Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
16:17

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Нове шкільне меню. Думки батьків та дієтологів

Нове шкільне меню. Думки батьків та дієтологів

Пастуший пиріг, цінабон, чилі кон карне, банош, полтавський борщ. То не меню зіркового ресторану. Це страви, якими планують годувати школярів.

Днями в Україні презентували нове меню, яке має забезпечити учня збалансованим харчуванням. Батьки одразу розділились на два табори. Хтось підтримує такі новації. Інші – сумніваються, що діти їстимуть незвичні страви.

Є – верещака – Яловичина, запечена в узварі, фрітата – італійський омлет, який готують з начинками, та чилі конкарне – м’ясо, тушковане з квасолею у томатному соку. Страви повторюватимуться раз на два місяці. Нове меню розробили одразу на чотири тижні. Усе – для більшої різноманітності, що має забезпечити учня збалансованим та корисним харчуванням. У раціоні школярів збільшили кількість м’яса і фруктів, прибрали ковбасні вироби. В рази зменшили кількість цукру та солі, але додають спеції. Вперше були включені безглютенові позиції.

МОЗ проаналізував світову практику та створив для шкільних їдалень нові норми. Після за справу взявся відомий кулінар Євген Клопотенко – і разом з командою розробив нове меню. Каже, страви в ньому вже скомбіновані у повноцінні прийоми їжі, тож школам не треба самим складати меню. Все вже є. З рецептурами та розрахунками калорійності. Тепер, каже кулінар, надія – на дітей, які мають взяти за звичку здорове харчування і привчити до цього батьків.

Про свої улюблені страви нам розповіли двоє братів школярів – Тимофій та Микита. Жартують, з такими кулінарними уподобаннями, точно голодними не лишаться. А ось їхня мама Юля, вивчивши рекомендоване меню, у своїх оцінках дещо стримана. Каже, частина страв хлопцям точно сподобається, а ось деякі незвичні поєднання викликають питання.

Та все одно, нове меню Юлія вважає гарним – багато фруктів, овочів, м’ясо та риба зі спеціями. А головне, на відміну від старого, жодних напівфабрикатів.

Дієтолог, яку ми попросили проаналізувати нове меню, нагадує – шкільне харчування лише частина добового раціону дитини. Тобто 25-30 відсотків усіх необхідних корисних речовин. І, якщо розглядати його саме як третину раціону, воно дуже гарне.

До нового навчального року меню рекомендують на офіційному рівні. Тому школам не треба буде кожного разу погоджувати їжу, яку вони збираються готувати. Рецепти – у вільному доступі.

Gorod.dp.ua на Facebook.


cahbe  (07.06.21 10:19): То что кушают в киевском килидже №17 (или как там эта помойка где нищие дети чьи папы не наворовали на лондон учатся) мы и так знаем, а то что вы макароны с куриной печёнкой фуагрой назовёте ничего особо не изменит. Відповісти | З цитатою
36,6  (06.06.21 19:02): - вы это слышали Фима? они там подают «филе сибаса на подушке из молочных цукини» за 300 грн.
- и шо?
- а то… шо это они простого окуня на обычный кабачок поклали… а остальное - понты
Відповісти | З цитатою
Днепрянка  (06.06.21 18:16): Интересно, почему в меню нет традиционных украинских блюд. Зачем наших детей лишать того, что веками проверяли на своём здоровье наши предки? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Кэп  (05.06.21 23:16): Пастуший пирог - картофельная запеканка,
цинабон - булочка с корицей,
чили кон карне - тушеное мясо,
банош - кукурузная каша,
...
невероятно "новое" меню

Забыли "крутоны"!!!
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Риелтор  (05.06.21 19:40): Сколько ни пыталась повариха Кузьминична приготовить цинабон, получалась гречка с котлетой... Відповісти | З цитатою
Елена  (05.06.21 19:16): Откуда у мамы Юли глубокие познания относительно детского питания? Где-то слышала, что овощи и фрукты полезны детям. Сама, наверняка, пиво с чипсами предпочитает. Знаю я этих семейных теток. Только и кричат о заботе и здоровье своих близких. А как бухать, так мамы юли впереди бегут. Интересно, а что она дома готовит? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
гы-гы  (05.06.21 17:55): почитайте про "известного кулинара Евгения Клопотенко" :) Очередной шоумэн, участник кулинарного шоу решил, что вот сейчас он тут всё прямо изменит. Ну хоть не как Гончарук, который в массовке на шоу был.

А что, специалистов-диетологов у нас совсем нет? Что ни герой, что ни реформатор, то из телевизора?
Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
років театру ДраміКом

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті