Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
23:30

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

На містобудівній раді Дніпра кипіли пристрасті та оживали таємниці минулого

|«« «« »» »»|

На черговій архітектурно-містобудівній раді Дніпра дуже емоційним став подальший розгляд питань, пов'язаних із забудовою схилу історичного пагорба міста.

Нагадаємо, що на минулій містобудівній раді було розглянуто розроблену ПП «Архітектурну майстерню Аліпів» Концепцію розвитку кварталу, обмеженого вулицями Горбиста, Селянський узвіз, Сімферопольська та ін. Яворницького.

У цьому кварталі (що представляє собою схил пагорба часів найпершої забудови нашого міста) загальною площею понад 7 гектарів за останні роки було побудовано низку об'єктів, що викликають суперечливі думки архітекторів. Ще низка комплексів планується до зведення. Концепція розвитку цього кварталу вже розглядалася на колишніх містобудівних радах.

І ось Михайло Аліпов виніс на суд колег нове бачення розвитку цієї території. Обговорення концепції на попередньому архітектурно-містобудівному стало дуже тривалим та цікавим. І на цьому його не було завершено.

Яким бачили розвиток цього кварталу 16 років тому

На чергову раду архітекторів було винесено розгляд одного із комплексних проектів розвитку цієї території. Цей проект був складений 16 років тому досвідченими дніпровськими архітекторами Андрієм Шковирою та Віктором Гарсією Ортегою в рамках архітектурного конкурсу, що проводився в нашому місті. Саме цей проект став переможцем конкурсу, але до його практичної реалізації справа так і не дійшла.

Представляючи цю роботу, Андрій Шковира зазначив:

- Це був знаковий конкурс, але багато хто не знайомий з його результатами. У нашому проекті ми представили концепцію транспортного коридору вздовж лінії залізниці із шумозахисною стіною та бачення забудови цього кварталу. На жаль, у 2008 році почалася чергова криза, і з реалізацією ідей все загальмувалося.

- Ми шукали рішення, яке б у забудові кварталу створювало гармонійний ряд і примиряло б хаос окремих об'єктів, побудованих раніше по пр. Яворницького та вул. Сімферопольській, – додав Віктор Гарсія Ортега . – Нам хотілося створити певний ряд виразних будівель, які б закривали розташовані позаду них об'єкти. У результаті вийшла виразна композиція на стилобат і складної форми.

Візуально проект вражає й у наш час.

Обговорення було дуже гарячим

Але одна річ – проектувати таку масштабну композицію у рамках конкурсу. Зовсім інше – планувати розвиток кварталу, відштовхуючись з сьогоденної реальності.

На презентацію старого проекту Михайло Аліпов відреагував так:

- Ми змушені були підходити до цієї ділянки по-іншому, оскільки у ділянок цього кварталу є низка розрізнених замовників. Переконати їх створити об'єкти у єдиній стилістиці та пропорціях, що створюють подібний єдиний комплекс, просто неможливо. Ми аналізували колишні проекти, і свідомо вирішили гуманніше поставитися до питання висотності будівель, намагаючись заспокоїти «гонку озброєнь» у цьому кварталі і не прагнучи переущільнити його забудовою.

А далі головний архітектор Дніпра Дмитро Волик попросив кожного члена містобудівної ради висловити свою розгорнуту думку про старі та нові проекти.

Обговорення було довгим, емоційним та конструктивним.

Кожен із виступаючих відзначав переваги та недоліки проектів. Ділився своїм баченням розвитку цієї території.

У багатьох виступах червоною лінією просліджувався наступний посил.

Так, справді, проект 16-річної давності – досить вражаючий. Але з того часу змінилося архітектурне середовище цього району. І, головне, переконати розрізнених інвесторів будувати такий масштабний комплекс у єдиній стилістиці зараз - неможливо.

Михайлу Аліпову рекомендували при подальшій роботі з цим проектом врахувати висловлені думки та побажання. А у практичній реалізації проекту – взяти паузу для вирішення всіх містобудівних та правових питань (у тому числі – щодо санітарно-захисних зон).

У глибині кварталу сховається офісний центр

Також у рамках розвитку цього кварталу ПП «Архітектурна майстерня Аліпов» представила два окремі проекти, які було розглянуто цього разу.

Михайло Аліпов представив Містобудівний розрахунок будівництва офісної будівлі з вбудованим паркінгом на вул. Обручева, 3-б, 3-в, 5, 7 (замовники - М. Задворний, Д. Костянтинівський).

Як пояснив автор проекту, комплекс пропонується в архітектурному вигляді, що відповідає сусідній перспективній забудові. Висота 10-поверхового (включаючи два підземні поверхи паркінгу) об'єкта – 36 метрів.

Площа ділянки – 4105 квадратних метрів, загальна площа комплексу – 15704 кв м, з яких 5323 – площа офісів. Офіси розраховані на 312 працівників та 220 відвідувачів.

Паркінг розрахований на 175 машино-місць.

Перспективи реалізації цього об'єкта прямо пов'язані з концепцією розвитку цього кварталу, – зазначив на завершення короткого подання об'єкту Михайло Аліпов.

Чи добудують комплекс «Славія-3» та у якому вигляді?

Але найбурхливішим та найемоційнішим стало обговорення питання про проблемну недобудову по вулиці Сімферопольська – житлового комплексу «Славія-3».

Михайло Аліпов представив Містобудівний розрахунок цього об'єкта (замовник – ТОВ «Ратібор Інвестбуд») та супроводив презентацію такими словами:

- На цій ділянці знаходяться 2-поверховий паркінг, котельня та недобудований 10-поверховий каркас будівлі. Будівництво зупинено 10 років тому інспекцією архітектурно-будівельного контролю через низку порушень. Автор проекту будівлі Михайло Хохлов припустився ситуації, коли будівництво велося без необхідних документів та повних даних. Фактично це – незаконний самобуд. Власник шукає шляхи завершення будівництва комплексу. До мене звернувся і власник, і мешканці, які багато років тому вклали гроші в квартири цього ЖК. За цей розрахунок я не взяв жодної копійки, мені просто хочеться допомогти нещасним мешканцям. Усі чекають на нинішнє рішення містобудівної ради.

Рятувати ситуацію Аліпов пропонує наступними заходами.

Щоб висотність та кількість мешканців комплексу відповідали нормам закону, інвесторам необхідно розширити земельну ділянку під будівництво. У нинішній ситуації будівля займає 99 відсотків площі ділянки, що в принципі неприпустимо, та ще й виходить за неї консолями, що нависають, балконів. Початкову висотність будівлі необхідно знизити та зменшити кількість квартир та мешканців. Площі верхнього поверху, що звільняться від мешканців, пропонується віддати під творчі майстерні. А всі необхідні майданчики прибудинкової території – розмістити на покрівлі.

Згідно з новим містобудівним розрахунком, комплекс «Славія-3» планується 23-поверховим (включаючи підземний паркінг), розрахованим на 157 квартир та 358 мешканців. Ділянка забудови комплексу становитиме 0,33 га, загальний об'єм комплексу – 12254 квадратні метри, сумарна площа квартир – близько 9 тисяч квадратних метрів, озеленення – трохи більше ніж 2 тисячі. Паркінг комплексу розрахований на 110 машин.

На містобудівну раду було запрошено й архітектора первинного проекту Михайла Хохлова . Неабияк збентежений, він дав такі пояснення:

- Справді, будівництво зупинили як незаконне. Дозвіл на цей об'єкт закінчився ще 2011 року. Ми намагалися змінити проект, але це не дало результату. Мене довго «тягали» до компетентних органів… Замовник справді звернувся до Михайла Аліпова з проханням допомогти зробити містобудівний розрахунок, який би дозволив завершити цей об'єкт, який я вважаю найкрасивішим у комплексі «Славія». Я тільки за це, аби стилістику будівлі було збережено. Хочеться поставити крапку у цій довгій історії.

Обуренню більшості членів містобудівної ради від почутих деталей цієї каламутної історії не було межі.

Ряд архітекторів висловили думку про те, що Михайло Хохлов має самостійно шукати шляхи виходу з цього глухого кута. Його проекти (а, крім «Славії-3», є ще низка дуже спірних об'єктів) мають бути вивішені на «Дошку ганьби» дніпровської архітектури та стати наочним прикладом того, як не можна проектувати у нашому місті. Лунали пропозиції і про позбавлення ліцензії Хохлова.

Водночас висловлювалися й думки щодо можливості виходу з цього глухого кута.

- Хохлову треба сприйняти позитивні імпульси Аліпова, який коректніше формулює вирішення цієї проблеми, - вважає Віктор Гарсія Ортега.

Підтримав ідею і Андрій Шковира:

- Мені подобається пропозиція Аліпова. Але перш за все треба вирішувати питання із земельною ділянкою та відповідністю будівництва всім нормам. Щодо зменшення поверховості будівлі, то я проти цього. Це на тлі сусідніх величезних об'єктів погіршить містобудівну ситуацію в кварталі.

У результаті члени містобудівної ради все ж таки вважали за можливе спробувати врятувати цю ситуацію шляхом приведення її в русло всіх вимог законодавства. Цей шлях буде довгим та непростим.

Дмитро Волик нагадав, що він с самого початку попереджав і архітектора, і інвестора про відсутність узгодженої проектної документації та неприпустимість такого будівництва:

- Будівництво не мало права взагалі починатися без усієї необхідної та затвердженої документації, - вкотре нагадав головний архітектор Дніпра. – Ситуацію спровокувало грубе порушення архітектором норм та вимог закону. Перш ніж говорити про продовження робіт, необхідно пройти наступний тривалий шлях. Сформувати земельні ділянки відповідно до вимог закону. Вирішити у правовому полі питання з їх використанням. Сформувати конкретні параметри об'єкта, які відповідають усім нормам. І лише після цього перейти до питання розгляду містобудівного розрахунку комплексу.

З цими побажаннями двох Михайлів і відправили у важкий шлях.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Я  (08.11.22 15:27): Боже, кросота то какая на фото, нашему городу так не хватает прямоугольных бетонных коробочек Ответить | С цитатой
ццц  (04.11.22 12:23): Сплошные упаковочные коробки. Сколько же присосалось к этому бизнесу? Ответить | С цитатой
змей петрович  (29.10.22 12:39): Всех с ихними коробками с их инвесторами и отправить подальше не только с того района а и из города. Они уже друг друга стали грызть за право втулить там очередную коробку . Дальше покладут на те вертикальные человейники горизонтальные человейники. И получим мегалиты 21 века. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте