Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
14:34

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Університетська громада відзначила 100-річчя Олеся Гончара

Університетська громада відзначила 100-річчя Олеся Гончара

100-річному ювілею Олеся Гончара Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара присвятив урочисту вчену раду, яка відбулася 3 квітня, у день народження письменника. Учасники зібрання звернулися до громадськості Дніпропетровщини з пропозицією оголосити 2018 рік Роком Олеся Гончара в регіоні.

Для університету квітневі дні святкування ювілею видатного українського письменника, випускника університету, Героя України – особлива подія, що наповнює гордістю і водночас відповідальністю перед його пам’яттю і перед майбутнім.

В урочистостях взяли участь ректор університету Микола Поляков, перший заступник голови Дніпропетровської обладміністрації Олег Кужман, голова постійної комісії Дніпропетровської облради з питань науки, освіти, сім'ї та молоді Віктор Сиченко; перший проректор ДНУ Олександр Кочубей, голова Дніпропетровської обласної організації Національної спілки письменників Володимир Луценко. Серед почесних гостей заходу була племінниця Олеся Гончара Віра Сесь.

«Ми пишаємося тим, що наш університет має прямий стосунок до розквіту мистецького таланту прозаїка, – звернувся до учасників зібрання ректор університету Микола Поляков. – Із цих стін у 1946 році Олесь Гончар рушив тернистим шляхом свого письменницького покликання. Він здобув тут не лише професійні знання, червоний диплом, а й літературний досвід. Його причетність до Дніпровського університету – це не просто випадковий поворот долі. Саме тут, у нашому місті, його коріння, тому і привело його серце з фронтів другої світової у Придніпров’я й міцно пов’язало з цим краєм. Уже десять років університет з честю носить ім’я Олеся Гончара. Увесь цей час, як і до того, плідно працює гончарознавчий науковий осередок. Регулярно проводяться конференції, присвячені пізнанню його творчості. Перша Всесоюзна наукова конференція, як відомо, відбулася в 1964 році, у ній брав участь сам Олесь Гончар. З 2000-х років через кожні п’ять років до ювілейних дат збираються в стінах нашого університету науковці й поціновувачі таланту письменника. За тиждень стартує 7-ма Всеукраїнська конференція, присвячена його творчій постаті. Стали доброю традицією щорічні Гончарівські читання, приурочені до дня народження Майстра».
З промовою про великого українця ХХ століття, совість нації, людину, чиє ім’я ошляхетнює кожен університетський день уже 10 років, виступила декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства професор Ірина Попова. Вона відзначила, що письменника з нами поряд уже немає 23 роки, проте його чиста й сонячна, шляхетна душа – з нами.

Ірина Степанівна говорила про письменника як самобутнє й унікальне явище в українській літературі, про те, що він був видатною постаттю XX століття – доби контроверсійних особистостей і подій, виокремила найсуттєвіші грані його життя і творчості. Зокрема, письменник усе життя сповідував людяність, вважав, що література не має дозволяти собі бути грубою, вульгарною, а слово, говорив, є категорією моральною. Прозвучали перлини мудрості зі щоденникових записів письменника. Співзвучним в контексті сьогодення України є і його вислів з роману «Людина і зброя»: «Земля – не полігон. Земля – це нива, щоб сіяти».

Університетська спільнота долучилася до осмислення творчості письменника через театралізовані фрагменти з роману Олеся Гончара «Людина і зброя» у виконанні студентського театру «Відлуння» факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства.





Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте