Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 25 травня 2024
13:49

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

З нового року немає лічильника – немає газу: що треба знати

З нового року немає лічильника – немає газу: що треба знати

АТ “Дніпрогаз” продовжує безоплатно встановлювати абонентам газові лічильники: до кінця 2022 року планують встановити 18,5 тисячі таких приладів.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю Суспільному розповів директор з капітального будівництва АТ «Дніпрогаз» Володимир Ткаченко.

За його даними, понад 20 тисяч абонентів підприємства зараз не мають індивідуальних приладів обліку. У середньому встановлюють 1 200-1 300 лічильників на місяць. Щоб вписатися в строки, компанії потрібно збільшити цей показник приблизно удвічі.

Про те, як під час війни встановлюють газові лічильники, чому виникають конфлікти між мешканцями та газовою службою, чи можна змінити загальнобудинковий лічильник на індивідуальний та чому абонентам, які не мають лічильників, припинять постачати газ з 1 січня 2023 року, — в інтерв’ю Володимира Ткаченка журналістці Суспільного Олександрі Тронь.

Попри важке становище та війну, яка триває, "Дніпрогаз" — це та компанія, яка має працювати стабільно та гарантовано забезпечувати, як подачу газу, так і свою працездатність. Тому цей вид діяльності — встановлення індивідуальних лічильників — "Дніпрогаз" не припиняв. Навпаки — посилюємо виробничі потужності та встановлюємо індивідуальні вузли обліку для побутових споживачів. Ми навіть перевиконуємо цей графік для того, щоб встигнути до 1 січня 2023 року встановити всі індивідуальні вузли обліку для побутових споживачів.

На поточний момент у нас загалом особових рахунків, які перебувають у зоні ліцензійної діяльності "Дніпрогазу", — 404 724. З них 23 673 не мають індивідуальних приладів обліку.

Платне встановлення лічильника коштує 5 тисяч гривень

Безоплатне встановлення лічильників може здійснювати тільки "Дніпрогаз". Платне встановлення в рамках чинного законодавства, мабуть, може виконувати організація, яка має на це юридичні підстави: має ліцензію, сертифікати, обладнання та здатне оформити дозвільні документи.

Платний вузол обліку, орієнтовно, встановлює і "Дніпрогаз", й інші організації, — це від 5 до 5,5 тисячі гривень.

Що стосується безоплатних вузлів обліку, то для населення це безкоштовно. Це діяльність в складі "Дніпрогазу". Тобто "Дніпрогаз" здійснює її, користуючись з тих коштів, які акумулюються всередині компанії.

Чому під час встановлення лічильників у багатоповерхівках виникає конфлікт з мешканцями

У планах на цей рік ми маємо встановити всі безоплатні вузли обліку — 18,5 тисячі приладів. На жаль, ми маємо складнощі при встановленні вузлів обліку. Для того, щоб встановити планово всі вузли обліку, наприклад, у багатоквартирних будинках, потрібно тимчасово припинити подачу газу. Що робить "Дніпрогаз"? Згідно із законодавством, ми сповіщаємо мешканців будинку заздалегідь, ми розвішуємо оголошення. На сайті компанії з' являється повідомлення про те, що в конкретні дати буде відбуватися встановлення безоплатних вузлів обліку. І повідомляємо балансоутримувача про це.

І тут виникає питання. Деякі балансоутримувачі, голови ОСББ, розуміючи всю важливість того, що відбувається, організовують людей, телефонують мешканцям та готують фронт робіт. Щоб встановити лічильники всьому під' їзду, потрібно мати доступ до всіх квартир. Хазяїн квартири має підготувати місце (в нього є якісь меблі, посуд), звісно, що все це має бути прибрано. У такому випадку на встановлення лічильників 9-поверхівки йде декілька днів.

Буває інакше. Висить оголошення. Приїжджає команда "Дніпрогазу" встановлювати лічильник, вимикає газопостачання за вимогами правил безпеки. А люди неорганізовані: нікого немає вдома, ніхто не підготував приміщення. І далі — ланцюгова реакція. Потрібно, все ж таки, щоб всі були вдома. Тобто люди сидять без газу, ми не встановили лічильники, ми не можемо відновити газопостачання і назрівають конфлікти.

Лічильники мають бути встановлені, ресурси витрачені, графік складено, а робота не проводиться.

З нового року: не маєш лічильника — не матимеш газу

Законодавчо з 1 січня 2023 року людина не матиме права споживати газ без облікового приладу. Зрозуміло, що все в житті можливо. Якщо цю норму закону не скасують, то ми муситимемо припинити постачання газу цьому споживачеві.

У такому випадку людина стикнеться з дилемою. Безоплатний вузол обліку ми йому вже не встановимо, оскільки закінчується строк, коли нам в тарифі НКРЕКП затвердило цю цифру, у "Дніпрогазу" грошей більше не буде. І людині доведеться звертатися за встановленням платного вузла обліку. Вона може до нас звернутися, може до іншої організації. Але вона заплатить за це вже гроші. І людина муситиме пройти всю ту процедуру, яку може пройти зараз, але колективно зі всіма мешканцями багатоквартирного будинку. Все одно навіть для встановлення одного вузла обліку, ми будемо вимушені припинити газопостачання всьому під' їзду, потім встановити йому лічильник, потім відновити газопостачання всього під'їзду. Але при цьому через один вузол обліку будуть страждати всі мешканці будинку.

Нюанси в новобудовах і старих будівлях

Якщо ми говоримо про систему газопостачання новобудов, то там газові стояки проходять по фасаду будинку. І, в принципі, теоретично, є механічна можливість для того, щоб від'єднати від газопостачання індивідуально одну квартиру.

Якщо ми говоримо про будинки старої будівлі, то всі прекрасно розуміють, що газові стояки йдуть всередині під' їзду, а далі заходять у тамбури. Різні системи газопостачання. І отримати можливість припинити газопостачання однієї квартири, не зачепивши інші, технічно неможливо. Тому, на жаль, тут ситуації "переміг/не переміг” — бути не може. І так, щоб інших не потурбувати, і так, щоб я встановив у своїй квартирі лічильник, й дайте мені газ, а те, що не бажає мій сусід — мене не стосується. На жаль, така ситуація не можлива. В більшості випадків. Так, це несправедливо. Проте інших механізмів, окрім, як вплинути на людину, яка категорично відмовляється, немає.

Яка процедура відмови від всановлення лічильника

Якщо людина зараз відмовилася від встановлення безоплатного вузла обліку, вона пише акт відмови. Тобто просто відмовляється, пише належним чином документи. Та тут наш законодавець встановлює інші норми споживання газу. Якщо зараз до відмови споживачеві нараховується певним чином газ, згідно з відповідними нормами, то при підписанні акту відмови — ці норми збільшуються майже втричі.

Чи замінять загальнобудинковий газовий лічильник на індивідуальний

Ні, поки не будуть. Регулятором передбачено встановлення загальнобудинкового лічильника, то він залишається. Насправді в такому випадку платіжку вже формує всередині домоправитель. Облік ведеться за цим лічильником. І та кількість кубометрів, яку, згідно з цим лічильником, спожито, має бути сплачена. Тобто розподіл, як ця сума збирається — ми на це не впливаємо.

Чи буде третя платіжка за газ

Ми зараз говоримо про платіжки. В них зараз є дві суми: це за спожитий газ і резерв потужності (так званий РЗП). Просто "Дніпрогаз" бере цю суму за те, що він гарантовано забезпечує людину постачанням газу в тому обсязі, який вона споживає. До стану мереж, до технічного обслуговування, до приладів обліку — це все не має жодного відношення. Це абсолютно різні суми, регулятором так встановлено.

У випадку, якщо закон "Про житлово-комунальні послуги" буде ухвалено, і людина приєднається до публічного договору, то ймовірно, так. Але закон не ухвалено. Міністерство палива та енергетики і НКРЕКП механізму поки не розробили, не встановили граничні вартості, не розробили типову форму публічного договору. Даний процес зараз заморожено.

Як встановити індивідуальний лічильник, якщо вже є загальнобудинковий

Встановлення безоплатного вузла обліку не передбачена коштом "Дніпрогазу" (ми говорили про це на початку). Однак людина може в індивідуальному порядку звернутися до "Дніпрогазу" і встановити собі власним коштом індивідуальний вузол обліку. У такому випадку буде відбуватися облік споживання газу як по загальнобудинковому, так індивідуальному. "Дніпрогаз" знімає показники загальнобудинкового лічильника, звідти віднімає показники приладів обліку, які встановлені індивідуально. А ті показники, які залишаються, розподіляє в платіжках за кількістю прописаних в кожному домоволодінні (квартирі, за кількістю зареєстрованих осіб).

Зворотний зв'язок з абонентами

Усю інформацію ми намагаємося і викладаємо на сайті "Дніпрогазу". Думаю, що ми ще раз уважно перевіримо список адрес, які потрапляють в ці 18 тисяч вузлів обліку. Є адреси, які вже виставлені. В середньому, ми виставляємо 1 200-1 300 лічильників. Плануємо наростити потужність до 2-2,5 тисяч вузлів обліку на місяць, щоб вписатися в строки й виконати це завдання в наш нелегкий час.

Що стосується графіка. Я пояснив складнощі. Якщо не буде зворотної ситуації. Ми можемо спрогнозувати на сайті, однозначно, що ось ці будинки будуть незабаром обслуговуватися нашими бригадами. Та все це розбивається об каміння відсутності зворотного зв'язку. Будь ласка, давайте зворотний зв'язок. Не тому, що це потрібно тільки вам, а й тому, що від вас залежить приїзд наших бригад до наступних споживачів. Тому прошу всіх мешканців Дніпра давати зворотний зв'язок, координуватися та допомагати нам ідеально виконувати нашу роботу. Ми на це налаштовані.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Дніпро  (28.07.22 11:34): узаконенный беспредел эти домовые счетчики, тарифы повышаются, а людей обязывают платить за непонятно кем потребленный газ,
как такое может быть с точки зрения закона?
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Горожанин  (19.07.22 20:39): Ну а если дом не стоит в графике установки счетчиков, что делать? Причём был в графике на прошлый год, но факт установки так и не состоялся. Відповісти | З цитатою
Дуб  (19.07.22 16:40): Днепрогаз ,как всегда уроды! Відповісти | З цитатою
Запутали  (18.07.22 21:52): Так Днепрогаз? Или уже Нафтогаз? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Светлана  (18.07.22 21:33): Дома с общедомовыми счётчиками опять остаются не с чем. Когда закончится уравниловка, которой пользуются как недобросовестные жильцы, так и Днепрогаз? Каменская, 34. Был установлен общедомовой счётчик на несколько месяцев и снят, якобы на поверку. Нет учёта уже несколько лет, считают с потолка, ни по принятым в законодательстве нормам, ни по счётчику, в установке индивидуального счётчика на бесплатной основе отказали. Одинокой пенсионерке каждый месяц выставляется около 18 кубов к оплате при наличии одной газовой плиты. Відповісти | З цитатою
Штурманский 7  (18.07.22 20:45): В доме пер. Штурманский 7 летом 2017 года поставили, никого не спрашивая, общедомовой счетчик. Но уже в марте 2018 его сняли, якобы на ремонт или поверку (пишут то так, то этак). И уже 2022 год, а счетчика до сих пор нет. Когда пишешь им - так установите индивидуальные счетчики, то отвечают "а у вас общедомовой - поэтому не положено". А когда спрашиваешь - когда же вернете общедомовой, то отвечают - "а срок ремонта никаким законом не регламентирован"! Вот такая ...ня, малята! Відповісти | З цитатою
8213  (18.07.22 20:33): Оооо, сейчас срач начнётся Відповісти | З цитатою
Горожанин  (18.07.22 18:40): Если люди эвакуировались, как они могут открыть квартиру для установки счётчика? Бред. Сейчас этого делать нельзя. Відповісти | З цитатою
Гость  (18.07.22 17:03): Так почему Днепрогаз сейчас отключает весь подъезд от газа и не подключает без установки всех счетчиков, а делает жильцов заложниками тех соседей, кто по каким-то причинам не установил счетчик? Ведь сами написали, что если человек не хочет устанавливать, то подписал документы и ему считают по нормам увеличенным втрое. Пусть и тем кто не предоставил доступ в квартиру посчитают по таким нормам, а когда они увидят суммы в платежках, то сами обратятся в Днепрогаз за счетчиком. Видимо, Днепрогаз хочет чужими руками делают свою работу, стравливая жильцов друг с другом, а не использовать законодательство Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (16)

•  У Дніпрі за тиждень накладено понад 2300 штрафів за порушення правил паркування (7)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (7)

•  Таємниці Дніпра: «Будинок спеціалістів» або «Сачок» (7)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (6)

•  Головний тренер «Дніпра-1» Юрій Максимов: 70% хлопців домовились з іншими командами (6)

•  На цьому тижні було видано 10-тисячний іпотечний кредит єОселя: чи актуально це для Дніпра (6)

•  Смертельна ДТП у Дніпрі: на Набережній Перемоги Geely врізалася в бетонний стовп (з'явилося відео моменту) (6)

•  Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині (5)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Дніпра на 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті