Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
15:52

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі відкрили виставку миколаївського розпису

|«« «« »» »»|

В одній з арткав'ярень у центрі Дніпра відкрили виставку миколаївського розпису. На ній представили близько двох десятків робіт майстринь Анжели Лагоди та Ганни Бирси з Дніпропетровщини.

Миколаївський розпис виник понад 300 років тому в селі Миколаївка Новомосковського району Дніпропетровщини. У цій техніці розмальовували скрині, які використовували в хатньому побуті.

На відміну від більш відомої петриківки тло для малюнку для миколаївки найчастіше було зеленим, рідше жовтим.

Розпису притаманні лише квіти, зокрема ті, які ростуть на Наддніпрянщині: мальви, горошок, волошки. Зображення звірів, птахів, людей відсутні.

Старих майстрів, які могли б навчати розпису, немає, адже останні скрині були розписані ще в 30-ті роки ХХ століття. Разом з тим сучасні майстри намагаються відродити розпис, орієнтуючись на зразки минувшини, збережені місцевими жителями та музеями.

Анжела Лагода – членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва, художниця, яка перейняла ази миколаївського розпису від свого батька Петра Журавля. 2020 року її робота «Оберіг за власним кодом» брала участь у Міжнародній онлайн-артвиставці, організованій за підтримки Посольства України в КНР. Регулярно проводить майстер-класи з розпису.

Ганна Бирса – народна майстриня, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва. Керує гуртком "Миколаївський розпис" у центрі позашкільної освіти в Губинисі, що в Новомосковському районі.

Миколаївський розпис розглядають як одну з родзинок краю, здатних привернути увагу дослідників і туристів.

Виставка триватиме упродовж двох тижнів, до 14 серпня.

Що відомо

2016 року рішенням сесії міської ради Новомосковська миколаївський розпис було визначено елементом нематеріальної культурної спадщини краю.

2021 року розпис переміг у конкурсі нематеріальної культурної спадщини Дніпропетровської області.

Gorod.dp.ua на Facebook.


маруся  (04.08.22 16:20): де знаходиться ця арткав'ярня? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті