Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
13:44

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Чи готові дніпряни відмовитися від поліетиленових пакетів?

Чи готові дніпряни відмовитися від поліетиленових пакетів?

Закінчується епоха безкоштовних поліетиленових кульків! З 10 грудня в Україні набуває чинності закон, який був прийнятий ще влітку. Йдеться про заборону розповсюдження тонких пластикових пакетів. На їхнє місце має прийти біоупаковка. Таким чином хочуть спонукати українців користуватися багаторазовими торбинами. Аби зменшити навантаження на природу та покращити екологію.

З 10 грудня пакети з безкоштовного обігу мають прибрати у всіх крамницях та супермаркетах. Ганну Василівну така новина застала зненацька.

Дніпряни начебто й готові розлучитися з поліетиленовими кульочками, але не всі й не одразу.

А от Наталю такі нововведення не лякають зовсім. Останні 15 років вона користується екоторбинами, яким навіть придумала авторську назву. Зроблені власними руками, сумки служать Наталі багато років.

Безкоштовними пакети залишаться тільки для первинної упаковки риби, м’яса та круп. Для інших продуктів їх продаватимуть.

Закон було прийнято ще влітку. Тож у бізнесу – а це кафе, ресторани та торговельні простори, був час підготуватись. Дехто діяв на випередження й екотенденцію почав впроваджувати задовго до рішення уряду.

Контролюватимуть дотримання закону у Держпродспоживслужбі. Штрафи почнуть виписувати вже з березня. Вони не торкнуться ані продавців, ані адміністраторів. Вся відповідальність лягатиме на суб’єктів господарювання.

Чому під новий закон підпадають лише тонкі пакети, так звані маєчки, та надтонкі? Бо вони швидше рвуться, потім потрапляють на смітники. А ті, своєю чергою, часто горять, виділяючі смертельну отруту.

Пластиковий пакет розкладається до 500 років. У середньому один українець на рік використовує півмільйона кульочків. Тоді як в європейському суспільстві ця цифра в 10 разів менша. У понад 30 країнах взагалі живуть без поліетилену. І Україна лише на початку цього шляху, зробивши перший крок назустріч екологічному життю.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


умный  (16.12.21 17:25): Когда уже за воздух платить начнем? Відповісти | З цитатою
Профессор Давид Зеликман  (15.12.21 09:26): Еще недавно была веселая игра - Одень маску перед кассой, а теперь новая - Заплати за кулечек! Відповісти | З цитатою
Еще живой  (13.12.21 11:14): Помню времена, когда стирали кулечки и повторно использовали. Для школьных бутербродов хорошо подходил кулечек из под молока.
Сейчас такая жизнь, что меня можно удивить лишь чем то хорошим. Но хорошего уже давно нет, а только плохое.
Відповісти | З цитатою
О.Бендер  (12.12.21 17:48): Назад в СССР ?
Скоро продавщицам поставят рулоны серой бумаги, сделанной из макулатуры, и начнут всё в неё заворачивать и насыпать...
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Ковид  (12.12.21 17:46): Маска одноразовая тоже 500лет разлагается, она ведь тоже полимерная. Відповісти | З цитатою
назад в 90-е  (10.12.21 19:25): вернее в 2000-е, когда так и было: одноразовые пакеты были платными. Недолго, правда, поскольку и не проконтролируешь кто со своим, а кто не со своим. Поэтому пакеты стали бесплатными. Ага, 100500 раз беслпатными! Их включили в цену продуктов. А теперь вопрос: цены снизили на стоимость, которая в них была от пакетов?
По-факту, вернулись пусть не в 90-е, но в начало 2000-х. А всё почему? Потому что зелени нужно увеличивать поборы с населения. А так, каждый проданый пакет - это минус в кармане у покупателя и плюс в кармане чиновника, который через налоги и дерибан бюджета тоже что-то поимеет.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
енот  (10.12.21 16:51): Подождите, подождите!А где альтернатива?Селедку брать в руки и прямо на транспортер шлепать? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Я  (10.12.21 15:15): Спасибо хоть показали лицо журналиста, пищащего бред. 500000 разделить на 365 дней, равно 1369. Я каждый день получается в магазине беру столько пакетов. Ну хоть какой-то редактор, проверяющий статьи, на этом сайте есть ? Відповісти | З цитатою
Таки да  (10.12.21 11:05): Все что нужно знать о СМИ. Двадцать лет назад они пели песни как это здорово полиэтиленовые пакеты, это цивилизация и прочее. А оказывается "вон оно как, Михалыч". Відповісти | З цитатою
Вася  (10.12.21 10:57): А если я со своими буду ходить, как будут определять это с собой принес или в магазине взял? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
1 2 3 4
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
років з дня першої місцевої телевізійної передачі в Дніпрі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті