Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 01 червня 2024
07:02

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Хто зливає каналізаційні стоки в Шульгівські водойми?

|«« «« »» »»|

26 червня 2016 року було здійснено скидання відходів імовірно (рідких відходів каналізації) в канал дренажування Орільської захисної дамби поблизу с. Шульгівка в районі садового товариства «Оріль».

Про факт значного забруднення водойми активісти ГО «Шульгівська громада» дізналися кількома днями пізніше від членів садових товариств «Машинобудівник», «Чайка», «Енергетик», що користуються каналом, як місцем рекреації. Люди повідомили про нестерпний смердючий запах води, величезні каламутні плями, що призвели до втрати прозорості води. Вона стала бурого і місцями брудного жовтого кольору, у воді присутня велика кількість домішок у вигляді хлоп’їв і значні жирові плями; по берегу каналу багато загиблої риби. Крім того, є скарги на отруєння дітей, що відпочивали і купалися на пляжах, розташованих вздовж каналу в районі садових товариств та у лівобережній частині Кам’янського (Дніпродзержинську).

Для фіксації факту забруднення було викликано представників управляння водних ресурсів, яке обслуговує канал, направлено звернення до екологічної інспекції та МЧС. Слід зазначити, що управління водних ресурсів відреагувало одразу, а контролюючі органи проявили активність тільки після скарги на «Гарячу урядову лінію». Тож тільки в суботу 2 липня 2016 року представники Петрикіської МЧС та Царичанської міжрайонної СЕС разом з Головою Шульгівської сільської ради та місцевим депутатом відібрали проби води в каналі на аналіз.

Аналіз на хімічне забруднення води в каналі буде зроблено і незалежною лабораторією Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту, яка допомагає ГО «Шульгівська громада» здійснювати моніторинг за станом ґрунтових і поверхневих вод в зоні впливу звірівницької ферми з розведення норки.

Слід зазначити, що за останні 15 років не було зафіксовано жодного випадку скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти навколо Шульгівки. Результати аналізу поверхневих вод, що було зроблено у квітні 2016 року в рамках проекту моніторингу підтвердили, що вода в каналі дренажування Орільської захисної греблі була чистою, а вміст забруднюючих речовин мінімальний. Ознайомитися із звітом за результатами аналізу води можна у відео.

То хто ж скинув рідкі відходи в канал дренажування, який вже багато років слугує домівкою великої кількості тварин, в тому числі і рідкісних? Хто зацікавлений в знищенні цінних природних угрупувань навколо Шульгівки? Кому на руку погіршення якості екосистем, які згідно Наукового обґрунтування Проекту створення Національного природного парку «Орільський» заслуговують були ядром парку та отримати статус зони заповідності? Вже два року поспіль активісти Шульгівки ведуть боротьбу за дотримання природоохоронного законодавства звірофермою, яка будується в ядрі майбутнього природного парку.

Невже зухвалість забудовників перейшла межу здорового глузду і вони не соромлячись, користуючись безкарністю за попередні порушення труять все навколо себе? Чи злочинна бездіяльність контролюючих та правоохоронних органів щодо порушень екологічних прав шульгівчан розв’язала руки й іншим «підприємцям», що розраховують на уникнення покарання за свої дії?

Сьогодні в нас не має підстав стверджувати, що забруднення води спричинено звірофермою, це має розслідувати нова поліція. Але є всі підстави підозрювати, що злочинна безвідповідальність підприємства, яке не вважає за потрібне дотримуватися вимог природоохоронного законодавства, отримувати дозвільні документи та нести соціальну відповідальність перед мешканцями обов’язково призводитиме до подібних злочинів. Не дивно, що представники звіроферми не надали можливості громадським активістам ознайомитися з документами разом з представниками еко-інспекції під час здійснення планової перевірки.

Саме там ми змогли б знайти відповідь на питання: чи є підстави підозрювати підприємство у забрудненні довкілля? Мешканці села неодноразово були свідками, як з воріт звіроферми виїздить асенізаторна автівка і за 15 хвилин повертається назад. Де вона залишає те, з чим виїхала? Яка кількість рідких відходів утворюється на звірофермі? Яку кількість відходів приймає за договором петриківська каналізація? Чи є в неї достатньо потужностей для прийому стоків від звірокомплексу? І ще багато питань, на які сподіваємось будуть знайдені відповіді до того, як екологічно чиста Шульгівка перетвориться на зону екологічного лиха.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Ольга  (18.07.16 12:05): Анализ воды, кстати, показал палочку кишечную и купаться в канале строго запрещенно Відповісти | З цитатою
Ольга  (18.07.16 08:40): У нас дача на Чайке, канал и правда вонючий и с дохлой рыбой, каждый день объявляют, что купаться строго запрещенно. А ведь канал впадает в реку Днепр!!! Волнует вопрос: вода в скважинах на дачах вдоль канала тоже со временем станет отравленной??? Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Метрополітен Дніпра проведе консультації з підрядниками для добудови 3 станцій (12)

•  Суд зобов’язав мерію Дніпра зберегти історичну будівлю Палацу профілактики (12)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (10)

•  «Необхідний крок»: в Міненерго прокоментували підвищення тарифів на електроенергію (9)

•  Урбаністи Дніпра запропонували новий вигляд вулиці Пастера (7)

•  На ринках Дніпра значно впали ціни на черешню, але є нюанс (6)

•  У Дніпрі викинули на смітник купу придатних до вживання сухпайків (6)

•  На Дніпропетровщині пенсіонерка збирала черешню і впала зі драбини у вигрібну яму (5)

•  На вулиці Володимира Винниченка застосували нові підходи до якісної зміни вуличного середовища (5)

•  На Дніпропетровщині в наслідок аварії за участю «ЗАЗ» та «Daewoo» є загиблий та постраждалі (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
років готелю «Асторія»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті