнився з полону, це вже було 23 вересня, я зв’язався з колегою з Дніпра. Розказав, що оперував у бункері мозок, він каже: та ти що, і слово за слово, я усвідомив, що цього пацієнта звільнили в рамках обміну і він був доставлений у Дніпро", – каже хірург.

У морпіха є порушення координації, пам’яті та уваги, але кінцівки працюють, і комунікація збереглась, каже Дмитро.

Фото: З власного архіву Дмитра Кубряка
Фото: З власного архіву Дмитра Кубряка
Фото: З власного архіву Дмитра Кубряка
Фото: З власного архіву Дмитра Кубряка
Павло після операції на мозку. Фото: З власного архіву Дмитра Кубряка
Павло після операції на мозку. Фото: З власного архіву Дмитра Кубряка

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн містянам на відновлення житла, яке постраждало від ракетних обстрілів, виплатив Дніпро у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті