Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
04:25

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

«Окупанти були за кількасот метрів від міста»: як артилерія врятувала Кривий Ріг

«Окупанти були за кількасот метрів від міста»: як артилерія врятувала Кривий Ріг

Сьогодні професійне свято відзначають ті, хто наганяє жах на російських окупантів та створює надійні смуги інженерних загороджень, відновлює мости та переправи, розмінує території — артилеристи, ракетники та інженерні війська.

Дню ракетних військ та артилерії присвятив пост керівник криворізької ВА Олександр Вілкул. Він розповів про початок війни у ​​Кривому Розі та яку роль у захисті міста відіграла артилерія, яка святкує сьогодні свій день.

У перші тижні війни у ​​Кривому Розі не було ЗСУ, пише Вілкул. Криворізька 17-та танкова бригада у повному складі перебувала на Донбасі. Тільки формувався перший батальйон ТРО і була Нацгвардія з двома 120-ми мінометами.

Багато хто знає, що перші два-три тижні ми воювали самі, як могли – блокували будівельною технікою смугу в аеропорту, шляхи БелАЗами та бульдозерами, підривали промисловою вибухівкою мости та тоніли на півночі Херсонщини, окопувалися. Робили все, щоб затримати просування ворога у бік Кривого Рогу. На нашому боці був Бог – тому що орки не могли пересуватися по ґрунту через погані погодні умови, а там, де було тверде покриття – ми або підірвали, або заблокували (ну і замінували, звичайно, ми ж Кривий Ріг).
Згодом земля підсохла, ворог підійшов дуже близько до міста, але до Кривого Рогу прийшла Армія з «Ураганами», Д-20, кількома БМ-21 «Град»!

Два рази окупанти були за кількасот метрів від міста і головну роль у знищенні противника зіграли артилеристи.

Керівав артою у нашому угрупуванні того часу полковник Олійник Віталій Олександрович. Простий (але реально дуже непростий) хлопець із Сумщини. Не спав тижнями. Якщо потрібно, сам їздив по батареях та дивізіонах і керував вогнем. На той час – без аеророзвідки, на незнайомій місцевості, але дуже ефективно.

Дякую, друже. Дякую від усіх криворіжців. В тому, що в Кривий Ріг не зайшли орки – твоя роль велика. Дякую всім артилеристам. Вітання всім, з ким тоді працювали: і Калібрі, і Туману, і Скіфу, і Бобрам, і всім іншим", — привітав Героїв і Захисників Олександр Вілкул.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті