Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 01 червня 2024
08:33

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Антикорупційна реформа в дії: як тепер високопосадовці декларуватимуть майно

|«« «« »» »»|

Відкритість. Всебічність. Відповідальність. З 15 серпня високопосадовці декларуватимуть майно у новій електронній системі. Цього вимагає антикорупційна реформа.

Відтепер кожен бажаючий зможе дізнатися, чим володіє Президент України або місцевий слідчий. Дані про майновий стан знаходитимуться у відкритому доступі.

Про особливості, переваги та правила заповнення нової електронної декларації посадовцям області в Дніпропетровській ОДА розповіли представники Національного агентства з питань запобігання корупції та Програми розвитку ООН.

З 15 серпня усі високопосадовці декларуватимуть майно виключно в електронному вигляді. Онлайн декларація замінить стару – паперову. Відтепер достовірність даних перевірятиме не податкова, а представники Національного агентства з питань запобігання корупції. А інформація про майно посадовців буде відкритою. Ознайомитися з нею на відповідному сайті зможе кожен бажаючий.

Нова декларація значно відрізнятиметься від своєї паперової попередниці. Вона складатиметься з 16 розділів. Заощадження в готівці, коштовності, дорогі картини і подарунки, інтелектуальна власність, майно в оренді, об’єкти незавершеного будівництва та антикваріат цьогоріч службовці декларуватимуть вперше. Високопосадовці вказуватимуть й перелік майна, яке їм не належить, але використовується ними.

«Припустимо, що 80-річна теща високопосадовця має автомобіль, але не має прав і не користується ним. Натомість авто використовує сам високопосадовець. У такому випадку він має вказати в декларації й це майно», – пояснила виконуюча обов’язки начальника департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції Тетяна Шкребко.

Серед нововведень й кримінальна відповідальність за внесення недостовірної інформації до декларації. Посадовці, які вказуватимуть неповні дані, ризикуватимуть потрапити до в’язниці на строк до 2-х років. За порушення передбачені й штрафи – від 17 до 51 тисячі гривень.

«Використання електронної майнової декларації – це не лише одна з умов запровадження безвізового режиму з ЄС, а й ефективний антикорупційний інструмент», - зазначила завідуюча сектору з питань запобігання корупції апарату Дніпропетровської ОДА Наталя Гончаренко.

Нині службовці можуть потренуватися у заповненні нової декларації. Для них запустили «онлайн-тренажер». Чимало посадовців з Дніпропетровщини вже скористалися такою можливістю. Серед них – голова Індустріального районного суду у Дніпрі Юрій Шофаренко.

«Я вже спробував заповнити декларацію у тестовому режимі. Нічого складного у цьому немає. Нова декларація дуже детальна. Це дозволить перевіряючим органам проводити більш ретельні перевірки», - поділився враженнями Юрій Шофаренко.

З 1 січня 2017-го заповнення електронної декларації буде обов’язковим не тільки для високопосадовців. Її заповнюватимуть усі держслужбовці, які раніше подавали документ у паперовому вигляді.

Gorod.dp.ua на Facebook.


чиновник  (09.08.16 21:45): «онлайн-тренажер» -это как минимум два гражданства, недвижимость и паспорт другой страны Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. нових дерев висадять на Дніпропетровщині

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті